0

"Софийският университет (СУ) обяви война на кабинета", пише в челния си материал вестник "Сега". Най-големият български университет заплаши да не започне академичната година на 1 октомври заради решение на кабинета да му отнеме по-голяма част от Ботаническата градина в Балчик, съобщава вестникът.

Кабинетът реши Министерството на културата да получи цялата градина, а за университета да останат само обслужващи терени - стопански двор и разсадник.

Преразпределението стана в момент, когато за терените все още се водят съдебни дела, уточнява вестник "Сега". "Пъдили сме царе, ще изгоним и коалицията", предупреждава в интервю за вестник "Стандарт" ректорът на СУ Боян Биолчев.

Университетът ще реагира по достоен за Алма матер начин, но се чудя кому е необходимо точно в този момент да се създава напрежение, и без това сме пред масиран протест, тъй като положението на университетския преподавател е повече от обидно, коментира той.

Биолчев уточнява, че през септември ще има общо събрание на университета и там ще се реши какво да се предприеме.

"БСП ще предложи на софиянци безпартиен кандидат" е заглавието, което "Новинар" извежда от интервю с Катя Николова, секретар на Изпълнителното бюро на БСП и заместник-председател на Градския съвет на БСП-София.

Ще предложим на софиянци кандидат, който ще бъде максимално посветен на развитието на града, без да е партиен лидер, да се ползва с подкрепа и разбиране, казва тя.

Приемете, че по-късното обявяване на кандидата на БСП за кмет е част от предизборната ни стратегия, отбелязва Николова.

"Не е фатално и без БСП на вота в София", казва пред "24 часа" проф. Людмил Георгиев, член на Централния съвет на ДПС.

Според него е важно в София управляващата коалиция да излезе с обща кандидатура. От една страна, обратното би означавало бягство от отговорност, а от друга - време е на популизма да бъде даден отпор, обяснява той.

Не смятам, че ще бъде фатално БСП да подкрепи удачна кандидатура извън своите редици, кандидатът спокойно може да бъде от НДСВ, добавя Георгиев. Според него сегашният министър на образованието Даниел Вълчев би бил прекрасен кмет и с лекота би спечелил срещу Бойко Борисов.

Според "Труд" НДСВ най-вероятно ще подкрепи кмета на София Бойко Борисов на местните избори през октомври. Срещу това обаче НДСВ щяло да поиска 12 от общо 24-те районни кметове в столицата, научил вестникът.

"Надцених интелекта на царя", коментира пред "Труд" проф. Александър Чирков, известен кардиохирург от болница "Св. Екатерина". Мислех, че като донесе мисловната култура на Запада, Симеон Саксгобургготски ще я наложи и у нас, но се оказа, че е човек, който не може да взема решения и затова се провали, казва Чирков.

Неговата прогноза е, че вероятно сегашният кмет на София Бойко Борисов ще спечели местните избори в столицата и едва ли десницата ще може да издигне силен кандидат срещу него.

"Ултиматум даде СДС на Борисов", пише вестник "24 часа". СДС няма да подкрепи Бойко Борисов за кмет на София, ако ГЕРБ не направи същото за всички сини кметове в страната. Такова условие е поставил лидерът на СДС Пламен Юруков след разширено заседание на НИС.

На практика искането е неизпълнимо, защото ГЕРБ вече има свои кандидати в 39-те общини със сини градоначалници, коментира вестникът. "Не приемаме политически рекет и принуда, в безпринципни договорки няма да участваме", е реакцията на ГЕРБ.

Бизнесменът Георги Гергов се включва в битката за Пловдив като независим кандидат за кмет, съобщава вестник "24 часа". Кандидатурата му щяла да бъде издигната официално от инициативен комитет, ако сегашният кмет Иван Чомаков се откаже да участва в надпреварата. Гергов е и изпълнителен директор на Пловдивския панаир.

"Щурм на бизнеса към местната власт" констатира вестник "Труд". Според него от явлението "бизнес партии" най-пострадали ще са малките и изчезващите партийки. За големите партии ударът ще е предимно в отнемането на финансов ресурс за кампаниите им, както и на известен брой гласоподаватели.

Според "Стандарт" предстоящите местни избори ще се запомнят, освен с увлечението на бизнеса по партийно строителство, и с шуробаджанащината, която отсега била проблем на партийните централи.

В материал "Тити в чужда игра" вестник "Труд" коментира, че с кандидатирането си за кмет на София баскетболният треньор Тити Папазов влиза в чуждата за него игра на голямата политика, където ще бъде употребен, а после презрян и забравен.

"Със сладки приказки здравна реформа не се прави", отбелязва в анализ вестник "Сега". Чиновниците от здравното министерство влязоха в бордовете на болниците, за да прокарват държавната политика, проблемът е, че такава политика изобщо няма, пише авторът.

"И цигани плашат с гвардия", пише от първа страница "Труд". Ромите в Пазарджик стягат спецотряди за отбрана, пише вестникът.

"В отговор на отрядите на Боян Расате ние няма да стоим безучастни", казва областният лидер на "Евророма" Борислав Даскалов. Създаваме формирования, които ще се наричат Организация на малцинствата за отбрана от насилие, обяснява той.

"Пълни глупости", контрира лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев.

"Инспектори по бански дебнат нарушители", разкрива пред "Труд" шефът на Главната инспекция по труда Тотю Младенов. Случвало се е дори нашите хора да наблюдават с дни обекта на проверка, предрешени като семейни двойки или приятелска компания, обяснява той.

Най-много деца, наети "на черно", имало в Бургаско и Добричко. Младенов коментира, че туризмът и строителството са сред браншовете, в които има недостиг на квалифицирана работна ръка и се наемат неподготвени хора.

"Трета рота се върна от Ашраф с изпълнена мисия" е челното заглавие на "Българска армия". Такива мисии от военноохранителен тип ще стават повече, особено предвид и задачите в бъдеще на ЕС, цитира вестникът думите на военния министър Веселин Близнаков.

"Армията без войници за 100 дни", обявява от първа страница "24 часа". През октомври, ноември и декември армията остава без войници - това ще е резултатът от решение на Конституционния съд, с което магистратите обявиха за неправомерна разпоредбата, че висшистите служат 6 месеца, а останалите по 9, пише вестникът. От 21 август всеки, който има 6 месеца служба, трябва да бъде освободен, разяснява бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

"Длъжниците - в национален регистър", информира "24 часа". Всички длъжници - физически и юридически лица, срещу които са заведени изпълнителни дела, ще бъдат вкарани в национален електронен регистър. Той е част от Информационната система за съдебното изпълнение (ИССИ), която се очаква да заработи от началото на 2008 г. Всеки гражданин ще има достъп до имената, сумите обаче ще са тайна. ИССИ е финансирана от Американската агенция за международно развитие.

"Хазната събира рекордни приходи", съобщава "Труд". Приходите в консолидирания бюджет на първото полугодие на 2007 г. достигат до 11,25 млрд. лв. или 52,6 на сто от предвидените за цялата година. Спрямо същия период на 2006 г. увеличението е със 17.4 процента. То се дължи основно на нарасналите данъчни постъпления.

"742 000 лева дава Брюксел за огради на лозя", информира вестник "Труд". Първите 14 проекта от фонда за гарантиране по правилата на Общата селскостопанска политика на ЕС бяха подписани вчера във фонд "Земеделие". "Чака се супервино от новата реколта", пише "24 часа". Заради жегата гроздето узряло по-рано и станало по-сладко.

"Украински фирми имат интерес към общи проекти в България", отбелязва пред вестник "Пари" посланикът на Украйна у нас Виктор Калник. Общите интереси са не само в машиностроенето и енергетиката, а и във всички други сфери, посочва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 7 минути

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 15 минути

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 23 минути

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 32 минути

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 34 минути

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 46 минути

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 47 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 56 минути

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 1 час

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 1 час

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 1 час

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 2 часа

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 2 часа

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър