0

СДС и ДСБ основаха дясната коалиция, съобщава от първа страница "Дневник".

След четири часа напрегнато заседание разширеното ръководство на СДС одобри проект за споразумение с ДСБ, отворено и към други десни партии, пише вестникът.

Сред заложените в проектоспоразумението договорки са водачът на листата за евроизборите да е излъчен от СДС, а вторият да е на ДСБ, както и на парламентарните избори СДС да излъчи 17 водачи на листи, а ДСБ - 14.

Командира си върна СДС, е челното заглавие в "Новинар". Според него сини делегати прогнозирали, че може да се стигне до реално разцепление на партията заради коалицията.

ДПС преглъща царя, СДС - Костов, отбелязва "24 часа".

ДПС и НДСВ да се явят заедно на европейските избори в либерална коалиция - тази покана отправил Ахмед Доган към Симеон Сакскобургготски неотдавна, научил вестникът. Предложението на Доган било направено на неформална вечеря между него, Сакскобургготски и премиера Сергей Станишев.

Царят е уморен? Няма такова нещо, заявява пред "Труд" заместник-министърът на екологията Любка Качакова (НДСВ). Неговата кауза за повече толерантност, да съхраним ценностите си, да сме прагматични, което означава повече работа и по-малко приказки, не е нещо, което може да умори човек като него, отбелязва Качакова.

Нямам никакво впечатление, че той няма да работи за каузата, заради която е тук, категорична е тя.

Според Качакова в предизборната кампания НДСВ трябва да заложи на силния си икономически екип и програмата си за оцеляване на бизнеса в условията на икономическа криза, както и на административните си кадри. В днешните вестници могат да се прочетат много социологически коментари за политическата ситуация и резултатите на предстоящите избори

Кризата ражда вот на ярост, отбелязва пред "24 часа" социологът Мирослава Радева. Към момента обаче ми е трудно да кажа дали ГЕРБ ще изсмуче целия протестен потенциал или и други партии ще успеят да се преборят за него, уточнява тя.

Радева прогнозира, че върху вота на хората ще окаже влияние и икономическата криза - колкото по-сериозни са ефектите на кризата, толкова повече ще се засилва радикализацията в обществото. По данни на МБМД към момента за БСП биха гласували 16%, а за ГЕРБ - 26%.

Очаквам до 40 на сто активност на евровота, а на парламентарния - до 50 процента, прогнозира пред "Класа" Кънчо Стойчев, изп. директор на "Галъп интернешънъл".

Той смята, че на вота ще има две интриги - едната е дали ГЕРБ или БСП ще бъде първа, тъй като анализът на по-твърдия електорат на БСП показвал, че в реална ситуация резултатите ще са близки, а другата - какво ще се случи с по-малките партии.

Много са жадните не за политическо, а за магическо, пише в материал в "Труд" социологът Кольо Колев. Според него нов политически субект би имал шанс, ако начело застане ярка, харизматична фигура, "човек, обвит с ореола на сила, компетентност, власт - едва ли не в контакт с отвъдното", който същевременно да излъчва чистота и неподкупност.

Трудно ми е да си представя откъде ще се вземе тя, ако не си я внесем отвън, отбелязва Колев.

Според данни на НЦИОМ, публикувани в днешните издания, ако изборите бяха днес, пет партии със сигурност биха влезли в парламента - ГЕРБ, БСП, "Атака", ДПС и СДС.

Много вероятно било парламентарно представителство да имат и Движение "Напред", НДСВ и ДСБ. Изследването сочи, че десните избиратели вече предпочитат широка дясна коалиция, а не само обединение ДСБ-СДС.

Комунисти, комсомолци, бизнесмени са в един и същи строй, коментира в приложението "Наблюдател" "Сега".

Вестникът припомня, че според критериите на БСП за подбор на кандидат-депутати всеки пети в листата ще е предприемач или деец на банковото дело, а кандидатите трябва да са поне магистри.

БСП е на път да натвори невиждан абсурд - левият електорат от чиновници, селяни и пенсионери ще трябва да гласува за онези, които забогатяха на негов гръб, пише вестникът.

Боклукът на София продължава да е актуална тема и в днешните вестници.

Чистотата в София излезе в безсрочна стачка, пише "Сега". Противно на очакванията да не дава юридически козове на общината да я изгони от боклука, "Новера" съвсем отказа да чисти града, обяснението беше, че работниците стачкуват, съобщава вестникът.

Държавната агенция за национална сигурност поема кризата с боклука, обявява в челния си материал "Монитор". Софийската градска прокуратура е изпратила до ДАНС преписката, образувана от тях след жалбата на столичния кмет Бойко Борисов, че концесионерите заплашват здравето на хората, като отказват да чистят.

"Новера" може да ни осъди за 50 млн. лв, опасява се пред "Монитор" Георги Кадиев, столичен общински съветник от БСП. Според него най-лошият вариант при прекратяване на договора е София да остане мръсна и да бъде платена неустойка на фирмата.

Пожарникар или кмет, е озаглавен анализ в "24 часа". Дойде време Бойко Борисов да покаже дали е политик, кмет или пожарникар, отбелязва авторът.

Според неговото схващане пожарникарят е човек, който спасява геройски положението, а това Борисов го умеел на световно ниво.

Политикът пък осмислял събитията и предлагал на хората адекватна стратегия, която кметът превръщал в успешен план за действие. Според автора кризата с боклука е последната възможност Бойко Борисов да стане истински политик.

Глоба до 5000 лева да е максималното наказание за убийство на пътя, предвижда проект за нов Наказателен кодекс, написан по поръчка на правосъдния министър, съобщава от първа страница "24 часа".

Вариантът не е окончателен, предложения се приемат до 23 март.

Основната промяна е разграничението на тежките от леките престъпления, които ще се наричат "простъпки".

"Простъпки" ще са застрахователната измама, иманярството, продажбата на гласове при избори, склоняване към проституция, хулиганство, шофиране в пияно състояние.

Промишлеността се срина с 19 на сто, съобщава "Труд". С толкова се е сринало промишленото производство в България през януари спрямо декември 2008 г. според данни на НСИ.

Подобно намаление през последните 10 г. не е отчитано. Основната причина за лошите данни била намалението на преработващата индустрия.

Сред малкото бизнеси, които все още се развиват успешно в условията на глобална икономическа криза, е производството на лекарства, което е отчело ръст от 211,2 на сто през първия месец на годината.

Няма пари за обезщетения на работниците, съобщава в интервю за "Труд" Цветан Банков, синдик на "Кремиковци". Досега са изплатени заплатите за август, септември, октомври, а ноемврийските ще бъдат платени до десетина дни.

Пари за декември обаче нямало откъде да се намерят, а само да се изработят и да се получат на база продадена продукция.

Ако крадете парно, не ощетявате "Топлофикация", а съседите си, предупреждава пред "Новинар" икономическият министър Петър Димитров. Най-ощетени от сегашния начин на плащане за коректните платци, признава той.

За загубите на предприятията от газовата криза Димитров е категоричен, че те трябва да бъдат компенсирани.

Война на цигарите, информира от първа страница "Труд". Ценовата война на цигарения пазар вече е много видима и осезаема, коментира изданието.

Конкуренти на "Булгартабак" дори намаляват цените на известни марки, за да запазят присъствието си на пазара, заявил изп. директор на холдинга Иван Биларев.

Жените у нас са по-образовани, но печелят по-малко, казва пред "Труд" ст.н.с. Капка Стоянова от Икономическия институт на БАН. 90% от работата в домакинството е върху плещите на жените, отбелязва тя.

Според нея този труд трябва да се признае не само от обществото, но и от държавните органи за продуктивен, както е направено в много други страни.

Този труд всъщност повишава националното богатство, БВП, категорична е ст.н.с Стоянова.

Някои вестници, сред които"Труд", "Стандарт", "Класа" и "Дума, публикуват част от интервю на премиера Сергей Станишев за "Евронюз", в което той отговаря на въпроси за газовата криза, за използването на еврофондовете, за борбата на правителството с корупцията.

На усилията за борба с корупцията е посветена и основната рубрика "Темата" на "Труд".

44 дни преди изборите кабинетът "Станишев" се сети да гони до дупка корупцията, пише вестникът. Вярно, няма никакво време, но по-добре е електоратът, а и Брюксел, да забележат, че се правят опити да се работи, а не да слушат само предизборни политически нападки, коментирали представители на тройната коалиция.

Първата стъпка била обновената Комисия за борба с корупцията към МС, която е с нов ръководител - вицепремиерът Меглена Плугчиева. Досегашният председател - министърът на вътрешните работи Михаил Миков, правосъдният министър Меглена Тачева и министърът по европейските въпроси Гергана Паси са нейни заместници.

"Превантивните мерки, противодействието и борбата с корупцията трябва да бъдат законово осигурени. Само така може да се надяваме на ефективен и координиран процес на управление и усвояване на средствата от европейските фондове", обяснила Плугчиева.

На работна среща на 10 декември м.г. на представители на изпълнителната, съдебната и законодателната власт, са оформени първите предложения на министерства и ведомства за промени в закони, имащи допирни точки с превенцията и борбата с корупцията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 1 час

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 2 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 4 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 4 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 5 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 5 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 6 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 6 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 6 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 6 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 6 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав