3

К онференция ще обсъди какви рискове пораждат супер интелигентните роботи и как човекът може да се слее с машината до такава степен, че повече да не бъде разпознаван като човек.

Едни от най-големите изследователски умове в света ще се срещнат за четири дни в оксфордския университет в Англия за събитието "Global Catastrophic Risk Conference".

Конференцията е първата по рода си и има за цел да провокира дискусия и анализи на рисковете, които могат да доведат до края на човешкия живот или на Земята такива, каквито ги познаваме.

Д-р Ник Бостром, директор на института "Future of Humanity" в Оксфорд, е домакин на симпозиума. Самият той се страхува, че е възможно човечеството да създаде машина, която впоследствие да е способна да унищожи своите създатели, писа dailytech.com.

Бостром оглавява движение, наречено трансхуманизъм, което има за цел да следи за потенциални заплахи от развиващи се технологии, както и да прилага новите технологии за обогатяване на човешкия живот.

Трансхуманистите се надяват един ден биотехнологиите, молекулярните нанотехнологии и изкуственият интелект да успеят да слеят човека с машината, произвеждайки хора с увеличени познавателни способности, които са по-силни физически и емоционално по-стабилни.

Това ще доведе до ново еволюционно звено - постчовек. То ще се състои от по-висши от обикновения човек хуманоидни същества.

Самият Бостром описва идеите си, заявявайки, че трансхуманизмът иска да запази най-доброто у хората и дори да го увеличи. Последователите му ще започнат да използват науката и технологиите не само, за да управляват света около нас, но и за да модифицират нашата собствена човешка биология.

Промените ще настъпват много по-бързо и ще са по-значителни в сравнение с прекалено бавните изменения, които ще се случват в продължение на десетки хиляди години в резултат на биологичната еволюция, обяснява Бостром.

Но докато трансхуманистите очакват с нетърпение това да се случи, те не са сигурни кога технологиите ще достигнат нужното ниво на развитие, което ще позволи тези идеи да се превърнат в реалност.

Възможно е това да се случи след 10 или след 100 и повече години. Други учени обаче са много по-смели в своите предвиждания, заявявайки, че човекът и машината могат да се слеят след две десетилетия.

Сред тях е д-р Курзвейл, който стана известен през 80-те години, когато каза, че ще се появят устройства, позволяващи на слепите да четат текст, и че интернет ще стане основно устройство за икономиката и в ежедневието.

Курзвейл е разработил нова технологична идея, наречена Singularity. Това е технология, която предвижда. Според учения, технологията ще се издигне до няколко десетилетия и ще бъде кулминацията в сливането на нашето биологично мислене и съществуване с технологиите.

Резултатът ще бъде свят, който ще остане човешки, но ще излезе извън границите на биологичните ни корени. След Singularity няма да има разлика между човека и машината, както и между физическата и виртуалната реалност, добавя той.

Човечеството неизбежно ще се доближи до Singularity, тъй като използва компютри, за да симулира процесите в реалния свят, а в същото време биологичните и медицинските технологии се сливат. Курзвейл вярва, че до 40-те години на 21 век синтетичният интелект ще бъде милиарди пъти по-напреднал дори от човешкия биологичен такъв, което ще направи мозъците ни да изглеждат остарели.

Ученият смята, че модерните генни терапии, изследванията за израстване на органи, усилията за спиране на стареенето на клетките, както и лекарствата с ензими са все примери за това как човекът и машината вече започват да се сливат.

Развиващата се биотехнологична революция ще създаде хиляди чудодейни лекарства, позволяващи както забавяне на процеса на стареене, така и обръщане на процеса при смъртоносните болести от рода на рака.

Според Курзвейл, до 2020 г. човешкото тяло ще е пълно с нанороботи. Един учен дори разработва заместител на червените кръвни клетки, познати като респироцити, които, ако бъдат изцяло подменени в кръвта, ще позволят на човека да тича спринт на нивото на олимпийски бегач цели 15 минути, без да му се налага да спира или да си поема въздух.

Това може да позволи на хората да бъдат като китовете - да стоят с часове под водата и да излизат на повърхността само от време на време.

Много други учени работят над наночастици и миниатюрни роботи за локализиране и разрушаване на ракови образования в човешкото тяло.

Някои пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон вече разполагат с малки колкото грахови зърна компютри, които са имплантирани в мозъка им с цел замяна на разрушените от болестта неврони. Новият софтуер за тези компютри може да се зарежда дистанционно, без да се налага хирургическа намеса.

Курзвейл смята, че последната стъпка преди създаването на Singularity, ще бъде произвеждането на ултрамощен изкуствен интелект, който ще може да разреши и най-сложните проблеми на човечеството, сред които разрушаването на околната среда, бедността и болестите.

Ученият обаче се опасява, че е възможно нещо да се обърка в процеса на създаване на изкуствен интелект. Трябва да се има предвид, че технологиите винаги са били нож с две остриета, заключава той.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 9 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 9 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 11 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 12 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности