И талия увери Европейската комисия, че никакви количества от традиционното сирене моцарела, съдържащи високо ниво на диоксин, не са били изнасяни в страните от ЕС.
Очевидно те са пласирани на местния пазар, без да са изнасяни нито в ЕС, нито в която и да е трета страна, заяви говорителката на ЕК по сигурността на храните.
Япония и Южна Корея обаче спряха вноса на моцарела, след като се оказа, че част от биволското мляко, от която се приготвя тя, е заразено с диоксин.
На този въпрос се обръща прекалено много внимание, рискът всъщност е минимален, заяви италианският външен министър Масимо Д'Алема, цитиран от агенция Анса.
Въпреки това продажбите на сиренето, с производството на което се гордее Кампания - най-бедният район на Италия, спаднаха с около 1/3.
Под карантина са 66 биволски стада. Италия произвежда около 33 хил. т моцарела годишно, 80% от което се падат именно на Кампания. За сиренето се използва млякото на 250 хил. биволици.
Повечето здравни експерти, цитирани от италиански медии, успокояват, че регистрираните нива на диоксин, макар и по-високи от нормите, не са опасни за здравето на хората.
Появи се предположението, че случаите са следствие на хроничния проблем с боклуците, за депонирането на които и в Южна Италия трудно се намира място. През последните месеци не бе рядко тонове отпадъци да бъдат оставени да гният по улиците. Властите обаче отхвърлиха подобна хипотеза.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!