0
Д ве страници за България, включващи статии за туризма, енергетиката и чуждестранните инвестиции, публикува австрийският вестник "Ди Пресе" (DiePresse.at) в броя си от 8 юни т.г., съобщи правителствената пресслужба по повод посещението на канцлера Волфганг Шусел днес в София.

Материалите били подготвени по инициатива и със съдействие на българското посолство в Австрия и допълнени с реклами на фирмите "Naftex Engeneering AD" и "ALSTROM Power Austria GmbH"; публикувана е и снимка на нощна София.

Ето какво написа за страната ни австрийското издание:

България се бори с корупцията и реформира селското стопанство

Министърката по европейските въпроси Меглена Кунева е категорична:
Реформите трябва да се проведат бързо и последователно, дори и когато необходимото преструктриране за малките предприятия в селското стопанство ще бъде изключително тежко.

По време на посещение през март т.г. комисарят по селскостопанската политика Франц Фишлер постави изискването за модернизиране на българското селско стопанство.

Министърката е съгласна и с постановката, че и условията за живот на ромското малцинство следва да бъдат подобрени, като пътят минава през подобряване на условията за образование.

Приоритет има и борбата срещу корупцията. Преди месец кметът на София Стефан Софиянски беше отстранен от поста си поради съмнения в корупция.

България желае да приключи преговорите за членство в ЕС по време на председателството на Ирландия, следователно до юни т.г., и да подпише договора за присъединяване в началото на следващата година.

Българската посланичка във Виена Елена Кирчева подготвя по този повод тържество:
На 8 юли ще се чества

125-годишнината от установяването на дипломатически отношения

между България и Австрия.

Както в дипломатическата област, така и в икономическата, отношенията между двете страни са отлични.

Австрия е петият по ред чужд инвеститор в България, двустранният търговски обмен се разраства чувствително.

Ръстът на българската икономика м.г. е 4,3%.

Към статията е приложена карта на България заедно с най-важните статистически данни за площта, населението, политическата система, държавен глава, министьр-председател, валута, БВП, безработица, инфлация, външнотърговски обмен.

СЪДЕБНАТА СИСТЕМА
Инвеститорите намират в България сигурна среда за бизнеса си
Търговското право защитава по немски австрийските традиции


Българското правораздаване спада към кръга на европейското континентално право, което кара чуждестранните инвеститори да се чувстват сигурни, въпреки някои негови специфични особености.

Търговското и фирменото право се създава в България през 1991 г. и полага законодателните основи на пазарното развитие на страната.
Традиционно за България в областта на търговията и фирменото дело е използването на немския и австрийския опит за защита на страните.

Най-разпространени в България са дружествата с ограничена отговорност (ООД), но банките, застрахователните дружества и някои други такива имат право да съществуват единствено във вид на акционерни дружества (АД), като законодателните изисквания при организирането и функционирането на различните дружества са идентична с австрийските, смята българският експерт Генчо Павлов от "СМS Recht-Rohrwig Наinz".

Минималният собствен капитал на едно ООД в България е 5000 лв., като е необходимо да се знае, че българската валута е фиксирана към еврото.

Регистрирането на дружеството фактически става с вписването му в търговския регистър и нотариалната заверка на дружествения договор не е нито задължителна, нито препоръчителна.
Положителното е непрекъснатото развитие на търговското право и постоянното му адаптиране към новите дадености.

Модерна данъчна система

Данъчната система третира по различен начин физическите лица и корпорациите.
Корпоративното данъчно облагане е задължително за всички юридически лица, както и за фирмите, които не са юридически лица, но упражняват търговска дейност.

Патентен данък, под формата на фиксирана годишна такса, плащат редица лица, упражняващи свободни професии и занаятчии.
Данък печалба е фиксиран на 19,5% и само за застрахователните, хазартните и някои други дружества данъчната ставка е по-различна.

Данък общ доход (ДОО) плащат българските граждани и едноличните търговци.
На облагане подлежи всеки човек, пребиваващ в България повече от 183 дни в годината.
Данъкът се определя върху годишния доход, като най-високата ставка е 29%.

Общият данък върху оборота е 20%, върху алкохолните напитки, леките автомобили и цигарите се начислява допълнителен акциз.
Дивидентите се облагат с 15%.
Общините също определят съответни такси.

Двустранните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане се прилагат приоритетно.
По отношение на Австрия действа споразумение от 1984 г., според което печалбата на лице, намиращо се на територията на една от двете държави, се облага там, където е производствената мощност

. Придобиване на недвижимости

Българското право позволяваше досега само български дружества да придобиват земя.
През април парламентарна комисия предложи да се даде право и на чужденци да придобиват земя, най-малкото след определен срок.
С това е подготвена почвата за конституционна промяна, която е необходима, с оглед на предстоящото членство на България в ЕС през 2007 г.

Земя, която е държавна собственост, като пътища, брегова ивица, подземни богатства и др. подобни не може да бъде продавана, тя може да бъде давана на концесия.

ТУРИЗЪМ
Розов аромат, манастирски въздух

В България могат да се открият тракийски съкровища, римски реликви и православни манастири.
Само заради фамозното тракийско златно съкровище в Националния исторически музей в българската столица София си заслужава да се пътува.

Но и световноизвестният Рилски манастир, който е основан през Х век, а в сегашния си вид е изграден през XVIII и XIX век, както и римският амфитеатър в Пловдив, са съкровища, които след десетилетно забвение отново са лесно достъпни.

Особена атракция е съблазнителният аромат, който през късно лято по време на розобера и преработката на розовия цвят в розово масло изпълва въздуха на розовите полета.

Още през миналата година туризмът отбеляза 23% ръст, а сега България иска да се превърне в една от предпочитаните дестинации на Европа.
На първо време се планират инвестиции в зоната за зимни спортове в Банско, а освен това трябва да бъдат отворени за туристически цели около 600 минерални извора.

ИНВЕСТИЦИИ
Икономически растеж и приватизация
Австрийците са силно представени в България


Впечатляващият икономически растеж на България - през последните пет години над 4% - все повече привлича чужди инвеститори в страната.
Австрия със своите 430 млн. евро е на пето място по инвестиции в България.

С цел подобряване на инвестиционния климат България възнамерява да свали корпоративния данък на 15%. Най-високата ставка на данък общ доход трябва да достигне 24% (сега е 29%).

Правителството се надява месечният среден доход да достигне 200 евро, като се има предвид, че днес 40% от населението живее с доходи от 120 евро.

Нова приватизационна вълна трябва да напълни държавната каса.
За австрийците представлява интерес приватизацията на цигарената индустрия.
След двукратно съдебно спиране на приватизацията, София се опитва да я продаде поетапно.
"Gallagher-Gruрре" (Аustria Таbак) е заявила интерес към производството на цигари.

Австрийци участват и в приватизацията на българския "Мобилтел": към собствениците му принадлежат Йозеф Таус, Херберт Корд и Мартин Шлаф.

Фирмата "Аustrotherm" изгражда в близост до София предприятие за стиропор, в което ще бъдат ангажирани 30 работници.

Спедиторската фирма "Сагgо Рагtner" откри миналата година свое представителство в София.
По думите на собственика на "Сагgо" Стефан Краутер тъкмо в Източна Европа, в много от предприятията няма достатъчно квалифициран и опитен персонал и нуждата от хора, разбиращи от логистика, е голяма.

Докато австрийската строителна фирма "Роrr" планира експанзията си към България, местни компание предлагат модерен инженеринг в сектора за недвижими имоти.

Така например "Naftex Engeneering AD" построи в кратки срокове текстилна фабрика в Габрово и планира изграждането на бизнесцентър в София на бул. "Мария-Луиза" (една от най-важните търговски улици на столицата).

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 6 минути

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 33 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 1 час

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 1 час

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 2 часа

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото