0

Дон Жуан - Ана Пападополу, Деян Донков, Валентин Ганев"Дон Жуан", спектакъл на Александър Морфов с трупата на Народния театър "Иван Вазов", ще бъде представен за първи път пред българска публика на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.

Очаква се това да е един от върховете на организирания за 22-и път най-популярен български фестивал, тъй като Морфов работи за първи път на родна сцена след жънещата фантастичен успех вече няколко сезона постановка на "Хъшове" по Иван Вазов (три награди "Аскеер" - за най-добро представление, за режисура и за водеща мъжка роля - на Валери Йорданов през 2005 г.). През последните години най-успешният български режисьор направи няколко много хвалени спектакли в руски театри. А "Дон Жуан" до сега беше представен пред публика само на летен фестивал в Албания.

В началото на 2004 г. той постави своята версия на "Дон Жуан" по Молиер в петербургския театър "Комисаржевска", предизвика възторжени отзиви, спечели пет от годишните театрални награди на Русия "Златна маска" и беше трайно обикнат от руските театрали и публика.

Представлението на "Дон Жуан" с Валентин Ганев, Валери Йорданов, Деян Донков, Захари Бахаров, Пламен Пеев, Юлиян Вергов, Ана Пападопулу, Жорета Николова, Теодора Иванова, Рени Врангова и Руси Чанев в Созопол ще е на 6 септември.

А откриването на "Аполония" ще е, както винаги, на 1 септември в амфитеатъра с концерт на Младежката филхармония "София" с програма от Моцарт и солисти - звездата от световните оперни сцени Ина Кънчева, цигуларката Лия Петрова и други възпитаници на Националното музикално училище "Л. Пипков".

Отделената глава от Айрис МърдокВ театралната програма има още три премиери. "Отделената глава" от Айрис Мърдок е спектакъл на Десислава Шпатова в Сатиричния театър с Христо Мутафчиев. С четене "театър на маса" ще бъде представен текст, посветен на 100-годишнината от рождението на Ибсен, на нобеловата лауреатка Елфриде Йелинек: "Какво се случи след като Нора напусна мъжа си, или Опорите на обществото" с режисьор Атанас Атанасов.

А 100-годишнината от рождението на Самюъл Бекет ще бъде почетена с пиесата "Второто падане" от Силвиан Дюпюи с режисьор Лилия Абаджиева и звездни изпълнители: Димитър Рачков, Деян Донков, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Вежин Велчовски.

На сцената в читалище "Отец Паийскии" ще бъдат представени също "Отело" на Народния театър "Ив. Вазов", двете хитови постановки на "Домът на Бернарда Алба" - на Варненския театър и на Народния театър - в две последователни вечери, "Невинните" на Театър 199 по романа "Майките" от Теодора Димова, ловешкият спектакъл "На хубавия син Дунав" от Душан Ковачевич в постановка на Бина Харалампиева и "Кой се страхува от Виржиния Уулф" от Едуард Олби с Бойка Велкова и Ивайло Христов в постановка на Людмил Тодоров.

Като особено стойностна определя програмата с камерна музика, която ще изпълняват главно млади музиканти, основателят на "Аполония" проф. Димо Димов. Концерти ще имат пианистите Павлина Доковска, Виктор Вълков, Веско Стамболов, Уин Хайланд от Англия и Джеф-Хуан Чоки от САЩ, цигуларите Биляна Вучкова и Симеон Симеонов, челистите Стефан Хаджиев и Лъчезар Костов.

След дълго отсъствие от българските сцени в Созопол ще пее сопраното Стефка Евстатиева.

Ще гостуват и млади музиканти от Русия и Полша, концерти ще изнесат български млад струнен квартет и духов квинтет на БНР.

Както винаги, твърде богата е програмата на джаз клуба на "Аполония". Наред с гостите от САЩ "Крис Тофийлд Блус Бенд" са предвидени изпълнения на музиканти от обичани български състави: Арабел Караян с "Free Up + Please Shut Up", квартет на китариста Шибил Бенев, Васил Петров и приятели, между които Мария Илиева, Белослава и Весела Бонева, пианистите Румен Тосков и Ангел Заберски, тромпетиста Михаил Йосифов, концерт, наречен "Откровения, теми и вариации" с Венцислав Благоев-тромпет, Любомир Денев-пиано и Мартин Дойкин-контрабас, Теодосий Спасов с швейцарската група "Фоникс", триото на Живко Петров-пиано, Веселин Веселинов-Еко-бас и Димитър Семов-ударни, както и гости от Сърбия, Полша, Русия, Франция.

Амфитеатърът ще бъде мястото, където ще се изявяват групите "Сигнал, "Горещ пясък" с Тони Димитрова, D 2, Графа, Николина Чакардъкова, Ансамбъл "Филип Кутев".

АрамииТам ще бъде и спектакълът "Арамии" на трупата на Нешка Робева.

"Аполония" включва и премиерни прожекции на български игрални филми, представяне на книги от Тома Бинчев, Дафина Георгиева-Роня, Иван Пенков, Васил Казанджиев, Георги Тенев, Красимира Джисова, Александър Шпатон.

Старият град ще приюти изложба, посветена на 110-годишнината на Националната художествена галерия, изложбата "Така правят всички" на Греди Асса, Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев и най-доброто от годишната фотографска изложба на Canon България.

Тази година генерални спонсори на "Аполония" са Canon България, Обединена българска банка и Българската национална телевизия.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности