Специален закон от края на 60-те години позволява на производителите да продават младото вино само два месеца след гроздобера. В Божу, центърът на региона, където се произвежда божолето, са доволни от новата реколта. Заради сушата през лятото гроздоберът е стартирал още от 14 август. Толкова рано брането не е започвало от 1893 г. Набраното на ръка грозде бе с 1/3 по-малко от обичайното заради сушата, но това покачи цената на реколта 2003-та. Специалистите са категорични, че тази година божолето е изключително.
"Това е реколта, която човек вижда веднъж в живота си", казва кралят на божолето Жорж Дюбьоф. 70-годиният производител е от 40 години в занаята. Според Оливие Пусие, обявен за най-добър сомелиер през 2000 г., настоящата година ще остане в историята: "Никога досега не сме имали възможността да видим толкова наситено, с толкова много обем и толкова богато вино, както реколта 2003-та."
Френският търговски клуб ще представи новото божоле в София на 5 декември вечерта. Заедно с "червеното злато на Франция", както французите наричат любимото си вино, столичани ще могат да дегустират френски сирена, други специалитети и да слушат френска музика, допълва Би Ти Ви.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!