0

Е вропейците са едни от най-големите потребители на хляб и хлебни изделия. Предлагането е невероятно голямо и нерядко хората се затрудняват в избора си.

През последните десет години пазарът във Великобритания се разрасна чувствително и днес се предлагат всякакви видове хляб от целия свят.

Ендрю Уикли е собственик от 25 години на биохлебарницата "Вилидж Бейкъри" в североизточната част на Англия близо до границата с Шотландия.

Започнал буквално от нищото, продажбите на неговото предприятие достигат в момента три милиона паунда или 5 млн. евро годишно! Тези суми дават представа за истинския бум, през последните години, на така наречените "спешиалити бредс" - специални хлябове или тези, които по един или друг начин не отговарят на нормите за обикновен хляб.

Когато през 70-те години Ендрю Уикли създава хлебарницата си, той въобще не очаква подобен успех. По онова време в тази част на Англия е било невъзможно да се намери например пълнозърнест хляб и на идеята на Ендрю Уикли да предлага биологичен хляб повечето хора гледали с насмешка.

Ето обаче, че пазарът на хляб във Великобритания бързо се разви, а продажбите на т.нар. "спешиалити бредс" достигнаха зрелищни размери. Главната причина за това разбира се, е стремежът на англичаните, както и на почти всички европейци да са хранят здравословно.

Революцията при хлябовете в Средиземноморските страни също е факт... Гърците не наблягат толкова на промяна на хляба, колкото на хлебарниците.

Специализираните магазини за хляб постепенно се промениха и добиха типично западен вид. Днес в Гърция е трудно да се намери хлебарница с дървени пейки и фурна, която да се вижда, но гърците в същото време продължават да ядат традиционния си хляб, който купуват на килограм.

Не толкова отдавна, през 50-те и дори 60-те години храната на по-голямата част от населението в Гърция се състояла от хляб, маслини, домат и в по-специалните случаи сирене.

Зехтинът, който замествал конфитюра, трябвало да се задържа върху филията и затова типичният гръцки хляб е плътен. Той се купувал в големи количества - по 2 кг на семейство от четири души. Днес количествата са много по-малко, но гърците продължават да купуват хляб на кило.

Френската "багета" или "франзела" е позната из целия свят, но малко хора знаят, че всъщност съвсем не става дума за френско изобретение. Франзелата като продълговат бял хляб идва от Виена и в началото се използвала като сладкиш.

В течение на времето обаче френските хлебари постепенно подобряват вкусовите качества на франзелата и така тя се превръща в символ на френското кулинарно изкуство.

За една "багета" е важно да има равномерен златист цвят и при разчупването и след изваждане от фурната да се чува специфичното изпукване.

Продълговата багетата се появява на френския пазар едва след края на Първата световна война. До тогава, а и от векове насам, типичният френски хляб бил кръгъл.

С идването на франзелата настъпва истинска социална революция, тъй като до този момент потреблението на хляб зависело от социалното положение: колкото по-нависоко в йерархията се намирало дадено семейство, толкова по-бял ставал консумираният хляб.

Когато пристигнала багетата настъпила коренна промяна в представата за хляба: формата била съвсем нова и различна, хлябът се приготвял от бяло брашно, а в същото време бил на достъпна цена. Днес в страната се продават над 10 милиарда франзели годишно!

Хлябът е една от основните храни на българите, но хората у нас ядат по-малко хляб отпреди. Въпреки това реакцията винаги е болезнена, когато цените на хляба скачат нагоре.

Отмина времето, когато хлябът се консумираше разточително. Това, което продължава да притеснява, е влошеното качество на масовите хлябове. В тях има подобрители, стабилизатори, оцветители, които не влияят добре на здравето.

Освен това повечето видове хляб, които се продават в магазинната мрежа са нетрайни, още едно доказателство за недобро качество. Положителното е, че пазарът на хляб в последните години се развива и разнообразието на видове хляб нараства.

Хората консумират все по-често специални видове хляб. Налага се тенденцията да се търси хляб, който не е само вкусен, но и полезен.

В последно време се появиха производители, които държат на качеството и стриктно спазват рецептите за правене на хляб. Някои дори преоткриват стари забравени технологии.

Във фурна "Класанови" пекат пълнозърнести хлябове като производителите от малката семейна фирма, са много прецизни по време на целия процес на приготвяне на хляба - от мелене на зърното до изпичането.

Всичко има значение за вкуса и хранителните качества. Меленето се извършва в каменна мелница като по този начин се запазват хранителните качества и се използват всички съставни части на зърното.

Изпичането става в табан (тухлена пещ) и затова хлябът има апетитна коричка. Продуктът, с който малката фурна, се гордее е хлябът "Слънце Луна", в който има сусам, тиквени семки, ким, чубрица.

Сред предпочитаните хлябове на пазара са пълнозърнестите. Те се търсят, защото са нискокалорични и диетични.

Много хора си купуват и хляб "Бонус". Консумират го повече жените, които напълно се доверят на здравословната информация, посочена на етикета, на който пише, че ако хлябът присъства над 30 дни в дневното меню, спомага за намаляване на теглото.

Според статистиката на Асоциацията на българските хлебопроизводители петте най-продавани хляба в България са типове "Стара Загора", "Добруджа" , пълнозърнест хляб тип франзела, хляб тостброт и пшенично- ръжен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 1 час

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 1 час

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 3 часа

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 3 часа

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 3 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 3 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 4 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 4 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 5 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 5 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 6 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 7 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 7 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 7 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 8 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 8 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.