0

Водещ Вeличко Конакчиев: Как ще се води тази кампания, г-н Герджиков? На фона отново криза с боклука или не? Още сте кмет. До утре, после ще сте кандидат-кмет. Решен ли е въпросът?

Минко Герджиков: Всичко необходимо, за да бъде решен въпросът с временното балиране, е направено, т.е. няма да има криза за боклука.

Водещ: Няма да има криза за боклука.

М. Герджиков: Но по-важното е другото - час по-скоро да се направи конкурсът за завода за третиране на битови отпадъци, защото тогава ще отпаднат и причините за протестите на хората, които не са съгласни до домовете им да се балират отпадъците. Там също сме направили необходимата подготовка и започваме тръжните процедури.

Водещ: Кога започват тръжните процедури?

М. Герджиков: Ами, те вече започнаха за консултант, който да ни изготви критериите по това как да оценим най-добрата оферта. Ние работихме в продължение на един месец, събрахме най-добрите български експерти, те дадоха своите виждания за критериите, сега трябва тези критерии да бъдат обобщени и да бъдат одобрени както от консултанта, така и от общинския съвет, след което около 10-и имаме готовност вече да обявим и конкурса, тъй като ние имаме достатъчно инвестиционни предложения.

Водещ: Около 10-и обявявате конкурса и кампанията няма да бъде пълна с боклуци навсякъде.

Венцислав Димитров: За 10 дена консултантът ще свърши работа, така ли, г-н Герджиков?

М. Герджиков: Сега, консултантът има задача тези предложения да бъдат обобщени и да бъдат обработени, като неговият срок е около 20 дни... Успоредно с това ние продължаваме и геологическите и други проучвания на четирите площадки, които министерството ни предостави като много добри, за да може да не се чака след това шест месеца да се правят екологични оценки и т.н.

Искаме максимално бързо след приключване на тръжната процедура, която може да стане нормално в рамките на месец ноември, ние да стартираме и изграждането на завода.

В. Димитров: А този консултант има ли някакъв опит в консултирането на такива проекти, г-н Герджиков?

М. Герджиков: Поканихме най-добрите експерти в България. Също така се обърнахме към университетите и изготвихме критериите.

Обърнахме се и към няколко банки, например Европейската банка за възстановяване и развитие, които са правили конкурси. Те ни дадоха своите критерии.

Но след това ние се обединихме, че най-добрият вариант е някой да вземе всички тези предложения, да ги обобщи. И ние поканихме, направихме открита процедура, покана. Засега имаме пет фирми, които са заявили желание.

Също така имаме и критерии, които са одобрени от нашия експертен съвет, по които ще се одобри този консултант. С всички тези наши действия следваме експертите. Ние не сме специалисти по тази тематика.

Но аз успях да мобилизирам експертния потенциал на България и каквото те ни кажат, каквото ни каже министерството на екологията, ние го следваме, и то при максимална прозрачност.

Водещ: Г-н Герджиков, има нов лидер на...

Павел Чернев: Нищо конкретно не чухме относно евентуални инвеститори. Бихте ли ни осветлили?

М. Герджиков: Ами, имаме 14 инвестиционни предложения. Ние...

П. Чернев: Някои имена?

М. Герджиков: Ние поканихме тези фирми на лични срещи, за да се убедим дали те имат банкови референции, дали техните технологии са разпространени в Европа. Най-много получихме за системата компостиране, също така за плазменото изгаряне...

Най-малко получихме за изгаряне, те са и най-скъпи и като че ли това няма да е методът, по който ще се реши проблемът на София. А иначе списъка го предадохме на пресата. Той беше публикуван и официално. Но така или иначе той е предварителен, сега вече официално ще поканим всички тези, които искат да инвестират.

Водещ: Проблемът за боклука ще си бъде проблем от кампанията, сто на сто съм сигурен. Сега, има нов лидер на СДС, президентът Петър Стоянов. Това създава ли ви проблеми?

Герджиков: Ами, не би трябвало да създава. Вие знаете, че и във футбола, когато се смени треньорът, обикновено има ентусиазъм в отбора и в тима.

Водещ: Е, невинаги...

В. Димитров: Вчера имаше гласове да се отхвърли неговата кандидатура.

М. Герджиков: Така че аз се надявам, че тази смяна ще доведе до ентусиазъм, до повишаване на активността на СДС, която все пак ще бъде основната партия, която ще подкрепя моята кампания. Така че аз съм оптимист и се надявам, че това ще бъде добър знак.

Водещ: Кой е основният ви съперник според вас?

М. Герджиков: Ами, вижте, аз многократно съм го казвал. Аз се отнасям с голямо уважение към всички колеги. Те не са мои противници, те са най-много опоненти, и то по начин, по който да се решат проблемите на София, тъй като те знаят какво ги чака като... ако станат кметове на София.

Така че и моят проблем са проблемите, които сега трябва спешно да се решат - като ромските гета, като дупките, като кучетата, като сметта. За две години повече не може да се направи. Ако някой започне да обещава много големи неща, рискува да подведе избирателите или да ги излъже. Аз поне не искам да го правя това.

Водещ: Добре. Предполагате, че ще има балотаж - така ли, или не?

М. Герджиков: Надявам се да има честна и спортсменска битка, тя да се води на полето на предложенията как да се решат тези конкретни проблеми. Нека да победи най-добрият, този, когото софиянци изберат.

Водещ: Нека София да стане по-чиста, по-добра, по-европейска, така ли? Така. И все пак, последно. Към кого са насочени вашите послания? Към коя група хора, софиянци?

М. Герджиков: Аз искам да се обърна към всички софиянци, които ще подкрепят моята програма, тя е реалистична, за решаването на проблемите. Аз вече съм се сблъсквал многократно с всеки от тези проблеми, имам виждане за неговото решаване, дори съм се поучил и от грешките, които сме направили.

И тъй като смятам, че тези проблеми вече са неотложни и трябва вече веднага да започнат да се решават, се обръщам към интелигентния софиянец, който ще оцени това познаване на проблемите, моята готовност и най-вече това, че аз мога, показах, че мога да решавам проблеми, и то в критична ситуация.

Все пак аз решавах проблема с отпадъците по време, когато имаше и сериозни наводнения, и се обръщам точно към тези софиянци, които разчитат на прагматизма, а не на обещанията.

Водещ: Добър ден на ген. Бойко Борисов. Разбирам, че по-късно може да включим и бившия финансов министър Милен Велчев. В студиото са Венцислав Димитров, Павел Чернев. Добър ден, ген. Борисов.

Бойко Борисов: Добър ден. Поздравления за колегите там.

Водещ: Това значи, че ще се води една европейска битка за столицата, така ли, г-н генерал?

Б. Борисов: Ами... Защо битка?

Водещ: Е, сражение или как да го наречем? Надпревара, конно надпрепускване.

Б. Борисов: Аз лично съм много доволен, че всички кандидати са хора с имена, направили много. Така че поне тоя път столицата ще отиде в ръцете на кмет, който няма да прави тези безобразия в града.

Водещ: Вие се обърнахте с искане към Столичния общински съвет да се спрат размени на жилища и какво още?

Б. Борисов: Мисля, че е коректно, след като в момента цялата държава се е съсредоточила, всички хора, партии, организации, върху избора на столичен кмет, е коректно, който и да бъде избран, като отиде, поемайки тази отговорност, да взема и управленски решения.

То не е насочено към никого, напротив. Това би трябвало да е даже наша обща декларация, ако всички кандидат-кметове я приемат.

Водещ: Отправяте предложение към останалите кандидати да се присъединят към това.

Б. Борисов: Разбира се, те... толкова време са имали, 15 години, да оправят София, сега за последния един месец може малко да се изчака. Освен това има проблем с боклука, сега има много неща да се направят. Нека се съсредоточат върху този проблем, пък после ще остане време и за другите неща.

В. Димитров: Г-н Борисов, то не е и проблемът само със заменките и други неща, но трябва столичният съвет да не сключва нови договори или този, който ще замества кмета, да не сключва нови договори, докато трае тази кампания. Наистина, защото може да станат големи зулуми, големи далавери, знаете... по време на миналите избори "Софийски имоти" какво направиха.

Б. Борисов: Венци, ти ли си?

В. Димитров: Аз съм, да.

Б. Борисов: И те като сключат по две-тригодишни договори, какво ще правиш ти, като отидеш?

В. Димитров: Да. Връзват ти ръцете и това е.

Б. Борисов: Ще се караме и ще разваляме договори. Нека да изчакат един месец. А иначе съм за европейска кампания и... в смисъл за толерантна, за колегиална. И затова именно се обадих и на Татяна Дончева, да й пожелая като на дама феърплей, успех. Не знаех, че така ще се интерпретира - като страх.

В. Димитров: Тя се уплаши нещо...

Б. Борисов: Не, не. Нека приемем, че аз съм се уплашил, да са живи и здрави.

Водещ: Не, не, да няма страх. София няма нужда от страх. Добре, хубаво ли е да е независим кандидатът?

Б. Борисов: Да, според мен за София най-добре е независим кандидат, за да може да работи с всички групи в общинския съвет, да се ползва от подкрепата на всички партии, когато предлага добри решения, и хората да не му се дразнят, когато се налагат непопулярни решения също така. А и освен това, тъй като, доколкото разбрах, при вас в студиото са Павел Чернев и Венци... всъщност те и аз сме необременени кандидати, поради простата причина, че ние нямаме партии и общински съветници, които да са вътре в общинския съвет.

Другите кандидати, които се изказват, първо, трябва да започнат с това: вече е минал 2/3 от периода, за който те са правили предизборни обещания. Какво са свършили за този период?

Те вече няма за какво да говорят какво ще свършат в останалата 1/3. Те да кажат свършеното и хората да могат да си изберат, да видят това, което са правили, дали ще продължат да го правят и следващата година. За нас поне е ясно.

Водещ: Добре, де, като станете кмет, как ще работите с този общински съвет, с тези общински съветници?

Б. Борисов: Аз не мога да разбера защо формулирате така въпроса. Всички досега, които се изказват, говорят за общинския съвет като някаква държава в държавата или нещо много лошо...

Аз не го познавам, не съм бил там... Като отида, ще ви кажа. Но защо във всички изказвания, от медиите до всички, ако щете, и кандидатите, става въпрос за общинския съвет като някаква опозиционна структура ли е на града? Тя играе каква, деструктивна роля ли? Защо всички се плашат от нея?

Водещ: Предполагат, че спира, че играе деструктивна роля. Сега, не знам за другите кандидат-кметове какво мислят, но така се говори, пише от наблюдателите на кампанията.

Б. Борисов: Някои общински съветници - и Любо Стоичков, и Божидар Димитров, и много други - идваха вече при мен, разговаряхме. Аз мисля, че ще намеря общ език с тях.

А там, където са вършени неща, които не отговарят и не кореспондират с интересите на София и със закона, е, има прокуратура, има органи, които се занимават с тази дейност. Ще им бъде даден материал.

Но ние трябва да отидем, повтарям, за разлика от партийните кандидати, които чрез своите общински съветници в момента управляват столицата, имат решение за столицата, те всъщност знаят и проблемите отвътре. Ние с господата, които са при вас, в момента се информираме от такива източници, да ги наречем, които тичат по някакви папки, показват ни нещо, крият се.

Ние всъщност няма откъде да прочетем и да видим реално, аджеба, как са сключвани договорите и какво е правено за този боклук, какво е правено за дупките, къде са маркировките от пътищата.

Водещ: Е, как ще я карате...

Б. Борисов: Това ще го разберем, когато отидем там или отворим документацията.

Водещ: Сега за предизборната кампания европейска. Как ще я карате

без щаб? Това военно име...

В. Димитров: Ами, той си има щаб, където е моят щаб. Над зала 6 в НДК.

Б. Борисов: Значи, щаб звучи...

Водещ: Щаб звучи ужасно, нали...

Б. Борисов: Щаб звучи много тежко. Щабът това съм аз и колеги, и приятели, които сме се събрали и искаме да действаме в т.нар. "предизборна кампания". Аз съм забранил да се лепят плакати по улиците, забранил съм да се правят билбордове, забранил съм да се пускат клипове.

Ще се срещам само с хора, които желаят да се срещнат с мен, тъй като има доста такива заявки от хора, колективи, фирми... Така ще бъде.

Водещ: НДСВ издига Милен Велчев. Вашето мнение по това?

Б. Борисов: Приятна игра им пожелавам в надпреварата.

Водещ: На всички?

Б. Борисов: Разбира се.

Водещ: И на Милен Велчев също.

Б. Борисов: Естествено, как?

Водещ: И последно изречение към софиянци...

Б. Борисов: И НДСВ е партия като всички останали, и си издига свой кандидат.

В. Димитров: Малко странна партия е, ама карай.

Водещ: Добре, последно изречение към софиянци.

Б. Борисов: Е, втората по големина партия, така че... Повтарям, това е много хубаво, че всички партии издигнаха водещите си фигури. И конкуренцията ще излъчи най-добрия.

Водещ: Такава надпревара не си спомням аз. Интересно ще бъде. Едно изречение към софиянци искате ли да кажете?

Б. Борисов: Единственото, което знам, е, че е лошо, че от всички тези кандидат-кметове не може да се направи един общ отбор, защото тогава щяхме да бъдем много силни.

Водещ: То ще стане футболен отбор, горе-долу...

Б. Борисов: Е, не, имам предвид от тези няколко човека основните, които са действително стойностни хора. И ще е жалко, ако не се намери за който и да е от тях в държавата какво да правят след това. Всъщност пожелавам на...

Водещ: Значи, генерале, ако станете кмет, бихте взели някои от вашите съперници?

Б. Борисов: Естествено, естествено. И най-вече пожелавам и на колегите, а на софиянци поне три неща съм сигурен, че ще направя така, както трябва.

Водещ: Кои са тези три неща?

Б. Борисов: Ще ги видите като... ако стана кмет. Ще станат видими.

(Вж. и втората част от разговора)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности