0

Скандал за 20 войници, съобщава от първа страница "Труд". Според вестника причината е заради решението на Конституционния съд, който отмени различния срок на наборната служба - шест месеца за висшистите и девет месеца за останалите.

В последния набор, който влезе в казармата в края на март, висшистите били не повече от 20 души. Министерството на отбраната предложи поправка във
военния закон, която мина през кабинета, наборът да се уволни на 1 декември т.г. , вместо на 31 декември, информира вестникът.

Така близо 2300 войници печелят месец по-кратка служба, а единствените ощетени ще бъдат тези 20 висшисти, които ще трябва да служат два месеца повече.

Месец след като се завърнаха от Либия българските медици настояват за общ европейски план за тяхна подкрепа, пише "Монитор".

По тяхно настояване вчера те разговаряха с посланици на страните членки на ЕС. Срещата се състоя в посолството на Португалия, която в момента е председател на общността.

Д-р Здравко Георгиев каза, че медиците са поискали продължителна помощ за по-бързото им интегриране в обществото.

"Досега този зловещ процес беше представян от две страни. Едните жертви са заразените със СПИН деца, с чиято болка ние нямаме нищо общо.

От друга страна обаче, сме ние седмината. Както се помогна на децата и на семействата, така трябва да се помогне и на нас", заяви Георгиев.

Посланикът на Португалия Мариу душ Сантуш заяви, че задоволяването на нуждите на медиците не зависи от ЕС, защото те са български граждани.

България е независима страна, която принадлежи на ЕС, но на първо място интеграцията на медиците е проблем на страната ви, категоричен беше португалският дипломат.

Поне 150 депутати са били агенти на Държавна сигурност, обявява "Сега". Твърде е възможно бройката да нарасне до 180 души, тъй като работата на комисията по досиетата продължава, твърди още изданието.

Окончателните резултати от проверката ще бъдат огласени от комисията на 3 или 4 септември. За десетки депутати - бивши и настоящи, има данни, че са били откровени доносници.

В архивите на ДС са запазени голям брой дебели папки със собственоръчно написани "сведения" за колеги и приятели на хора, станали депутати след промените. Много от доносниците са заемали ръководни постове и преди 1990 г.

Документи свидетелстват как ДС се е отблагодарявала на сътрудниците си - бившите служби са давали тласък на кариери, уреждали са места в университети и са раздавали пари срещу доноси.

Най-много агенти на ДС е имало в VII Велико народно събрание, което просъществува от 10 юли 1990-а до 2 октомври 1991 г. и прие настоящата конституция на България. Най-много агенти са вкарали в парламента БСП и ДПС.

Не са малко сътрудниците на ДС и сред десницата, включително и народни избраници, които са се застъпвали за отварянето на архивите. Проверката на депутатите е най-мащабната за сегашната комисия по досиетата и обхваща около 1300 души.

Минало не се купува, още по-малко - съвест, отбелязва в интервю за "Труд" зам.-председателят на ДПС Касим Дал.

Според него законът и комисията по досиетата, макар и с доста закъснение, работят, въпреки че нейната работа не е пълноценна, защото кабинетът все още не й е дал сграда, за да й бъде предаден целият архив на бившата ДС.

Това се използва като оправдание от МВР и службите да не предоставят архивите, допълва той.

Дал коментира и темата за предстоящите местни избори. Тройната коалиция все още не води разговори за общ кандидат в София, координация има в други общини, казва той.

Министерството на икономиката ще съобщава от следващата седмица препоръчителни цени на продуктите, или както пише "Дума " - "обявяват реалните стойности на продуктите".

Всяка седмица ведомството на Петър Димитров ще обявява препоръчителни цени на основните хранителни стоки, които поскъпнаха значително през последните месеци. Целта била потребителите да получат представа за реалната стойност на продуктите.

Министърът на икономиката изрази надежда в края на туристическия сезон през септември цените на някои стоки у нас да паднат.

Според него проблемът с поскъпването идвал и от факта, че туристи от Румъния, Македония и Гърция се запасявали с големи количества стоки.

Петър Димитров все пак подчерта, че избягва да поставя знак на равенство между повишаване на цените и спекула, заключава "Дума".

Засега идеята била да се събират данни колко струват 20-25 стоки в 10-15 големи града на страната, уточнява "24 часа".

"Замириса на социализъм" - това е гледната точка на "Стандарт". Според вестника реакцията на някои предприемачи е, че никой не може да диктува цени на бизнеса в държава с пазарна икономика.

Поскъпването на общия европейски пазар няма как да подмине България, коментира "Капитал". Според него в страната ни ръстът е по-забележим заради високия дял на храните в общите разходи на домакинствата.

Предстоящите местни избори са една от коментираните теми в днешните вестници. Борисов още имал шансове при сините, информира "Труд".

Шансовете да подкрепим Бойко Борисов в София си остават същите, каквито бяха, обявил изненадващо лидерът на СДС Пламен Юруков. Вестникът припомня, че ден по-рано сините поискаха от ГЕРБ подкрепа за всичките им кметове в замяна на рамо за Борисов в столицата.

"ГЕРБ не търпи рекет, но СДС не е за продан" - така е озаглавен коментар по темата във вестника.

Желанието за реванш на "старата десница" срещу "новата десница" в лицето на ГЕРБ е много силно, но "старите" трябва да отговорят на два въпроса - кое е по-голямото зло: ГЕРБ или БСП, и на какви компромиси е способна "старата десница", за да участва отново във властта, посочва авторът.

Според него ако на първия въпрос отговорът е "и двете", а на втория - "никакви", "старата десница" няма бъдеще в близките години.

Константин Папазов може да се оттегли от кметската надпревара в София, но само ако десницата се обедини около по-достоен от него кандидат, допълва по темата "24 часа".

"Стандарт" коментира, че вече няма значение дали СДС ще поддържа Бойко Борисов за нов мандат, дори той да приеме подкрепата. Никой няма да пита "Раковски"134 за кого да гласува след цялата тази сага от числа, вероятности, започнати и завършени пазарлъци, смята авторът.

Четирима социолози отговарят пред "24 часа" на въпроси, свързани с местния вот. Според Васил Тончев от "Сова Харис" между ГЕРБ и СДС би могъл да се получи силен съюз в София.

Борисов е фаворит и неговото име ще носи голям дивидент и на листата, опасността е дали ще има мнозинство в общинския съвет - това е и цената, която дава заради СДС, смята той.

Тончев коментира още и темата за напрежението между роми и българи. Според него се търсят политически дивиденти.

Юрий Асланов от "Афис" смята, че очевидно в София ще се цепи вотът на десните. Най-голямото парче ще е за ГЕРБ, от другите две Иван Костов ще вземе по-голямото, а и НДСВ не бива да се подценява в столицата, смята той.

Мира Янова от МБМД смята, че СДС не е в позиция да поставя условия. Според Румяна Бъчварова от "Маркет линкс" над 60% от десните са зад Борисов.

"Сега" анализира целите на бизнеспартиите. Само две партии на капитала имат национални амбиции, смята вестникът.

Според него това са "Бургас" на строителния предприемач Ваклин Стойновски и ЛИДЕР - конструирана около бизнесмена Христо Ковачки. Логично е предприятията да участват в местната власт, казва пред "Капитал" Ковачки.

Развитието на един град го разглеждам като развитието на една компания, сравнява той. Според него по-добре е в общините да има хора, които са показали, че са успешни бизнесмени, за да помагат за развитието на съответната община.

Кметски сметки - така е озаглавен материалът от първа страница на "Монитор". В кметската надпревара понякога се объркват и сметките на партийните централи, обяснява вестникът.

Най-често местните структури предлагат свой кандидат, а функционерите "отгоре" държат на друг. В тези случаи централата обикновено надделява, но спуснатите решения водят или до скандал или до тих протест на местните партийци, изразен в подкрепата за друг кандидат.

Подобна е и обстановката преди 28 октомври в два големи града - Пазарджик и Хасково. Битката в Стара Загора и Плевен макар и да изглежда по корено различен начин, също обещава да бъде интересна, прогнозира "Монитор".

Ламбо хапна добре вчера, доволен е, коментира пред "24 часа" директорът на Ботаническата градина в Балчик д-р Красимир Косев. Унищожава се колекция на 60 години, втора по рода си в Европа, казва той.

Повод за недоволството му е решение на кабинета Министерството на културата да получи цялата градина, а за университета да останат стопанският двор и разсадникът.

"Спокойно! Фикри и Медиха няма да ни обявят джихад", коментира "24 часа". В образованието е ключът да си останем мирна страна, въпреки че сме най-мюсюлманската в ЕС, пише авторът по повод материала в британския в. "Файнаншъл таймс", в който пише, че страната ни е най-мюсюлманската в ЕС.
Услугата за запазване на мобилния номер, дори при смяна на оператора, ще може да се ползва след 20 септември, съобщават вестниците. КРС е задължила мобилните оператори да я предложат от тази дата.

Комисията за финансов надзор започва проверка по сделката, в която Тор Бьорголфсон продаде на компанията АIG 90% от акциите, съобщава "Стандарт". По документи обаче исландският милиардер притежавал само около 30% и надзорниците ще търсят кой държи останалия дял.

"Яхтеният бизнес вдига платна" е челното заглавие на "Капитал". Оборотът на пазара на луксозни лодки в България ще надхвърли 30 млн. евро, изчислява вестникът.

Агенцията за финансово разузнаване (АФР) проверява мръсни пари на Ирландската републиканска армия и руската организирана престъпност в България, съобщили на "Труд" източници от АФР.

Ирландската връзка се проверявала след публикации във в. "24 часа", в които се твърди, че високопоставен шеф от ИРА пере пари в България чрез сделки с имоти. В АФР работели и по сигнали, които показват, че руската мафия също се опитва да препере пари през наши банки.

Хляб и сол - чудесна идея за български символ, смята Виолета Иванова, шеф на Българската асоциация за бизнес и туристическа информация. Тя разказва пред "Труд" за инициативата "Българските символи" и интернет допитването кой е най-подходящият символ, с който името на България да бъде свързвано пред света.

Документалният филм на Милена Кънева "Тотално отричане", посветен на погазването на човешките права в Бирма, се завъртя вчера на екрана в Лос Анджелис, съобщава "24 часа".

Прожекциите на лентата отвъд океана, които ще продължат до 30 август, са направени специално заради огромните й шансове да получи номинация за "Оскар", съобщават от българската филмова компания "Камера".

Провалени държавници раждат щурмоваци, коментира пред "Стандарт" проф. Георги Бакалов, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски" по повод идеята за "национална гвардия" на Боян Расате и отговора на ромите, че и те ще направят специални отбранителни отряди.

Според него напрежението напоследък не е някакъв български феномен, а е явление, което се наблюдава и в други европейски страни с компактно ромско население като Румъния, Унгария, Словения.

МВР-то трябва да се поучи от мешерето, казва пред "Сега" писателят Дончо Цончев, който е депутат от левицата. Мешерето е т.нар. цигански съд.

Чета за някакъв педофил във вестника, който получава условна присъда; ако този човек е ром и попадне в мешерето, знаеш ли какво ще му се случи, обяснява Цончев.

Където засвиря, побърквам ги, твърди пред "Монитор" кларнетистът Иво Папазов-Ибряма. Целта ми е само една - да грабна сърцето на публиката, разказва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 6 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 6 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 8 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 8 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 9 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 10 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 10 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 10 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 11 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 11 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 12 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 12 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 12 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 12 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 13 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок