0

"Най-големият завод в света - по наша технология", излиза с гръмко заглавие "Дума". В Китай се изгражда най-големият завод в света и той ще работи по метода за леене с газово противоналягане "Балевски-Димов", превърнат в модерна технология от учените в Института по металознание при БАН, съобщава за вестника директорът му акад. Янко Арсов.

Орешарски даде митниците и данъчните на "Краун ейджънтс", съобщава "Сега". Срещу 11 млн. лева британската фирма ще съветва как да се увеличат приходите в бюджета.

Въпреки скандалите, които предизвика преди няколко години, британската компания "Краун ейджънтс" ще продължи да съветва българското правителство до края на 2008 г. Тя вече ще консултира не само митниците, но и данъчните, и Агенцията за държавни вземания, обяснява вестникът.

Наследникът на "Волф" иска още пари, за да чисти София, научаваме също от "Сега", а "Дневник" коментира: "Схемата се повтаря".

Новият собственик е изчислил, че му трябват още 14 млн. лева. Предишните концесионери станаха милионери на гърба на данъкоплатците, а години наред общината не упражняваше контрол над харченето на парите и фактически им ги подаряваше, припомня вестникът.

Резултатът от тази схема го виждаме всеки ден - София, която като столица има претенцията да е лицето на България, е може би най-мръсният и прашен град в страната.

Обещаната от кмета нова GPS система за контрол на движението на боклукчийските коли не е налице, липсва и реален отчет пред обществеността за харченето на общинските средства, една част от които вместо за почистване потъват незнайно къде, подчертава "Дневник" и пита: защо при такава безотговорност да не се измъкне някой и друг милион отгоре? А пък такса смет постоянно си расте.

"Борсата влезе в групата на развитите пазари", информира още Дневник". Българският капиталов пазар направи поредната важна стъпка в развитието си, след като общата стойност на публичните компании в понеделник мина 20 млрд. лв., или над 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Това се смята за праг, който разделя силно подценените от по-развитите борси, коментират анализатори, цитирани от вестника. Според тях нивото засега остава сравнително ниско, но тенденцията е за увеличението му в дългосрочен план, особено предвид факта, че все още много водещи компании в страната не са представени на фондовия пазар.

Цените на жилища пак се изстреляха, посочва "Труд". Нов скок в цените на жилищата разтърси България в първата година от членството в ЕС, констатира изданието.

Търсенето остава силно и от началото на 2007 г. поскъпването е средно с 15-20%, заявява Теодора Димитрова, президент на компанията за имоти "ЕРА България".

Националната статистика също потвърждава скока - 9,3% за пъвото тримесечие. Ръстът на цените е напук на прогнозите на брокери, че пазарът ще се успокои.

"Пълно объркване в прогнозите за цените на имотите" е заглавието по темата в "Сега". Печалбите от имоти сериозно се понижават, но цените им - не. До тези противоречиви изводи стигнаха вчера част от наблюдателите и участниците на пазара на недвижима собственост у нас.

Според дружеството за бизнес ипотечно кредитиране "Кредитекс" печалбите от инвестиции през последните години падат и ще продължат да се свиват.

През 2002 г. апартамент от 100 кв. м в столичния комплекс "Младост" е носел годишна доходност 8,72%, а сега само 4,11%, дават пример от компанията. От 1999 г. насам при жилищните имоти в София се регистрира най-голям спад на текущата доходност - 5,09% годишно.

Вече няма гаранция, че закупен днес имот ще може да бъде препродаден с печалба утре. В средносрочен план дори е по-възможно да се претърпят загуби.

Станишев поиска още приходи от данъчните, отбелязва "24 часа". Мерки за увеличаване на приходите в бюджета поискал вчера премиерът.

От правителствената пресслужба съобщиха, че той се е срещнал с финансовия министър Пламен Орешарски, шефката на Националната агенция за приходите Мария Мургина и депутати от управляващата коалиция.

Според премиера данъчните трябва да насочат вниманието си към новорегистрираните фирми по ДДС, тъй като през последните пет-шест месеца броят им се е увеличил с 20 хил. Най-голям проблем със събираемостта в момента има с ДДС.

Осигуровките да паднат с 3% - заплатите ще скочат с 15-20, прогнозира в интервю за "24 часа" Иво Прокопиев, съпредседател на Конфедерацията на работодателите в България.

Той припомня, че намаляването на осигуровките трябваше да стане факт още в началото на тази година, защото беше ясно, че всяко намаляване води до изсветляване на сивата икономика и до повишаване на събираемостта.

"Отлага се с аргумента, че има риск за бюджета заради влизането ни в ЕС и след намаляването на корпоративния данък. Изпълнението на бюджета е впечатляващо - не само че няма спад, а има огромно преизпълнение, особено в приходите от корпоративен данък.

На годишна база бюджетният излишък ще надхвърли 3% от БВП, ако се запази сегашният темп на изпълнение. Това значи, че фирмите и обикновените данъкоплатци са изпълнили своята част от сделката, сега и правителството трябва да изпълни своята."

"Слагаме предпазна клауза за тарикати" - това е озаглавено интервюто в "Труд" с Гълъб Донев, шеф на дирекция в социалното министерство и един от авторите на новата наредба за добавките за професионален опит.

Той отговаря защо правителството трябва да определя минималния размер на новата добавка за трудов стаж и професионален опит.

"Много от работодателите не членуват в браншови организации. И след като наредбата за това допълнително възнаграждение влезе в сила от 1 юли, те може да оставят хората си без всякакви добавки.

Задължителният процент "казва", че никой шеф не може да плаща допълнителни пари за трудов стаж и професионален опит по-малко от 0,6% за всяка година работа. Това е като предпазна клауза за работодатели-тарикати."

Започна осребряването на жилищните компенсаторки, пише още "Дневник". Министерството на финансите започна да приема молби за осребряване на жилищните компенсаторни записи (ЖКЗ), съобщиха от ведомството в понеделник.

От средата на юни работи временна комисия, която приема искания за изплащане на номиналната стойност на записите на тези граждани, които по време на реституцията от началото на 90-те години са останали без жилища.

Тогава те са получили от държавата жилищните компенсаторни записи като компенсация. Гражданите са имали възможността да ги запазят или да ги продадат на фондовата борса.

Обезщетяват жертвите на реституцията, информира и "Новинар". Гражданите, чиито жилища са били отнети и дадени на бившите им собственици след реституцията на имотите, вече могат да получат обезщетение.

Това съобщи вчера Румен Порожанов, ръководител на дирекция "Финанси на реалния сектор" във финансовото министерство. Бившите собственици ще имат предимство при покупка на държавни и общински жилища.

Гражданите, които в периода 1950-1970 г. са купили жилищата си, но по-късно те са били реституирани, са получили жилищни компенсаторни записи като обезщетение.

Сега бившите собственици ще могат да получат левовата равностойност на дадените им жилищни компенсаторки. Редът и условията за това са определени в специална наредба.

"Топлофикация Шумен" изправена пред фалит, предупреждава "Сега". Само бърза процедура за приватизация може да спаси "Топлофикация Шумен", обяви вчера шефът на Агенцията за приватизация (АП) Тодор Николов.

Агенцията вече изпратила писмо до енергийното ведомство, в което предупреждава, че предприятието е в лошо финансово състояние.

Николов припомни, че м.г. агенцията е продала част от активите на шуменската фирма, за да бъдат върнати борчове към "Булгаргаз". Въпреки това дружеството продължило да трупа задължения и загуби.

Ще обявим приватизационната процедура, но не съм оптимист, заяви шефът на АП. Той поясни, че раздържавяването на тази топлофикация много се забавило заради съпротивата на шуменци.

Без проверки за "Гражданска отговорност" по границите от август, пише още "Сега". Решението за отпадане на проверките за сключена "Гражданска отговорност" по границите със страните от ЕС ще се вземе около 1 август.

Това съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, като подчерта, че информацията й е неофициална. Ако решението бъде гласувано, на българските шофьори вече няма да се налага да показват на граничарите в ЕС сертификат "Зелена карта".

Проверките ще отпаднат, защото BG регистрацията на автомобила ще се смята за достатъчна гаранция, че шофьорът е платил задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Българските цигари изчезнаха в Перник, констатира "Стандарт". Криза за български цигари мъчи пушачите в Перник от няколко дни. Родните марки изчезнаха от магазините и павилионите.

Любителите на тютюна обикалят с часове по магазините с надежда да намерят някоя изостанала кутия. Нямаме доставки, ще продаваме само вносни папироси. Така продавачите връщаха клиенти, оправдавайки се с дистрибуторите.

Първи свършиха стековете с бяло "Виктори". Най-масовите цигари се похарчиха още в петък. През почивните дни започнаха да изчезват поетапно и останалите марки. Кафенетата и павилионите вчера осъмнаха с празни рафтове.

Причина за кризата е конфликт между единствения дистрибутор в Перник и тютюневия холдинг. Официално се разведох с "Булгартабак", обяви Бойко Дамянов. От години той и брат му Младен зареждат с папироси магазините.

Съдът отмени ветеринарните такси, информира още "Стандарт". Върховният административен съд отмени таксите, събирани от Националната ветеринарномедицинска служба, приети с Постановление на Министерски съвет.

Това са таксите за изследване на всички болести по животните. В мотивите на съда пише, че според европейското законодателство таксите не трябва да бъдат по-високи от разходите, направени от компетентните органи. Според съда постановлението е издадено в нарушение на законовите разпоредби.

Делото бе образувано по жалба на браншовите асоциации на хранителната и питейната индустрия, на месопреработвателите, на млекопреработвателите, на пчеларите и други.

Продават БМФ, оценката му може да се променя в движение, обявява "Монитор". Оценката на Параходство "Български морски флот" (БМФ) може да се актуализира в хода на приватизационната процедура, съобщи шефът на АП Тодор Николов.

Причината е, че в последните месеци дружеството активно извършва обновление на флота си - един нов кораб вече е пуснат на вода, други три са в процес на изработване, предстои закупуването на още един кораб втора употреба, който е на възраст до 10 години.

Вчера агенцията официално обяви старта на продажбата, като стана ясно, че двустепенният конкурс ще се проточи близо година.

Морският флот с нов собственик през 2008 г., пише по темата и "Пари". Фаворит за покупката на 70% от капитала на дружеството е консорциум от български шипингови компании.

Кредитите за домакинства нарастват, установява още "Новинар". Кредитите за домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, са се увеличили с 4,4% до 10,63 млрд. лв.

Това показват данни от месечната статистика на БНБ. Овърдрафт кредитите нарастват с 6,8% през май, а потребителските и жилищните заеми скачат от 2,6% и 5,7% до нива от 4,47 млрд. лв. и 4,22 млрд. лв.

Лошите кредити на домакинствата заемат дял от 2,8% до 296,34 млн. лв. към края на май. Парите в обращение достигат 6,13 млрд. лв. без значителна промяна спрямо предходния месец. Нетните чужди активи бележат повишение от 2,1% до 17,34 млрд. лв.

Евроексперти проверяват Разплащателната агенция, съобщава още "Новинар". Евроексперти започнаха проверката на Държавен фонд "Земеделие", която ще продължи до края на седмицата, съобщиха от ведомството.

Специалистите ще проверят готовността на Разплащателната агенция (РА) за работа със земеделските стопани. След одита на фонда Брюксел ще реши дали ще го акредитира.

Чрез РА стопаните ще получават финансови субсидии за обработване на земеделски земи, за подобряване на инфраструктурата на предприятията си и други. Ако РА не бъде одобрена и акредитирана, ЕС ще намали парите за българското земеделие с 25%.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 18 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 22 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 55 минути

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум