1

М инистерството на здравеопазването за пореден път изненада производители и търговци на медикаменти с желанието си да диктува цените на лекарствата, без да се съобразява с пазарната логика. Този път ведомството предложи, а правителството в четвъртък прие наредба, която на практика дава право на държавата сама да определя кои лекарства и на каква цена да се плащат с публичните средства.

Според новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина от следващата година независима комисия трябва да определя кои медикаменти и на каква цена ще се включат във вече единния позитивно-реимбурсен лекарствен списък.

В тази комисия трябваше да има представители на няколко министерства, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата и на съсловните организации на лекарите и стоматолозите.

Незнайно защо обаче Министерският съвет пропусна да включи хора от лекарския и зъболекарския съюз. Така новият орган стана изцяло държавен. Аргументът е, че интересите на обществото ще се защитават както по света от здравната каса, но докато в другите държави осигурителните институции са много, у нас тя е монополист и се контролира изцяло от управляващите.

Всичко това създава условия за непрозрачна процедура, заявиха от фармацевтичния бранш. За председател на комисията правителството в четвъртък определи д-р Светлана Спасова. Неин заместник ще е доц. Стоян Александров от здравното министерство.

Наредбата ядоса както представителите на индустрията за оригинални лекарства, така и колегите им, които произвеждат генерични медикаменти. В първата група влизат международни компании, влагащи огромни инвестиции, за да получат и внедрят на пазара нов продукт, докато вторите са предимно български фирми, които пускат на пазара по-евтини копия и по този начин ги правят достъпни за по-широк кръг хора.

И едните, и другите недоволстваха, защото са представили на здравното министерство поисканите от него становища по проекта за наредба, но никой не се е съобразил с тях.

В четвъртък от Сдружението на българските фармацевтични производители заявиха, че ще изпратят писмо до премиера Сергей Станишев и правителството с молба някои от текстовете в наредбата да бъдат променени.

Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България, която включва чуждите компании, също обмисля възраженията си пред съответните институции.

Протестът на българските фармацевтични производители е основно срещу текста, който определя, че цената на генеричните лекарства трябва да бъде с 50% по-ниска от тази на оригиналните. Според д-р Андрей Младенов, директор в "Софарма", подобно обвързване на цените не се толерира в Европейския съюз, защото нарушава правилата на свободната конкуренция.

Според него по този начин се създава реална опасност да бъдат изтласкани от пазара генеричните продукти в случай на недобросъвестно поведение от страна на оригиналната индустрия. Защо не се оставят генерикът и оригиналът да се конкурират, попита той.

Според изпълнителния директор на сдружението Росен Казаков при т.нар. стратегия на враждебно ценообразуване дадени лекарства целенасочено могат да бъдат притиснати надолу до степен производителите да се принудят да ги продават под себестойността. Това би създало предпоставки за нелоялна конкуренция чрез лобиране, каза той.

Иначе от сдружението приветстват обединяването на лекарствените списъци в един, защото това е опит за въвеждане на практиката "едно гише" - досега производителите защитаваха позициите си веднъж при определяне на позитивния списък, втори път - при реимбурсирането на лекарствата от касата и след това пред министерството и болниците.

Представителите на чуждестранните фирми в четвъртък не знаеха дали здравното министерство се е съобразило с техните препоръки. Ние сме против идеята основното за едно лекарство вещество да се плаща на една и съща цена, когато е в различни комбинации, защото няма ясни критерии дали производните препарати са с еднакво въздействие за пациентите, заяви и изпълнителният директор на асоциацията на научноизследователските производители Деян Денев.

Според него проблем ще има и с решението комбинираните медикаменти да не са на по-висока цена, отколкото струват двата съставящи ги препарата. Ние искаме да се допускат изключения, защото има много нови, съвременни лекарства, които нямат негативните странични ефекти на старите и са много по-добри за пациентите, но според наредбата те трябва да се плащат на една цена, поясни Денев.

Производителите са единодушни, че законът за лекарствата е съобразен с европейските изисквания, но сега с наредбата се прави опит да се въведе администриране на пазара и да се ограничи конкуренцията. След като в закона е записано, че в позитивния списък влизат най-евтините препарати в сравнение с 8 референтни страни в Европа, не е необходимо държавата да се намесва по-нататък в ценообразуването, смятат от бранша.

За следващата година средствата за лекарства в бюджета на здравната каса са 295 млн. лв. Още 160 млн. лв. са отделени за медикаментите за онкоболни, хемодиализа и други тежки заболявания, за които плаща здравното министерство. Отделно по позитивния-реимбурсен списък от следващата година ще се определят и лекарствата, които купуват болниците. Пазарът, който държат те, също е за милиони левове.

Правителството прие в четвъртък и спорната наредба за регулиране на цените на лекарствата, срещу която въстанаха фармацевтите. Според нея аптекарите ще могат да си слагат по-ниски надценки над цената на производителя - за лекарства до 10 лв. - 22%, за такива от 10 до 30 лв. - до 20%, и за препарати над 30 лв. - до 18%. Според здравното ведомство тези надценки са договорени с ръководството на Българския фармацевтичен съюз. Председателят на съсловната организация Мирослав Ненчев обаче отрече да има споразумение за намаляването им. Още днес ще свикам заседание на управителния съвет и ще решим какви мерки да предприемем, каза той. Според него държавата е обявила геноцид на аптеките, затова гилдията вече се готви за стачка.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 30 минути

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 1 час

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 5 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 6 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 6 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 7 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 7 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 7 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 8 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 8 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 8 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 9 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 9 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 10 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил