0
Бюлетина №1: Петър Берон-Стоян Андреев (съюз "България")
Най-старши по политически опит е Петър Берон, който бе лидер на една от първите опозиционни формации преди 10 ноември - "Екогласност", и председател на СДС в периода август-декември 1990 г., в преходния период между Жельо Желев и Филип Димитров. Набеден за сътрудник на ДС с кодовото име "агент Бончо", той бе реабилитиран тази година, когато като кандидат-депутат бе проверяван от комисията "Андреев" и името му не се появи в списъците с картотекирани. Иначе Берон е потомък на известният ни енциклопедист д-р Петър Берон, автора на "Рибния буквар" (вж. сегашната ни банкнота от 10 лева). Шеф е на Природонаучния музей на БАН, а изучаването на бръмбарите е научното му призвание. Изтъкнат учен, известен и в чужбина. Явявал се е на президентски избори и като вице на Жорж Ганчев. Единствен между претендентите с брада - неизменна за него, откакто се появи в политиката през 1989-а.

Бюлетина №2: Петър Стоянов-Нели Куцкова (независими)
Петър Стоянов внесе нов стил в кампанията с първите онлайн-автошаржове, които във Великобритания и САЩ са естествена част от рекламата на кандидатите. (Ал Гор дори колекционираше свои карикатури.) С партньорката си в тандема Нели Куцкова са били заедно зам.-министри на правосъдието в първото синьо правителство. Запален планинар (софиянци го срещат често да се катери към Черни връх), в изключително добра форма за 49-те си години (навършва 50 на 25 май 2002-ра). Носи очила и маркови каскети на "Кангол" (с такъв беше при посрещането на новото хилядолетие). През юни изпрати на британския премиер честитка по случай изборната победа на лейбъристите, която започваше с "Драги Тони". Смята контактите си със световните лидери за национален капитал. Отвори вратите на "Дондуков" 2 за техномузиката в буквалния смисъл на думата - за студентските партита, които организира на 8 декември. През 1996-а изкара двойна кампания, понеже бе номиниран след предварителни избори на ОДС със запомнящото се "Той е!".

Бюлетина №3: Богомил Бонев-Атанас Железчев (Гражданска партия за България)
Кампанията на Богомил Бонев протече паралелно с турнето на Нона Йотова. Даровитата актриса/певица/авторка на песни/издателка на мъжко списание е негова спътница в живота, засега без брак. Нона е посветила на него песента "Индже", вдъхновена от събитията на 11 септември и ставащото по света след това. Изгря, когато стана генерал направо от капитан и влезе в системата на МВР. Иначе е юрист. Когато бе уволнен от първото правителство на Костов като вътрешен министър, направи Гражданска партия за България. Обича да язди и e официален патрон на конния спорт у нас. Някои го свързват със сенчестия бизнес, други - с незаконното подслушване на журналисти. Открай време се ползва със симпатиите на най-тиражния вестник у нас, "Труд". Има две дъщери, които живеят в Германия. Най-голямата изненада - драстично намаленото му тегло, предизвика негови симпатизанти да възкликнат: "Ау, стопил се е!" и да изказват хипотези за диетата/упражненията, с които е постигнал това. Вицепрезидентът му Атанас Железчев пък е бил депутат земеделец и дори зам.-председател на Народното събрание, а сега е адвокат на Българската православна църква.

Бюлетина №4: Жорж Ганчев-Веселин Бончев (Блокът на Жорж Ганчев)
Жорж Ганчев призна, че на практика няма активна кампания поради двойна бронхопневмония, която го прикова на легло във Военна болница. Той обаче, който има най-голям стаж като кандидат на президентски избори, обиколи страната още в първата половина на годината, агитирайки с авторски песни в стила на бардовете с китари; издаде и касетъчен албум. Живее във Владая с любимата си Шуши. Пише сценарии за Холивуд. "Знаете, че съм президент в сянка вече 12 години и ходя по света с мои пари", споделя той в интервю за "Труд" и припомня, че "Чърчил е чакал в политическия хладилник от 1918 до 1939 г. Тогава нацията отива при него." Родом от Пловдив; активен в миналото наш фехтовач, известен в младежките години като Жоро Шпагата, после емигрирал и преподавал и в престижния колеж Итън, където учат и кралските особи. Изглежда вярва в максимата на стария треньор (Джийн Хекман) от филма "Аматьорите": "Онова, което отличава победителя, е, че винаги се връща на седлото на коня, който го е хвърлил." Партията му БББ (Български бизнесблок), която известно време дори набра скорост и имаше парламентарна група, бе окупирана от Христо Иванов и сега Жорж споделя със Симеон куриозната слава да ръководи движение със собственото си име (Блокът на Жорж Ганчев).

Бюлетина №5: Георги Първанов-Ангел Марин (БСП)
В рамките на своята кампания Георги Първанов разяснява (противно на очакванията за електорат в преклонна възраст) предимствата на Интернет и студентските кредити - законопроект на левицата, който и тази седмица бе оставен настрана от парламента в полза на еврооблигациите и опрощаването на затвора за банкерите. Единственият лидер на парламентарна сила, който се кандидатира лично. Председател на БСП, но е номиниран от името на коалиция "За България". Изненада всички, като позира за плакатите не в традиционния за левицата червен цвят, а с риза в емблематичното за СДС синьо - за да отива на сините му очи, обясняват имиджмейкъри. Историк. Наследил на партийния пост Жан Виденов и още обира пасивите от онова управление. Последиците от изборната загуба може да му струват лидерството в партията, говорят зли езици. Единствен не се яви на диспута в Би Ти Ви, но дебатира лично с Петър Стоянов в ефира на "Дарик радио". Може да спечели конкурс за най-лежерно рекламно изречение: "Този става!", измислено от леви младежи. Подгласникът му ген. Ангел Марин, който при Стоянов бе не за дълго шеф на Ракетни войски, цели да спечели на своя страна военния електорат.

Бюлетина №6: Ренета Инджова-Кръстьо Илов (Демократичен алианс)
Ренета Инджова има личен принос за избирането на Джордж Буш за президент на САЩ преди една година - работила е в щаба на кампанията на Републиканската партия. В Америка учи дъщеря й Ралица, а самата г-жа Инджова прекара напоследък доста време там и дори пропусна записите на встъпителните кандидатпрезидентски обръщения. Иначе вестниците тиражираха нейна снимка за спомен в компанията на Джордж Буш-баща (който също е бил президент на САЩ) и настоящия вицепрезидент на Буш-младши - Колин Пауъл. Била е и единствената жена премиер (макар и служебен) в периода около предсрочните избори. Преди нея е управлявал Беров, след нея - Виденов. Има добри връзки с Арабския свят, кандидатът й за вицепрезидент Кръстьо Илов е бил до неотдавна посланик на страната ни в Либия. Сега има пълната подкрепа на Ахмед Доган и неговото ДПС, макар че е издигната от сравнително новата партия ДА (Демократичен алианс). Предишната й политическа формация също имаше интересна абревиатура - ДЕЗИР (Движение за истински реформи). Ориентира се към женската част от гласоподавателите, предложи дори да се приеме специален закон за жените.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 30 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 46 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 2 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 2 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 3 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко