0
Нз закрито заседание на Министерския съвет на 25 октомври 2001 г. е обсъдено сключване на договор за българските митници с британската консултантска компания "Краун ейджънтс". "Труд" получи вчера копие от стенограма №03-232/ 01.11.2001 г., подписана от стенографа Благовеска Стефанова.
В обикновения четвъртък, 25 октомври м.г., договорът за митниците е точка 42 от дневния ред на правителството - необявена пред медиите.

Заседанието е тежко. Участие в дискусията са взели премиерът Симеон Сакскобургготски, социалният министър Лидия Шулева, строителният министър Костадин Паскалев, финансист №1 Милен Велчев, министърът без портфейл Неждет Моллов, земеделският министър Мехмед Аикме, главният секретар Севдалин Мавров.
Дискусията за скандалния договор приключва в 16,25 ч.

Решението не е обявено официално в същия ден, в който министрите заседават. А именно на 25 октомври кабинетът е взел решението Милен Велчев да сключи договора с британската "Краун ейджънтс". Без търг и конкурс.

Чак на 5 ноември в прессъобщение на финансовото министерство по повод обвинения, че "митниците се дават на концесия", се казва: "На заседанието си от 25 октомври МС взе решение да упълномощи Милен Велчев да подпише договор с "Краун ейджънтс".

Милен Велчев: Знаете, че ефективната резултатна дейност на агенция "Митници" е от изключително значение за успеха на икономическата програма на правителството. Знаете, че проучването на общественото мнение я поставя на последно място в степента на доверие сред институциите и има значителни обвинения в корупция. Естествено най-голямото значение от гледна точка на икономическата дейност на правителството е приходите в бюджета, които се очаква да бъдат събрани в митниците. За тази година знаете, че се очаква недостиг, който главно ще дойде от или недосъбрани приходи в митниците, или от възстановен данък добавена стойност и акцизи, пак по линия на митниците. Затова аз си позволявам да предложа на правителството да приеме една стратегия, или по-скоро система от мерки, за по-добряване дейността на митническата администрация и оптимизиране събираемостга на приходи в митниците, което да включва няколко аспекта.

Първо, да се създадат подходящи организационни структури и управление на митниците.
Да се планира на стратегическо ниво дейността на агенцията и тя да си сътрудничи активно с национални и международни партньори.
Да бъде въведена независима система за управление, като мениджърите в агенцията на най-високо ниво да се назначават с оглед на уменията и способностите.

Предлагам като част от тези мерки:
Назначаване на директор по въпросите на професионалната етика и честност в митниците;
Въвеждане в действие на вътрешна система за разследване на персонала, адекватно овластена и оперативна;
Да се осигури взаимна размяна на информация между съда, прокуратурата и други органи и митническата администрация за служители в митницата, обвинени в криминални нарушения.
Система за това гражданите да информират митническите власти за измами и нарушения на техни служители.

Системата от мерки включва и анализ на риска и селекцията, граничен и вътрешен контрол, междуведомствено сътрудничество, промяна на законовата база в митниците, създаване на екипи от специалисти, които да предприемат контролни мерки по всяко време, както на контролните пунктове, така и в страната.

Преди месец-месец и половина сме говорили за необходимост от наемане на специализирана фирма, която да осъществи този комплекс от мерки. Ако си спомняте, тогава ми беше възложено да проведа разговори с няколко такива фирми и да идентифицирам тази, която предлага най-добри условия. Бяха проведени разговори с английски, френски и американски консултантски компании.

Мнението ми е, че "Краун ейджънтс", за която споменах и преди, предложи най-пълна и най-добре разработена програма с мерки за подобряване дейността на митническата администрация. Компанията има опит в Латвия с абсолютно същия проект, където за две години събираемостта на приходите в митниците са се увеличили с 96%. Финансовото предложение, което компанията даде предварително, което естествено ще бъде обект на договаряне, беше много по-изгодно от предложението на френската и американската компания. Предлагам Министерският съвет да вземе следното протоколно решение:

Одобрява предложените в доклада мерки за подобряване дейността на митническата администрация и оптимизиране на събираемостта на митните сборове.
Второ, възлага на министъра на финансите да проведе преговори за сключване на договор между правителството на България и "Краун ейджънтс" за осъществяване на мерки за подпомагане на реформата на българската митническа администрация, като приложение към този материал е техническото предложение на "Краун ейджънтс".

Аз не знам, г-н Мавров, тъй като това не е раздадено предварително, тъй като е закрито заседание и да спомена защо го внасям като част от закритото заседание. Все пак митническите власти работят със секретните служби в областта на пресичане на престъпността в митниците и не е добра идея тези групировки да могат да научат за мерките, които се планират. Но поради тази причина беше невъзможно да се изпрати предварително този материал. Има ли възможност колегите да получат копие от този материал, за да са запознати или такава възможност няма?

Севдалин Мавров: Аз затова преди малко исках думата, на г-н Свинаров материалът също е за закрито заседание, но той не е секретен материал и решението няма да бъде засекретено. Така и този материал в закритото заседание се обсъжда, Вие казахте причините. По принцип всичко това, което имате пред себе си, трябва да се прочете и да се остави тук.

Във връзка с Вашия материал, г-н Велчев, искам да подчертая пред всички, че се касае за сума, която е обвързана със Закона за обществените поръчки. Решението е ваше, политическо, дали ще се спази Законът за обществените поръчки. В случая явно няма да се спази.

Милен Велчев: Спазването на буквата на закона би довело до забавяне с над 3 месеца на влизането в действие на тези мерки. Макар юридическите съвети, които получихме, бяха двусмислени и не много сигурни, общо взето везните накланяха към това, че няма чист юридически начин да се избегне приложението на Закона за обществените поръчки. Друг въпрос е, че аз имам намерение да предложа в рамките на обсъждането на промените в Закона за обществените поръчки, което ще стане в близкия месец, може би заедно със специалните служби да се изключат и митниците, или да се намери формулировка, която да позволи при спазването на закона да се сключи този договор. Междувременно аз предлагам, за да сме спазили закона в една или друга форма, да се направи процедура по Закона за обществените поръчки на пряко договаряне с "Краун ейджънтс".

Неждет Моллов: Не може.

Милен Велчев: Има официална процедура, която би отнела около месец и половина, а междувременно, ако се направят тези промени в Закона за обществените поръчки, то и тази необходимост ще отпадне.

Мехмед Дикме: Или отпада, или не, зависи от сумата.

Милен Велчев: Аз нямам предвид ограничен по сума, а процедура на пряко договаряне. Дадена е възможност за пряко договаряне, ако с публичен конкурс, при който се допускат няколко фирми, биха се нарушили такива права на интелектуална собственост. И тъй като част от предложението на "Краун ейджънтс" включва използването на тяхна компютърна система, която е дала добри резултати в Латвия, естествено не можем да очакваме друга фирма да ни предостави правото за ползване на тази компютърна система.

Симеон Сакскобургготски: Кажете ми, тук няма ли практиката неща, които са от изключително значение или важност, да имат по-кратка или специална процедура?

Милен Велчев: За съжаление няма.

Симеон Сакскобургготски: Защото в други страни се наричат "от национални интереси".

Неждет Моллов: За неща, които касаят националната сигурност, може.

Милен Велчев: Кажете ми, министър Моллов, за сумите има минимално, което няма нужда за консултации, или?

Неждет Моллов: Сумите са разделени, мисля, че на три. Над 600 хил. или до 600 хиляди ще трябва задължително конкурс, когато е услуга или строителство под 30 хиляди или под 10 хиляди тогава вече може да мине на процедура пряко договаряне. Мисля, че имаше член, който разрешава за дейности, независимо дали е строителство или услуга, които касаят сигурността на страната, да не се прилага този закон. Ако това може да се разглежда в такъв аспект, мисля, че няма пречка.

Симеон Сакскобургготски: Донякъде, ама не чак толкова.

Милен Велчев: Говорим за тригодишен ангажимент, който България може да прекъсне по всяко време и съответно сумата да бъде много по-малка, ако бъде прекъснат по-рано, но общо, ако договорът продължи три години, говорим за сума около 2 милиона и нещо английски паунда, което е 7-8 милиона лева. Това е целият комплекс - и софтуера, който ще получим, и мобилните тимове, това са десетки хора, които ще работят в България с български специалисти за три години.

Костадин Паскалев: Първо, поръчката се прави за една година и стойността се взима на годишното възлагане, което има и което се включва в бюджета. Проверете, имате ли право на пряко договаряне по закон след съответната докладна, която трябва да се направи, има такива възможности. Все пак какво обсъждаме, да възложим на министъра на финансите да подготви процедурата, да я съобрази.

Милен Велчев: Аз съм проверил нещата, на годишна база това е малко под З милиона лева, което е над всеки лимит, при който се позволява пряко договаряне.

Лидия Шулева: Значи тук трябва по друг ред да стане.

Севдалин Мавров: Аз мога да ви уверя, че господин Велчев много съвестно подходи към този въпрос и в продължение вече на месец се обсъжда. Мислихме всякакви варианти. Заобикаляне на закона няма, освен политическо заобикаляне на закона. Юридическо няма.

Лидия Шулева: Включва ли политическото решение наименование на проблема "проблем от значение за националната сигурност"?

Симеон Сакскобургготски: Да или не?

Севдалин Мавров: Не може да се включи националната сигурност, понятието е точно определено. Национална сигурност е нещо различно.

Лидия Шулева: Тогава свързано с националната сигурност.

Севдалин Мавров: Ако е свързано с национална сигурност, може да не се прилага законът. Но в случая не е свързано с националната сигурност.

Симеон Сакскобургготски: Паскалев, как предлагате Вие?

Костадин Паскалев: Да го свържем с националната сигурност.

Лидия Шулева: И аз казвам същото. Това е политическото решение, че го свързваме с националната сигурност.

Милен Велчев: Тогава част от решението да бъде, че поради свързаността на проблема с националната сигурност, Министерският съвет взема решение да се предприемат тези мерки, които описах.

Симеон Сакскобургготски: Казвате, че договорът може да се прекрати по всяко време?

Милен Велчев: По всяко време с тримесечно предупреждение.

Симеон Сакскобургготски: Добре.

Севдалин Мавров: Два организационни въпроса искам да поставя. Първо, каква е организацията за неделя в Боровец?

Симеон Сакскобургготски: Тръгна идеята да се съберем неформално в Боровец да обсъждаме евроинтеграцията. Да се уточним, нека бъде в резиденцията "Царска Бистрица" в 10 часа.

Севдалин Мавров: Следващ въпрос, кой ще говори по бюджетните закони пред пресата?

Милен Велчев: Аз бях планирал да направя пресконференция, но тъй като отложихме формалното решение за понеделник, пресконференция ще има в понеделник, когато ще сме подготвили тези информационни таблици.

Симеон Сакскобургготски: В понеделник и в сряда ще имаме извънредно заседание, да се уточни часът.

Севдалин Мавров: В понеделник извънредното заседание е в 10 часа, а в сряда - също в 10 часа. В четвъртък имаме редовно заседание пак от 10 часа.

Милен Велчев: Законът за държавния бюджет ще бъде довършен и в неделя по обяд ще бъде изпратен във всички министерства.

Симеон Сакскобургготски: Има още една тема във връзка с утрешния парламентарен контрол. Съдейки по изказванията на опозицията, си помислих, че извън отговора на въпрос на проф. Кръстьо Петков, да кажа в кратко слово нещо във връзка с програмата. И предвид, че може и ще има реплики, контравъпроси и т.н., бих бил благодарен, ако някои от господа министрите присъстват в 11 часа в парламента, за да може да се вземе думата.

Мехмед Дикме: Икономическият, финансовият и социалният министър ще бъдат там.

Симеон Сакскобургготски: Благодаря много за търпението.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 5 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 9 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 10 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 11 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 12 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 12 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 13 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 13 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 13 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 14 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 14 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 15 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 15 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 16 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 16 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"