0
В изпълнението на Цветана Манева Бернарда Алба не е тираничната матрона, обрекла на физическа и духовна гибел дъщерите си, а страстна, сексуално пълноценна жена, която обаче е принудена да се подчини на обществената догма, разказва Анелия Янева в сп. Капитал light

Корицата на \'Капитал лайт\', снимка: Симон ВарсаноМоже някому това да се стори богохулство, но Възкресия Вихърова представя "Домът на Бернарда Алба" (Народен театър, камерна сцена) като черна комедия. 70-те години, които ни делят от създаването на този текст, позволяват такава гледна точка.

Тук и сега липсват политическият и социалният контекст, в които е създадена пиесата на Лорка, последна в неговата трилогия за трагедията на испанската жена от началото на миналия век, принудена да се подчинява на наложения със сила брак ("Кървава сватба") или прокълната с безплодие ("Йерма").

"Домът на Бернарда Алба" е за девствеността като наказание, наложено поради религиозен фанатизъм и социални табута. Май наистина е трудно в епохата на войнстващ феминизъм тази трагедия да се приеме като "фотографски портрет" на действителността, както сам Лорка определя пиесата си.

Вярно Възкресия Вихърова е дръпнала напред във времето сюжета, но все пак е спряла до 60-те години на миналия век - началото на сексуалната революция. И въпреки това е било необходимо да взриви отвътре този текст - чрез ирония, породена в самия него.

Така през смеха - черен и горчив - тя разказва историята на току-що овдовялата Бернарда Алба, която, станала вече глава на семейството, налага на петте си дъщери осемгодишен траур. Затворени зад дебелите стени заедно с психически разстроената си баба и двете слугини, за сестрите Алба домът вече не е семейно огнище, а затвор, манастир, лудница.

Да се изтръгне от него има шанс единствено най-старата, най-непривлекателната, но и най-облагодетелствана от наследството - Ангустиас. Годежът й с Пепе ел Романо (персонаж, който остава невидим до финала, но който служи като катализатор за последвалата трагична развръзка) би я освободил от майчината тирания.

Този годеж обаче нажежава ревността, завистта, омразата и отчаянието в дома. Срещу тях е безсилен дори железният юмрук на Бернарда Алба. Финалът - една предизвестена смърт.

При завръщането към този текст за режисьора Възкресия Вихърова (тук отново в обичайния тандем със Зарко Узунов - сценография и костюми) е съществувала само една константна величина - Бернарда Алба може да бъде единствено Цветана Манева (дебют на сцената на Народния театър). Подвеждащата мекота и женственост на тази актриса обезоръжават околните, правейки ги уязвими за желязното ядро, скрито вътре в нея.

Освен това само тя може да внуши една по-различна интерпретация за образа на Бернарда. В нейното изпълнение това не е тираничната матрона, обрекла на физическа и духовна гибел дъщерите си, а страстна, сексуално пълноценна жена, която обаче е принудена да се подчини на обществената догма.

Режисьорът и актрисата са успели да кажат всичко това в един-единствен безмълвен момент от спектакъла - на сцената има вентилатор, раздвижващ душния въздух на андалуската лятна нощ, върху който стъпва Бернарда, позволявайки на струята му да я разхлади, но и да повдигне полите й, галейки тялото като жадувана мъжка ръка. Освен всичко друго това е и закачливо намигване към прословутата сцена на Мерилин Монро от "Проклетите седем години".

Сцени като тази накъсват трагическия наратив на пиесата, оценявайки я с днешна дата. Непробиваемите стени в дома на Алба са вече пропукани - чрез черно-бялото изображение на телевизионния екран в него нахлуват новините, превръщайки го в част от външния свят.

В скованата от траура къща вече не звучат единствено църковната камбана и песента на жетварите, а и жизнерадостна танцова музика (композитор Асен Аврамов). В стилизираните фламенко движения на актрисите (хореография Мила Искренова) има не само отчаяние и гибелна страст, но и някаква игрива лекота.

С изключение на Цветана Манева за всички останали персонажи Възкресия Вихърова е открила подходяща актриса от трупата на Народния театър.

Сред това изобилие от изпълнителски индивидуалности обаче безапелационно се налага Жорета Николова. Нейната игра наистина превръща образа на прислужницата Понсия в антипод на Бернарда - не по-малко волева от господарката си, единствената, която се осмелява пряко да й се противопостави и която отказва да се подчини на религиозните и социални норми.

Другата, която престъпва табутата, е най-малката дъщеря - Адела. Ана Пападопулу обаче все още не е открила ключа към този образ, така че бунтът на нейната героиня да личи дори през крехката й и уязвима външност.

За разлика от нея Рени Врангова (Ангустиас) удивително добре е уловила инфантилното поведение на влюбена стара мома, която твърде късно преживява първите девичи трепети, превръщайки се в посмешище за сестрите си.

Макар и краткотрайни, появите на Йорданка Кузманова (бабата) и Мария Сапунджиева (слугинята) успяват да придадат индивидуалност на техните персонажи. Затова пък присъствието на Теодора Иванова, Карла Рахал и Емануела Шкодрева е сякаш единствено заради придвижването на сюжета напред.

По-важното е обаче, че този спектакъл ясно защитава своята позиция и смисъла от поставянето на текста на Лорка днес. А той е: "Чиста оголена емоция, напуснала логическия контрол, но - внимание! - с една страшна поетическа логика." (Федерико Гарсия Лорка)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 11 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 58 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте