0

"Коалицията не смята да обсъжда сериозно оставки", съобщава "Сега". "Не смятам, че това ще бъде сериозна тема по време на заседанието на съвета на коалицията, още повече, че става дума за решение на една генерална дирекция, а не на Европейската комисия", цитира изданието думи на премиера Сергей Станишев по въпроса дали ще сменя министри заради спрените пари по ФАР.

Опозицията иска оставките на министрите Пламен Орешарски и Асен Гагаузов, припомня вестникът.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева пък казала, че научила за спирането на 220-те млн. евро 10 минути преди новината да бъде съобщена на медиите. Тази седмица тя очаква писмо от еврокомисаря Оли Рен с обяснение защо точно са отрязани парите.

"Фактът, че българското правителство се оказа изненадано от тази мярка, вече е изненада за нас", е коментарът на посланика на Франция Етиен дьо Понсен, чиято страна в момента председателства ЕС.

"Промени - да, но защо се фиксираме на министри", пита в интервю за "24 часа" председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той не изключва на заседанието на политическия съвет да бъдат обсъдени и предложени и кадрови промени.

Нека не се фиксираме само и единствено върху министри, призовава обаче Найденов. "Да, направени са пропуски, но след назначаването на вицепремиера Плугчиева и промените в различните структури имаше резултати", коментира той.

Според него именно фактът, че комисията от една страна признава усилията, а от друга - издава такова решение, ни разочарова и дава основание да кажем, че то не е справедливо и донякъде демотивиращо.

"Критиката ни към БСП не е ревизия на коалицията", отбелязва пред "Труд" говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Ако понякога сме изпитвали неудобства от поведението на един или друг коалиционен партньор, сме търсили дипломатични форми да споделим своите усещания, коментира Илчев.

Той обаче посочва, че "когато някой със спорна репутация свети с отразената светлина на нечий партиен форум, това е зле и за форума, и за съответната политическа сила, и за обществото като цяло".

Моята партия НДСВ не е регистрирала подобен автогол, допълва Илчев. На въпрос не е ли крайно време за министерски оставки Илчев отговаря, че оставките са атрибут на модерните и зрели общества, но в български условия все още са по-скоро отдушник на общественото напрежение, а това не бивало да се бърка с търсенето на алтернатива.

В свой коментар в "Стандарт" журналистът Николай Бареков вижда "Борисов и БСП обречени на брак". Освен "Атака" за ГЕРБ други примамливи оферти в следващия парламента вероятно няма да има, в условията на сериозна икономическа криза програмите на партиите стават абсолютно еднакви, а и като се изключи лидерското тяло, ГЕРБ не е съвсем класическа дясна партия - това са част от аргументите на автора.

"Удар отвън, за да има реформи отвътре" - това е решението според Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество". Влизането в ЕС демобилизира волята за реформи, а големият приток на чужди капитали намали натиска за подобряване на бизнес средата, пише в материал за "Труд" авторът.

Според него в България всичко се отлага до последния момент и едва когато ни удари криза или ни заплашат отвън започва да се мисли за реформи. В този смисъл можем да погледнем и позитивно на ситуацията - реформите вече не могат да се отлагат както в икономиката, така и в институциите, критикувани от ЕС, заключава той.

"Лекарският труд е скъп и не бива да се разхищава", заявява пред "Сега" председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Той смята, че потребителските такси биха могли да се премахнат само ако бъдат компенсирани от бюджета. Разхищават се според него талоните за преглед при специалисти.

"24 часа" лансира в челния си материал идеята на колегата на д-р Киров от същото сдружение - д-р Петко Желязков, работодателите да осигуряват почивен ден на служителите си за профилактични прегледи.

"Бегълци от 41 държави търсят закрила у нас", разкрива пред "Труд" Светослав Мичев, председател на Държавната агенция за бежанците. Той отрича твърденията, че след влизането ни в ЕС бежанците у нас са се увеличили. От 1993 г. досега 17 023 души са потърсили закрила у нас. Най-много са от Афганистан, Ирак, Армения, Иран.

Темата за бежанците вълнува и "Монитор", който публикува изследване на агенция "Афис" за нагласите на българите към тях. Оказва се, че 50 на сто от запитаните заемат крайната позиция, че страната ни не трябва да приема бежанци, докато у нас има бедни хора.

Социолозите правят извода, че има наслоени предразсъдъци и икономически страхове у българите, тъй като близо 90% от анкетираните всъщност не са контактували с бежанци.
"Шайки се дебнат около завода за боклук", коментира в рубриката "Анализи" "24 часа". "Битката за завода за боклука навлиза в заключителна фаза. Тази битка Бойко Борисов трябва да я издържи докрай - не заради себе си, а заради гражданите на София", пише авторът.

Според него тя е за това дали заводът да бъде построен от общината и да остане нейна собственост и под неин контрол или да бъде реализиран чрез публично-частно партньорство, за което намеквали управляващите.

Вестниците разглеждат различни аспекти на влиянието на финансовата криза върху България. "2009 г. ще има изгодни имоти за купуване", прогнозира пред "Труд" Страхил Иванов, управител на агенция "Явлена".

В криза при придобиването на имот са характерни огромен избор и възможност за голяма отстъпка, отбелязва той. Затова според него 2009-а се очертава като годината на изгодните сделки.

"Драстичен спад на кредитите още в първия месец на кризата", обявява от първа страница "Сега". Голямото повишаване на лихвите по заемите през октомври и затягането на условията за отпускането им доведе до драстично свиване на кредитите, според статистика на БНБ.

Новоотпуснатите кредити през този месец са били 1.68 млрд. лева, докато през октомври 2007 г. банките са раздали 2.09 млрд. лева на домакинства и фирми.

В друг материал вестникът съобщава за неофициалната прогноза на шефа на Агенцията по заетостта, че безработицата може да надхвърли 10% догодина.

"Кризата удря чиновника", е челното заглавие на "Монитор" Заради стагнацията управляващите щели да забранят на министерствата и агенциите да ползват 10% от бюджета си за следващата година. Предложението според вестника било на финансовия министър.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов е издал заповед за възстановяване на пълната акредитация на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, съобщават днешните вестници. На 3 декември у нас ще пристигне одитна мисия на ЕК, която ще провери направеното по плана за действие и ще се произнесе за акредитацията на агенцията.

"Четири пъти нараства транзитът на газ през България", информира в челния си материал "Класа". Транзитираният през страната ни природен газ ще се увеличи над четири пъти и през 2020 г., през България ще преминават над 70 млрд. куб. м синьо гориво, според проекта за енергийна стратегия, предложена от Министерството на икономиката и енергетиката. Обемите през 2020 г. щели да бъдат значително по-големи заради реализираните проекти "Южен поток" и "Набуко", както и изградената реверсивна връзка на страната ни с газопровода Турция-Гърция-Италия.

"Не правим черен списък с фирми, защото не ние провеждаме поръчките", обяснява пред "Дневник" Искра Михайлова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство.

Тя декларира, че в интернет ще бъдат публикувани фирмите, спечелили поръчки по програмата "Регионално развитие". Докато пътната агенция не докаже, че може да провежда законни търгове, никоя оперативна програма няма да сключи договор с тях, категорична е Михайлова.

Приказката за Червената шапчица във фискален смисъл разказва "Сега" в материал "Голямото НАПадение срещу Сивия вълк". Авторът определя за НАП ролята на храбрия ловец, лошият вълк е сенчестият бизнес, самата Червена шапчица - данъкоплатецът, а болната баба - хазната.

Директорът на НАП Мария Мургина би трябвало да е разбрала, че няма смисъл да разнася доклади, а да предложи конкретни текстове за законови промени, е тезата на журналиста.

Докато НАП пише доклади, сивата икономика действа - докато ловецът се чуди кой нож да наточи, току-виж вълкът смлял и бабата, и внучката, продължава алегорично авторът.

"Губим нови 220 млн. евро?", чуди се "Труд" от първа страница. След удара с ФАР нови 220 млн. евро, замразени по програма САПАРД, е възможно да не получи България заради конфликт на интереси и грешки в управлението на предприсъединителната програма, показало разследване на вестника.

Документ от фонд "Земеделие" до регионални шефове на Техническия инспекторат сочи, че служители на фонда са наемани от одитора "Делойт", за да проверяват обекти, изградени с проекти по САПАРД. Служителите са проверявали сами себе си, което е груба форма на конфликт на интереси, коментирали експерти.

По инициатива и под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му от днес стартира шестата кампания на благотворителната инициатива "Българската Коледа. Подарете надежда на дете в беда", информират вестниците. Инициативата набира средства за лечението на болни деца и за купуването на медицинска апаратура и консумативи за нуждаещи се детски клиники и отделения.

"Мерзост без граници", е озаглавен материал в "Труд", в който журналистът Велизар Енчев се възмущава от реакциите по повод отворените досиета на хора на ръководни длъжности в БНТ.

В тази срамна пиеса по окалване на български творци има нещо крайно възмутително - тя се организира и направлява от децата и снахите на комунистическата номенклатура, пише той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 8 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 8 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 10 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 10 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 11 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 12 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 12 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 12 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 13 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 13 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 13 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 14 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 14 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 14 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 14 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок