0

"Бойко Борисов ще затваря дискотеки, в които има деца", съобщава "Труд". Хайки за деца по дискотеки и кръчми с участието на полицаи, данъчни агенти и служители на общината минаха в петък и събота в София и Варна.

Проверени бяха 29 заведения, в три от които са установени общо 11 нарушения, обяви резултатите за София кметът Бойко Борисов. Той заяви, че още днес ще подпише актове за максимални глоби от по 5 хил. лв. на всяка от дискотеките.

Проверката във Варна отчита, че шест непълнолетни момичета и момчета са били в заведения след 22 ч. При повторно нарушение заведенията ще бъдат затваряни, категорични са Бойко Борисов, а също и Иван Иванов, шеф на отдел "Контрол по търговската дейност и туризма" в община Варна.

"Да гониш Михаля в дискотеките", коментира "Стандарт" и припомня, че в Закона за закрила на детето пише, че се налагат глоби на заведения, които сервират питиета на непълнолетни, но пропищелите от тази санкция са малко, ако изобщо ги има. Просто няма воля да бъдат наказвани, нито пък има кой да ги глобява.

Институциите, които трябва да го правят, се оправдават с малкия щат и си прехвърлят отговорността едни на други. В същото време в кварталните градинки хлапетата пият до припадък евтини ментета и бира без въобще да стигат до дискотеките, където ги чакат евентуалните проверители, отбелязва изданието.

"Криза плюс негоден бюджет равно на спешаване на изборите", коментира "Сега". Посочва се, че в момента България има проект за бюджет за 2009 г., който не само не е антикризисен, но дори не е верен. Този бюджет по нищо не се отличава от предишните и затова няма как да лекува и избягва поражения от криза.

Ако икономиката зацикли критично още през първите месеци на 2009 г., може да се окаже, че няма достатъчно приходи за обещани ангажименти и че актуализацията на бюджета чука на вратите на сегашния Министерски съвет.

При тази ситуация може да се допусне, че всички имат интерес от максимално ранно провеждане на изборите. Управляващите ще бързат, за да инкасират колкото може по-малко от пасивите на кризата - преди да са загубили и последните остатъци на доверие у електората. Опозицията ще бърза, защото няма търпение да вземе властта, се посочва в публикацията.

"Буферите в бюджета са достатъчни, за да "спасят положението", уверява Милен Велчев, зам.-председател на НДСВ и бивш министър на финансите. В интервю за "Дневник" той коментира мотивите на коалицията да не променя заложените разчети в бюджета за 2009 г.

По думите му забавянето на приходите вече е факт, но то е сравнително незначително и вече е отчетено при проекта за бюджет. Средствата за пенсиите ще бъдат осигурени. Инвестиционните разходи също са планирани и едва ли ще се променят. Текущите разходи на министерствата ще бъдат свити с 10%.

Рискът от дефлация е минимален, но съществува. На този етап е малко вероятно рецесията да продължи и след 2009 г., прогнозира Велчев.

Икономическите процеси в много малка степен могат да бъдат повлияни от действията на правителствата и централните банки, а действията на останалите икономически субекти, частните фирми и потребителите трудно може да се предскажат, посочва той.

"Има криза на доверие на банките към хората", посочва в интервю за "24 часа" Петър Кънев, депутат от БСП. Той коментира икономическата криза от гледна точка на ползите:

"От кризата печелят само тези, които оцеляват. Вярно е, че ние имаме подкожни мазнини и затова тя все още не се усеща сериозно - нито от бизнеса, нито от повечето хора. Ползите от нея обаче ще се усетят в отрезвяването в строителството. Цял отрасъл работеше с норма на печалба 200-300%, но това безвъзвратно свърши. Кризата ще увеличи вливанията и сливанията на фирми, което ще прави икономиката ни по-можеща и стабилна. Светът е по-зле от нас, време е да използваме ситуацията, за да си стъпим на краката и да погледнем навън".

"Грънчарова: Няма да допуснем предпазна клауза", отбелязва "Труд" изявление на министъра по европейските въпроси. До февруари трябва да направим всичко възможно да избегнем разговора за налагане на предпазна клауза, заяви вчера Гергана Грънчарова.

Тя каза, че ще държи в междинния доклад за България, с който Еврокомисията ще излезе през февруари, да се отчетат мерките срещу корупцията, приети от правителството и изграденото общо звено между МВР и прокуратурата.

"Оставка ли? Аз не отговарям за ФАР", заявява в интервю за "Труд" Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

На въпрос ще си подаде ли оставката заради отнета акредитация на агенция ФАР, която е в неговото ведомство, той отговаря: "ФАР са автономна и самостоятелна система, утвърдена от европейската комисия. Тя си има национален ръководител и национален координатор и има отговорници по отделните министерства.

Министрите нямат право да се месят в дейността на съответните дирекции, освен да им осигурят нормално функциониране като административни структури. Иначе се счита за политическа намеса. Така че не съм съгласен да се говори за моя лична отговорност в този случай. Това, че аз коментирам и се мъча по някакъв начен да съдействам за подобряване на работата по ФАР, не означава, че аз отговарям за ФАР".

"Костов вика "Атака" в реформаторска десница", отбелязва "Труд". Лидерът на ДСБ Иван Костов призова вчера да се създаде реформаторска десница, в която покани и "Атака".

Командира обясни как си представя бъдещото дясно обединение: "Това не е опит да се направи коалиция за избори. Това е обединена опозиция, която ще се опитва утре да възстанови или да изработва ново съгласие за проевропейския път на България".

Според лидера на ДСБ националното съгласие за европейското ни членство било разрушено от БСП, която се опитвала да води вербална война с Европейския съюз.

Председателят на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски пък заяви, че си представя бъдещото опозиционно обединение като координационен съвет. Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли евентуалния съюз с националистите от "Атака".

"Омбудсманът иска да отпаднат енергийните сертификати за сгради", информира "Дневник". Енергийните сертификати и обследвания на жилищните сгради, както и задължението при продажбата на жилище собственикът да предоставя сертификат за енергийни характеристики да отпаднат, поиска омбудсманът Гиньо Генев и препоръча парламентът спешно да промени Закона за енергийната ефективност. Ганев каза вчера пред журналисти, че ако поправките не бъдат направени в разумен срок, ще сезира Конституционния съд.

"Държавата ожесточи санкциите срещу неизрядни работодатели", пише на първа страница "Сега". Ако работодател наруши трудовото законодателство и не изплати наложената имуществена санкция или глоба в срок до един месец, дължи лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 20 пункта. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, одобрени на второ четене в социалната комисия.

Досега върху глобата се начисляваше само размерът на основния лихвен процент на БНБ, или средно около 5%. Целта е да се намали броят на неизрядните фирми, да се увеличи събираемостта на глобите, както и да се ограничи сивата икономика.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 1 минута

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

Редица университети затварят врати в знак на протест

Редица университети затварят врати в знак на протест

България Преди 32 минути

Причината за това ниските си възнаграждения и липсата на политика в сферата на висшето образование

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 1 час

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 1 час

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

Горещо кафе

Ще изчезне ли кафето заради глобалното затопляне?

Любопитно Преди 1 час

Въпрос, на който по-скоро предпочитаме да не знаем отговора

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 9 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 9 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 9 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 10 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 10 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 11 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 11 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 11 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата