0

В последните седмици фондовата борса сякаш нахлу в българското общество с януарски полъх. С нея се занимават първи страници на вестници, разнообразни сайтове в интернет и техните форуми, че дори вече и разговорите по на чашка в уикендските привечери. Разбира се, основният двигател на тези процеси е неприятната новина за спада в котировките на акциите на борсата и свързаните с него финансови загуби за много хора.

Новините определено са за облаци и валежи, и към момента на хоризонта няма проясняване. Кризата е глобална и в момента обикаля земното кълбо на тласъци като испанската инфлуенца преди век. След всеки тласък следва малко посъвземане на борсовите индекси, но то бива засега неминуемо последвано от ново гмуркане в студени дълбини, което вече сякаш не се влияе дори от драстични мерки на мощни институции като Федералния Резерв на САЩ.

В тази обстановка икономисти и финансисти биват обсаждани с въпроси какво да препоръчат на различни хора да направят с вложенията си, които пряко или косвено са свързани с фондовата борса и с движението на цените на акциите. Хората питат себе си и другите какво да правят с парите си в момента.

Освен това, обаче, ситуацията изисква и поглед в по-далечна перспектива от близките дни или седмици. Едно такова вглеждане по-надалеч, в някаква перспектива към миналото и бъдещето, колкото и неясно да е то, може да бъде полезно и като терапия към текущото напрежение, и като научаване на важни неща за живота, пък бил той и финансов.

Много българи ще загубят пари в тази буря, това е ясно. Въпросът е ще научим ли за сметка на това поне някой ценен урок.

Нека започнем със злободневната тема, която кристализира във въпроса на дребния непрофесионален инвеститор, вкарал пари на борсата косвено - чрез фонд или друг посредник, или пряко, например чрез системата COBOS: "Да стоя ли, или да се изтегля?‛ Отговорът на този изстрадан в момента въпрос е стандартният и често безполезен, но винаги честен икономически отговор: "Зависи!‛.

Зависи от това с какъв мотив и с какъв хоризонт всеки отделен участник е влязъл на пазара.

Ако е решил да направи дългосрочни спестявания и да използва по-високата възвръщаемост на фондовия пазар, тогава е най-добре да спре да чете вестници и да погледне какво е станало с инвестицията му след, примерно, 5 години.

Ако обаче е скочил в пазара, защото е искал да направи големи печалби с малкото си пари и защото е чул, че през последните години пазарът бурно върви нагоре, най-добре е да реши дали парите ще му трябват в скоро време или не.

Ако не му трябват, да спре да чете вестници и да остане дълго време, примерно 5 години. Ако му трябват, да спре да чете вестници, незабавно да изтегли парите, да си преброи загубите и да се почерпи едно питие, задето съдбата му е преподала елементарния урок, че всеки пазар, който върви нагоре, може да тръгне и надолу.

Урокът е особено ценен в по-абстрактния си вид: за да спечелиш, трябва да играеш, но няма безрискова печалба.

Така, по отношение за злободневното решение какво да се прави, отговорът е да се вземе решение дали средствата се необходими сега или не; и веднага да се действа, като при всички положения не бива да се четат вестници.

Това, разбира се, важи за дребния непрофесионален инвеститор. Той не е обучен и опитен играч на борсата, не му е работа да разбира сложните сигнали, които постъпват постоянно с движението на всяка една цена.

Специалистите, опитните и обучени играчи не само трябва да четат вестници, сайтове, форуми, но трябва да го правят колкото може повече, за да имат възможно най-пълна информация и да вземат решенията си сред възможно най-малко паника. Но този текст не е за тях.

Извън злободневните въпроси и краткосрочните съвети, случващото се с фондовата борса и особено общественият отзвук на събитията дават повод процесите да се погледнат в една по-широка и по-дълга перспектива.

Очевидно е, че след като и вестник "Култура‛ се пита какво става на българската фондова борса, с българското общество се случва нещо, което досега не е било.

През последните около четири месеца основните индекси на българската фондова борса регистрираха загуби от около 30 % от стойността си, което означава, че средно акциите са поевтинели с толкова. Това, всъщност, не е безпрецедентно. Световната финансова история гъмжи от подобни, че и от много по-драматични, епизоди.

Дори в кратката българска борсова история от последните седем години могат лесно да се намерят два такива случая ? между началото на ноември 2000 и началото на март 2001 (като към края на май 2001 загубата на единствения тогава индекс Sofix надхвърля 40 %) и през периода март ? юни 2005, когато спадът е около 25 %.

Така че спад на борсата в подобен срок с подобен размер се случва не за пръв път. За пръв път, обаче, българското общество го забелязва толкова ясно и изживява толкова драматично. Защо така?

Отговорите могат да бъдат разнообразни, но в крайна сметка се свеждат до едно ? спестяванията на българите вече са масово интегрирани във финансовата система и това, какво се случва на един от основните нейни пазари, засяга по много конкретен и видим начин много повече хора, отколкото засягаше преди.

Най-вероятно броят хора, пряко засегнати от настоящия борсов спад, е безпрецедентен в историята на България. В сегашният кратък миг този факт може би поражда отрицателни емоции. Но погледнат от всяка друга перспектива, той е очевиден показател за замогване на хората и модернизиране на стопанството.

За да бъдат толкова хора засегнати от спада на борсата, по някакъв начин българската финансова система трябва да е успяла да проникне до тях, да им предложи привлекателни продукти, да ги убеди да се включат.

Терминът за този процес е финансово задълбочаване на обществото и той тече в България вече повече от десет години. Българите много повече, отколкото само преди десетина години, вярват и работят с българските пари, с българските банки, с българските пенсионни, животозастрахователни, взаимни фондове, с българските лизингови и кредитни компании, с всички български фирми в лицето на техните акции и облигации.

Това пораснало доверие и разработените механизми за свързване на различни хора и фирми по неподозирани канали драматично увеличават стопанските възможности пред всеки човек. Неминуемо дълбокото проникване на финансовата система в обществото носи със себе си и моменти на спад и нервност (като сегашния), но през останалото време отваря врати, дава възможности, помага на забогатяването.

Друга характерна черта на сегашния период на спад на българската борса е фактът, че той е почти напълно внесен отвън. За пръв път от стартирането си в днешния си вид преди десет години българският фондов пазар реагира по подобен начин на глобални събития.

За лош късмет, тези събития са кризисни, но това е текуща конюнктура. Структурната новина си остава: че българската фондова борса вече е дълбоко свързана с фондовите пазари по света, че събитията на нея, дори понякога в рамките на минути, отразяват новините и развитията в основните финансови центрове на света.

В този смисъл, нивото на проникване на глобалната финансова система у нас и нивото на свързаност на българската финансова система с останалия свят също е безпрецедентно за историята на България.

Вече има немалко българи, които са буквално жители на глобалното финансово село. За тях събитията в Ню Йорк, Лондон, Франкфурт, Токио и Шанхай са не по-малко пряко свързани със собствените им пари от случващото се в София.

С други думи, българската финансова система за някакви си десетина години не само е успяла да проникне безпрецедентно дълбоко в българското общество и да отвори необозрими възможности пред българите да се свързват един с друг и да правят неща, но е изградила и развила достъп на българите до целия останал финансово интегриран свят.

Фактът, че го разбираме тогава, когато понасяме конюнктурен негатив от тази си обвързаност, е по-скоро ироничен, отколкото страшен. Защото и глобалната, както и всяка национална финансова система, познава периоди на спад, но познава и много повече и по-дълги, и по-плодотворни периоди на възход. И който е бил обвързан с нея в продължение на повечко години, никога не е съжалявал, въпреки временните вълнения.

И така, българската фондова борса се намира в спад, при това сериозен. И към момента не се знае дали и колко той ще продължи и колко дълбок ще се окаже. Но отвъд този прост и неприятен факт, случващото се дава много поводи за оптимизъм за бъдещото развитие не само на българската икономика, но и на българското общество в постмодерното село на жителите на света.

---------------------------------
Георги Ганев е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии в София. От 2003 г. е асистент в Стопанския факултет на Софийския университет. От 2005 г. е председател на УС на Българската макроикономическа Асоциация. Интересите му са в областта на макроикономиката и паричната теория и политика, политическа икономия, икономика на прехода, икономика на растежа и развитието, нова институционална икономика. В университета преподава курсове по макроикономика, пари и банки и по нова институционална икономика.

kultura.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 32 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично