1
Еа а ли някой някога може да си представи живота без вода. Тя играе съществена роля за поддържане живота на Земята, и е както слънцето и въздуха за всяко живо същество. Водата е жизнено важна за човешкото тяло и съставя 70% от теглото ни. За доброто смилане на хранителните запаси, в нашия организъм се „въртят" около 10 -- 11 литра вода. В последните десетилетия поради всеобщото замърсяване нарастват призивите за опазване на чистотата на водата. Въпреки подобряването и улесняването на достъпа до чиста питейна вода някои учени предполагат, че до 2025 година повече от половината от населението в света ще бъде предразположено към заболявания поради недостига на вода - ситуация, станала известна като водна криза.

България е страна с богата природа -- красиви планини, реки, море и множество извори. Страната ни е истинска съкровищница на минерални извори, но си няма ковчежник.  Минералната вода е природен елексир за душата, тялото и организма. Още траките, които живеели преди хилядолетия по нашите земи, познавали целебните тайни на минералните извори. А в римско време тук били създадени някои от най-прочутите балнеолечебници. Малко са днес страните, не само в Европа, но и по света, които могат да се конкурират с България по богатство и разнообразие на своите термални находища.

Досега у нас са открити и проучени близо 800 минерални извори, от които над 80 на сто са с лечебни свойства и имат температура на водата от 20 до 101 градуса по Целзий. Голяма част от минералните води у нас извират от голяма дълбочина, което е гаранция за тяхната чистота. Засега обаче голяма част от цялото това богатство остава неизползвано. Най-често минералните извори стават база за развитие на туризма и балнеологията в страната ни. Със своите лечебни свойства се слави минералната вода на гр. Хисаря, на Банкя, близо до София, на Сандански в южна България, на Нареченски минерални бани и пр. На тези и на още много други места в страната ни, около топлите извори се изграждат модерни СПА центрове, които привличат гости от страната и чужбина.

Качествата на българската минерална вода отдавна са известни по света. Още през далечната 1907 година на миналия век, брезнишката вода е била отличена със златен медал на изложението за минерални води в Лондон. Разнасяла се е и славата на много наши курорти. Чист въздух, лековита вода и виенски балове -- така е изглеждал Вършец -- наричан град на здравето, през 30-те години на миналия век. По това време минералната вода в курорта е била високо ценена от дамите с крехко здраве. Природните дарове са останали и днес, но светската шумотевица отдавна вече я няма. Градчето е тихо и спокойно. Вършец някога е бил със славата на център на хайлайфа на Балканите, сравняван с прочутия курорт Баден Баден.  Във великолепни вили  и хотели в стил Арт Деко са отсядали гости от цяла Европа.

Малко по-късно, но през 1960 година, минералната вода придобива и друго значение. По спомени на един възрастен търновец, фабриката за подсладени напитки  е използвала природният елексир за производство на газираната напитка „Етър", която с класи превъзхождала качеството на обикновената лимонада, но била само със стотинка по-скъпа от нея. В днешно време минералната вода е нашият петрол за чужбина. По своя състав тя не се различава от най-популярната марка минерална вода в света -- френската „Евиан", а това е голямо преимущество, когато става дума за износ на нашата продукция на западния пазар. Водата е продукт, който все повече и повече се консумира в бутилиран вид

Добре познати са свойствата на минералната вода да засилва имунната защита на човека и да помага за изчистване на организма от токсините. Стига да се използват правилно, много от минерални води у нас успешно повлияват лечението на тежки заболявания. Всички минерални води в страната ни са кристално чисти, твърдят специалистите хидролози. Причината е, че извират от голяма дълбочина и не съдържат вредните вещества, с които са замърсени почвите. Еколозите прогнозират, че ако продължава химическата обработка и замърсяването на земята и въздуха, особено в страните с развита икономика, само след 15-20 години цената на минералната вода ще стане по-висока от тази, на която се търгува бензинът по света. И ако е вярно твърдението, че с минералната вода на България може да бъде задоволено търсенето на целия европейски пазар и дори извън него, то това може да ни донесе богатства, равни на петролните в страните от арабския свят.

Ако има сфера в която сме най, то и в типовете води отново водим. Единствено София от всички останали европейски столици разполага с осем различни типа минерални води, които могат да лекуват по 100 000 души на ден. Най- горещият минерален извор в страната ни пък е при Сапарева баня -- 101,4 градуса.

Една китайска поговорка гласи седното: „Пиеш ли вода, мисли за извора." Дано това да бъде мисията на скоро създаденото сдружение „Национална камара за стопанисване на минералните води в България". Предвижда се създаването на единен електронен регистър на минералните води. Едно от най-важните предложения е съставянето на нова цялостна нормативна уредба за минералните води у нас.

Минералната вода е пръв приятел на всеки, който се занимава с активна физическа дейност. У нас  я има по много и с нея всеки може да бъде по-здрав, по-красив, по-млад и по-силен. Многобройните находища на минерална вода у нас са само една част от солидните аргументи в полза на тезата, че България разполага с уникална природа, на която могат да завиждат всички страни по света, дано само да съумеем да го съхраним.

 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 24 минути

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 1 час

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 2 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 3 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 3 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 3 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 3 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 4 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 11 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 12 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 12 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 13 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние