0

Б ългария очаква и настоява за бързо свикване и бързи решения на Висшия съдебен съвет в Либия за окончателното приключване на случая. Това каза президентът Георги Първанов след като Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди на българските медици.

За съжаление решението на Върховния съд на Либия не е изненада за нас, очаквахме потвърждаването на смъртните присъди на този етап, каза президентът.

Той благодари на всички партньори на България в Европа и по света за подкрепата, която сме получавали през годините, както за усилията за постигане на справедливо решение за освобождаване на медиците ни, така и за стремежа ни да се намерят трайни решения за лечението на либийските деца.

Действията на българската държава няма да са по-различни от онова, което правихме през последните месеци, каза Първанов. Ще продължим усилията заедно с нашите международни партньори за постигане на окончателна договореност и за едно решение на Висшия съдебен съвет на Либия, което да е позитивно за българските медици.

Добре знаете позицията на България за невинността на българските медицински сестри и палестинския лекар Ашраф и тя е сериозно подкрепена с доказателства, в това число и независима международна експертиза, каза министър-председателят Сергей Станишев пред журналисти. Решението на съда за нас беше очаквано, следейки целия ход на процеса, добави той.

Позитивно оценявам това, че външният министър на Либия обяви, че в понеделник ще се свика заседание на Висшия съдебен съвет. След неговото решение ще се даде възможност да се изчерпят всички съдебни процедури, да свърши тази агония в съдебен план и да се премине по същество към политическо решаване на въпроса, добави Станишев.

Надявам се, че в понеделник нещата ще бъдат ясни, каза още премиерът.

Висшият съдебен съвет на джамахирията ще заседава на 16 юли,

съобщи в Триполи външният министър на Либия Абдел Рахман Шалкам. Той заяви, че се надява решението да бъде взето в кратки срокове, като не се ангажира точно какъв ще е броят на заседанията на съвета.

Заседанието му на 16 юли ще даде възможност за подписване на споразумение с родителите на заразените със СПИН либийски деца, няма да се коментират само юридическите аргументи, тъй като освен тях има и други, каза той.

Либийският външен министър заяви още, че има три фактора за вземането на решение - семействата на заразените със СПИН либийски деца, колко години са лежали в затвора българските медици и палестинският лекар и тяхната възраст, както и необходимостта от социални и хуманитарни помощи за болните деца.

България не носи отговорност за този случай, но помага от хуманитарни съображения, заяви Шалкам.

Той посочи, че ако бъдат променени присъдите, случаят ще отиде във външното министерство на Либия и тогава започват процедурите между двете министерства, което означава, че оттук нататък може да се приложи спогодбата между двете държави.

Либийски официален източник посочил за Франс прес, че Висшият съдебен съвет може да реши да смекчи смъртните присъди в присъди за лишаване от свобода. След това обвиняемите може да излежат присъдите си в родната си страна, тъй като Либия и България са сключили споразумение за екстрадиция.

Семействата на пострадалите деца неотдавна обясниха, че споразумение за обезщетенията ще бъде считано като отказ от тяхна страна за смъртни присъди за медиците, отбелязва АФП.

Лидерите на Европейския съюз обявиха, че все още се надяват да бъде намерено решение на случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар и те да бъдат освободени.

"Съжаляваме, че тези решения бяха взети, но искам също така да изразя и увереността си, че решение ще бъде намерено",

заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу пред Европейския парламент в Страсбург малко след потвърждаването на смъртните присъди.

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че е дълбоко потресен от днешното решение на либийския Върховен съд.

Днес Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди на петте българските медицински сестри и палестинския лекар, задържани в Либия от февруари 1999 г. и обвинени в умишлено заразяване на стотици либийски деца със СПИН, каза Пьотеринг.

Вярваме, че либийските власти ще предприемат необходимите мерки да преразгледат и отменят смъртната присъди и това ще доведе до бързото решение на случая, добави той.

Франко Фратини, еврокомисарят по правосъдие и вътрешен ред, определи като абсолютно негативно решението на съда.

Премиерът на Португалия, която в момента председателства ЕС, Жозе Сократеш изрази "тъгата си" от потвърждаването на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар. Научих с голяма тъга новината за българските медици, обяви той пред Европейския парламент в Страсбург.

"Португалия следи случая от дълго време, обсъжда го с либийските власти и сме наясно колко важен е той. Разбираме колко деликатен дипломатически въпрос е това и се надяваме силно да има щастлив край", допълни той. При поемането на председателството на ЕС посланикът на Португалия у нас Мариу Жезуш душ Сантуш заяви, че приоритет ще бъде връщането в родината на осъдените на смърт български медици.

Европейският комисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер призова Либия да прояви милост към медиците. Тя посочи, че Еврокомисията очаква подробности за снощното съобщение, че семействата на заразените със СПИН либийски деца са приели компенсации, което може да доведе до разрешаване на казуса с българските медици.

"Чух позитивното съобщение, направено от Фондацията Кадафи и семействата. Очаквам да науча подробности. Поддържам тесен контакт с фондацията и с властите чрез моите сътрудници на място", се казва в комюнике на еврокомисаря по външните отношения. През юни тя посети Либия и разговаря за съдбата на българските медици.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рене ван дер Линден заяви, че е възмутен от решението на либийския Върховен съд да потвърди смъртните присъди.

"Силно осъждам този очевиден отказ на правосъдие, произтичащ от несправедливи съдебни процедури, съпроводени с употребата на мъчения и заплахите за екзекуция с цел да се изтръгнат "самопризнания". Това обжалване беше последната възможност на съдилищата да признаят невинността им", заяви Ван дер Линден.

Той отново настоя, че смъртните присъди трябва да бъдат отменени на всяка цена. "Решението на Висшия съдебен съвет остава последен шанс за тяхното освобождаване", допълни той.

"Думите вече са излишни. Това беше поредният шок, нищо че го очаквахме. За тези 9 години нищо хубаво не сме видели. Просто е жестоко", заяви за БГНЕС от Триполи д-р Здравко Георгиев. За трети път присъди, за трети път смъртта тегне над тях, добави той.

Д-р Георгиев уточни, че в момента сестрите очакват да ги посетят адвокатите и някои от българските дипломати. "Казусът никога не е бил юридически, това е огромна чудовищна политическа игра и това беше ясно от самото начало, но никой не смееше да говори за това, а сега всички се изправиха и казаха, че е политически. Оптимизмът отдаван е умрял в сърцето ми, но все пак има надежда. Всичко може да очакваме, прогнозите винаги са били абсолютно излишни", посочи още д-р Здравко Георгиев.

Това е политическа присъда,

каза Виторио Колици, един от откривателите на вируса на СПИН. Разбирам ситуацията в Либия, но тя е против истината, против представените доказателства и против всякакво правосъдие, коментира Колици за БНР.

Тревога от потвърждаването на смъртната присъда на нашите сънародници в Либия изрази и зам.-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. Това е достатъчно сериозен и тъжен факт за всички нас, добави той.

Мерджанов не пожела да се ангажира с конкретен срок, още повече позитивен, за крайната развръзка на това "до голяма степен и политическо дело". Според него всички български политици и държавници трябва да проявят достатъчно сдържаност и настойчивост в по-нанатъшното отстояване на интересите на нашите сънародници в Либия.

Председателят на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова изрази надежда в най-скоро време българските медицински сестри и палестинският лекар да бъдат помилвани от Висшия съдебен съвет.

Очакваше се да бъдат потвърдени смъртните присъди на българските медицински сестри, но надеждата остава, каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи.

Води се динамичен и активен диалог и

в близките дни ще получим добра новина

относно съвсем справедливо приключване, което ще води постепенно към освобождаването и връщането на нашите сестри в България, каза Лютфи.
В отговор на въпрос той уточни, че става въпрос за споразумяване за освобождаването на нашите сестри. Наистина до месец-два сестрите ще бъдат в България, каза Юнал Лютфи.

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров е унизително и подло да се търгуват хора и да се очаква благоволението на Муамар Кадафи. Вярно е, че има и пазаруване в междудържавните отношения, но не знам какво пазарува Кадафи - дали своя съгражданин по делото "Локърби" срещу нашите медици, и ако е така, България става разменна монета, което е унизително, каза Сидеров.

България трябваше да вземе твърда позиция, да скъса дипломатическите си отношения с Либия и да задържи петима либийци, каза лидерът на "Атака".

Това е безкрайно неприятен момент, защото се дават много големи надежди на българските медицински сестри, но в момента явно, че нещата са сведени до преговори от търговско естество - кой какви отстъпки ще направи, за да бъдат освободени, каза заместник-председателят на парламентарната група на ОДС Христо Кирчев.

На въпрос очаква ли смъртните присъди да бъдат отменени, Кирчев каза, че трябва да бъдем реалисти, защото безкрайно много се лъже българското общество с популизъм.

За освобождаването на българските медици трябва да се работи в комбинация от съществуващия обществен натиск и една умела тиха дипломация, съчетани с усилията на ЕК, на водещи държави-членки на ЕС, на българското правителство и президента, каза депутатът от ДСБ Константин Димитров. Нека бъдем реалисти, че това е част от изнудването на либийския режим с неясен край и с неясно наддаване, каза Димитров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 1 минута

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 17 минути

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Среднощен ракетен удар в Одеса, отекнаха силни експлозии

Свят Преди 59 минути

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 1 час

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

България Преди 1 час

Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Любопитно Преди 1 час

Именно този месец може да се окаже и много късметлийски за някои хора

<p>Велика сряда е, какво трябва да знаем</p>

Велика сряда от Страстната седмица е днес

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кой празнува имен ден днес

<p>Слаба зарядна мрежа в ЕС спира електрическата мобилност</p>

Зарядната инфраструктура в ЕС изостава драстично от нуждите на потребителите

Технологии Преди 2 часа

В Европейският съюз са нужни 8 пъти повече зарядни точки от сега съществуващите

<p>Тези храни са по-здравословни и богати на хранителни вещества&nbsp;</p>

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

Любопитно Преди 2 часа

Растителните алтернативи могат да бъдат “полезна стъпка” към здравословна и устойчива диета

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 2 часа

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 9 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 9 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Шеф Ангелов раздаде черните куртки в Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 9 часа

Хоби готвачката Царина и Китодар Тодоров от Златните напуснаха надпреварата

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

България Преди 9 часа

Главчев: Няма колизия между двете болници

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 11 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС