0
Ит талирането и използването на уеб камера не е сложно, но трябва да знаете някои основни неща. Не се тревожете. Докато прочетете тези кратки инструкции, ще знаете всичко необходимо за това как да провеждате качествени видеоразговори.

Как да изберете подходящата уеб камера
Уеб камерите претърпяха голяма еволюция от първата си поява преди повече от десет години. Когато сте изправени пред толкова голям избор е сериозно предизвикателство да установите коя е най-подходящата уеб камера за вас. Мегапиксели, HD... какво означават тези думи? И наистина ли имате нужда от всичко това?
Според повечето хора, най-важните показатели за една уеб камера са образът и качеството на звука.
Като цяло, уеб камерите с по-добро изпълнение, например тези с прецизни обективи и усъвършенстван софтуер, който неутрализира ехото и шума, са по-скъпи и дават по-добро преживяване. За да ви помогнем да изберете подходяща уеб камера, най-напред ще ви запознаем с обичайните ключови думи:



Мегапиксели:
Този термин означава 1 милион пиксела или броят на точките в едно цифрово изображение. Обикновено повече мегапиксели означават, че уеб камерата ще пресъздава образи – снимки и видео клипове – с по-добра резолюция или контраст. Въпреки това обаче е много важно да знаете, че мегапикселите сами по себе си не са достатъчни за един добър високо качествен образ. Останалите характеристики на уеб камерата като обектива и механизма на фокусиране също играят съществена роля.

High
-Definition (HD) видео: HD означава видео система, която е по-съвършена от стандартната. Много уеб камери вече имат HD, но това обикновено означава, че могат да пресъздават образи и да ги записват с HD видео на съответното място и компютър, а не да разпространяват HD видео по интернет. Това е така, защото интернет връзката в повечето случаи не e достатъчно добра, за да пренася с необходимата скорост всички данни, които HD изисква.



Видео конферентен разговор/
видео разговор: Видео разговорът представлява разговор между двама участници на различни места, които ползват интернет връзка, за да пренасят аудио и видео данни. Видео конферентният разговор е същото нещо, само че с повече от двама участници.
Повечето уеб камери имат вграден микрофон. Ако нямат, може би ще ви се наложи да си купите допълнително слушалки с микрофон, в противен случай няма да можете да разговаряте с останалите участници.

IM
или InstantMessaging: Уеб камерите използват софтуерно приложение, наречено IM, с което можете да провеждате видео разговори. С IM приложенията като Skype и WindowsLiveMessengerIM приложение. Другият участник във видео разговора трябва да ползва същото IMSkype, вашият приятел или колега също трябва да ползва Skype.

VoIP
: VoiceoverInternetProtocol – нарича се също така VoIP, IP телефония, интернет телефония, броудбанд телефония и VoiceoverBroadband – това е означение за гласовите разговори през интернет или друга IP-базирана мрежа. VoIP придоби голяма популярност заради ценовата ефективност за потребителите в сравнение с традиционните телефонни мрежи. VoIP услугите като цяло се предлагат от Video messaging приложенията като Skype безплатно или на доста ниска цена.

Обичайни характеристики
Автофокус или ръчни фокус настройки: Някои от най-новите уеб камери имат автофокус система, която позволява максимално фокусиране върху обекта – лицето на човек или визитката му и изобразяването му в центъра на рамката. Когато този обект се движи, уеб камерата автоматично проследява движението и фокусира отново образа абсолютно автоматично и бързо, елиминирайки неудобствата на ръчното фокусиране.
Хората, които много се движат по време на видео разговори, както и тези, които изпращат снимки или картинки или си правят снимки в близък план с уеб камерата си, трябва да си изберат камера с автофокус.



Интерактивен софтуер
: Много уеб камери идват със софтуер, който предлага аватари, аксесоари за лицето и тапети за фон. Например LogitechVideoEffects дава възможност да се трансформирате в триизмерни анимационни герои (аватари) и да ползвате аксесоари като очила или смешни шапки. Това е страхотен начин да се забавлявате по време на видео разговор.

Пластмасов или стъклен обектив
: Качеството на обектива е една от най-важните характеристики на уеб камерата, за които трябва да внимавате, защото той определя колко светлина – и съответно колко яснота и детайл на образа се улавя и се насочва към сензора на уеб камерата. Като цяло, стъклените обективи са по-добри от пластмасовите, защото пластмасовите често изкривяват образа.
За най-добро качество на образа, търсете уеб камера с качествен обектив. Logitech например използва оптикаCarlZeiss, компания общопризнат лидер във висококачествената оптика.



Софтуер за корекция на светлината
: Добрите уеб камери често вървят в комплект с хардуерни и софтуерни технологии, които оптимизират видео настройките при слаба или неравномерна светлина.

Софтуер за корекция на звука:
Качествените уеб камери имат технологии, които оптимизират разговорите. Уеб камери като LogitechQuickCamPro 9000 могат да намалят фоновия шум и да елиминират ехото и така значително да подобрят звука по време на видео разговор. И освен това, те могат да коригират неравномерната светлина.

Настолна или уеб камера за лаптоп:
ако планирате да ползвате уеб камерата си предимно вкъщи, по-добре е да предпочетете настолна – има достатъчно форми и размери. Ако ползвате само лаптоп, разумно е да изберете уеб камера за лаптоп – тя е специално създадена за работа с преносими компютри. Обикновено тези уеб камери са по-компактни и имат приспособление за защипване за върха на дисплея на лаптопа.

И все пак - как да намерите най-добрата
Помнете. Винаги е добре да направите малко проучване преди да си купите уеб камера. Но когато вече сте запознати с ключовите думи, изборът става много по-бърз и лесен.
Кое прави една уеб камера по-добра от друга? Как можете да знаете коя е добра, коя – по-добра и коя – най-добрата? И колко ще ви струва? Със сигурност по-малко, отколкото си мислите.

Ако сте начинаещ във видео разговорите и искате да започнете с обикновена уеб камера на достъпна цена, стандартен обектив и вграден микрофон може да ви свършат работа. Такава можете да си намерите за по-малко от 50 долара (около 60 лева).
Ако сте готови да отделите повече средства, можете да си вземете уеб камера със стъклен обектив, усъвършенстван софтуер за корекция на звука и светлината за по-малко от 100 долара. Така ще можете да се порадвате на кристално чисти образ и звук, които ще променят представата ви за комуникация.
Ако често провеждате видео разговори и имате нужда от всички екстри, за вас е уеб камерата с оптика CarlZeiss, авто фокус, 2 мегапиксела сензор. Тогава вече ще се почувствате така, все едно другият участник в разговора е в същата стая. Най-добрата уеб камера може да е ваша за по-малко от 150 долара (около 184 лева).
Има толкова много варианти, че със сигурност някой от тях ще пасне на вашия вкус и потребности.

ОК. Имам уеб камера. А как да я използвам?

Вече знаете ключовите думи. Знаете за кои показатели да внимавате и кои да търсите. Взели сте си уеб камера, която ви харесва. А сега? Как да се свържете с любимия ви братовчед, който живее на другия край на света?
По-лесно е отколкото ви се струва на пръв поглед. Следвайте кратките инструкции и неусетно ще станете много добри във видео разговорите:
  • Инсталирайте софтуера, който е дошъл с уеб камерата. Обикновено той е на диск в кутията на уеб камерата. Той ще се стартира веднага щом поставите диска в устройството.
  • Ако няма да записвате видео клипове и да ги пращате по e-mail на приятели и колеги, трябва да инсталирате програма за безплатни и лесни видео разговори по интернет. Може би вече ползвате такава програма, например Skype, WindowsLiveMessenger, Yahoo! Messenger или AIM.
  • Когато вече сте инсталирали програмата, изберете опцията за видео разговори. Например в YahooMessenger трябва да изберете “StartMyWebcam” от менюто “Messenger”. Изберете “InvitetoViewMyWebcam.” После посочете някой от вашия списък с контакти. Готово, можете да започнете видео разговор.
Това е всичко. Направете го още няколко пъти и ще ви се стори толкова лесно, колкото да се обадите по обикновен телефон. Нищо че аналогията е малко демоде. Вече милиони хора се забавляват и общуват с видео разговори. Защо не и вие?

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Откриха жив изчезнал преди 27 години мъж в дупка в дома на съседа му (ВИДЕО)

Любопитно Преди 10 минути

Някои истории са точно като извадени от големия екран

<p>Осъдиха трансплантациите на органи от прасе на човек&nbsp;</p>

След смъртта на първия пациент: Трансплантациите от прасе на човек се осъждат като "жестоки и опасни"

Свят Преди 25 минути

Първият в света жив реципиент на генетично модифициран свински бъбрек почина само няколко седмици след трансплантацията на органа

Антиутопия и блясък се сблъскаха на премиерата на "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" в Кан

Антиутопия и блясък се сблъскаха на премиерата на "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" в Кан

Любопитно Преди 1 час

Зрителите ще имат възможност да видят филма, след като излезе в киносалоните по-късно този месец

<p>Обвиниха в опит за убийство нападателя на Роберт Фицо</p>

Обвиниха в опит за убийство нападателя на словашкия премиер Роберт Фицо

Свят Преди 1 час

Политикът беше прострелян с пет куршума

Финалистите от Vivacom Регионален грант учат как да популяризират проектите си

Финалистите от Vivacom Регионален грант учат как да популяризират проектите си

Технологии Преди 1 час

Проведе се втората лаборатория от акселераторската програма на Vivacom Регионален грант

Почина доайенът на пловдивската хирургична школа проф. Петър Учиков

Почина доайенът на пловдивската хирургична школа проф. Петър Учиков

България Преди 1 час

За над половинвековния си стаж като хирург е направил повече от 25 000 операции на пациенти

Снимката е илюстративна

Плъхове, червеи и осем сантиметра течност: Шокиращата история със 190 трупа

Свят Преди 1 час

Разказът на една майка, преживяла два пъти загубата на сина си, пред Newsweek

Американец, издирван от Интерпол, е задържан в Благоевград

Американец, издирван от Интерпол, е задържан в Благоевград

България Преди 1 час

Той е бил идентифициран с паспорт, експертна справка и снимки на лицето

Бягството е предварително подготвено

Безпрецедентно издирване: Успя ли Мухата да избяга в чужбина

Свят Преди 1 час

Около 450 полицейски служители участват в общонационалното издирване на 30-годишния гангстер беглец

Филмите, които сложиха край на връзките на актьорите

Филмите, които сложиха край на връзките на актьорите

Любопитно Преди 1 час

От „Мистър и мисис Смит“ до „Клеопатра“- филмите, чиито звезди пренесоха любовта си и извън екрана

<p>&quot;Разяжда земята под сградите, пропуква стените им&quot;</p>

Кируна: Градът, който потъва

Свят Преди 1 час

"Градът трябва да се премести. Това е единственият начин да продължим добива в Кируна"

"Ловци на вируси" откриха силно патогенен птичи грип в Ню Йорк

"Ловци на вируси" откриха силно патогенен птичи грип в Ню Йорк

Свят Преди 2 часа

Това е първата широкомащабна оценка на птичия грип в градска популация от птици в САЩ

Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

Радев удостои с Почетния знак на президента видни български творци, учени и общественици

България Преди 2 часа

Това стана на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2

КЕВР: Цената на парното, предложена от „Топлофикация София“, може да доведе до поскъпване на тока

КЕВР: Цената на парното, предложена от „Топлофикация София“, може да доведе до поскъпване на тока

България Преди 2 часа

Според регулатора дружеството е посочило две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия

<p>&quot;Беше цяло чудо, че отново отворих очи&quot;</p>

"Беше цяло чудо, че отново отворих очи": Албена става световен шампион по плуване с увреждане

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Историята на борбената жена може да прочетете в следващите редове