0

Д а си част от южния пояс на Европа е късмет, който лесно може да се превърне в лоша съдба. За хората, наследили земеделски земи между Свети Влас и Слънчев бряг например, бумът в търсенето на терени за хотели и ваканционни жилища със сигурност е уникален шанс.

Нищо, че най-вероятно тези земи са били включени десетилетия наред в местното ТКЗС и тогава от тях се е интересувал само агрономът.

Благодарение на глобализацията и бума на ваканционни имоти сега собствениците им получиха за тях повече пари, отколкото биха изкарали за половин век работа по хотелите на Слънчев бряг, дори и с допълнителния приход от даваните стаи под наем за туристи в неизмазаните си къщи.

Днес, в края на 2006 г., ТКЗС-то отдавна е забравено, земите са отново с частни собственици и много от тях са застроени. До останките от стопанските му постройки край главния път Бургас - Варна вече е достигнал новият, много по-гъсто застроен Слънчев бряг - с апартаментните си комплекси и новите хотели и атракции.

Късмет или лоша съдба? Противниците на презастрояването, които варират от туристически хипита с палатки до изискани естети, спокойно го наричат второто и подминават с леко презрение.

Ако оставим обаче настрана емоциите и естетиката, Слънчев бряг е един съвсем успешен бизнес модел, който носи както благосъстояние на своите жители, така и печалби за инвеститорите в него. И колкото и да е трудно на някои да признаят, Слънчев бряг носи и удоволствие на поне една част от посещаващите го, след като те продължават да се увеличават.

Устойчив ли е обаче подобен растеж? Тук природозащитниците и собствениците на земя отдавна са на двете крайности и намирането на баланс между тях е един от важните въпроси, които България и нейните институции трябва да решат сега и през следващите години. Защото от него зависи каква среда и в крайна сметка колко лукс за продаване ще остави сегашното поколение на тези, след него.

Основният проблем и източник на застрояване са не толкова хотелите, а ваканционните имоти - вили и апартаментни комплекси - търсенето на които се увеличава много по-бързо, отколкото това на класическите туристически услуги.

Натискът за застрояване

Ако търсим отговор какво всъщност се случва и защо натискът за застрояване става толкова силен, трябва да забравим за момент патриотичните определения за "уникалната ни природа" и да погледнем навън.

България и дори Южна Европа далеч не са единствените райони, в които местата с природна красота са подложени на урбанизационен натиск. Северна Америка, в която гъстотата на населението като цяло е по-малка, също преживява подобен бум по крайбрежието и зимните си курорти. Цените на земята в тях растат заедно, а понякога и по-бързо от тези в метрополисите Лос Анджелис и Ню Йорк. Дори и в Япония слабо известни в западния свят места като Каридзава и езерото Камагучи са подложени на невиждан досега натиск за застрояване въпреки икономическите проблеми през последните години.

Обяснението на глобалния феномен "ваканционни имоти" е сравнително просто - това е луксозна стока, която е много по-различна от останалите, произведени или от възобновяеми ресурси (шоколадът и виното са точно такива), или от ресурси, чиито запаси още не са изчерпани изцяло (злато и диаманти).

Икономистът Джоузеф Шилър определя тези имоти като част от "стоките", които поради своя символ на статус и 100% лимитирано предлагане са обречени да поскъпват, при това много по-бързо, отколкото расте икономиката. Това, казва той, в дългосрочен план е лоша новина за любителите на чистата природа, които искат да си почиват от бетона и автомобилите.

Невижданият ръст на световния брутен вътрешен продукт в комбинация с евтини въздушни превози допълнително увеличава възможностите за закупуване на ваканционен имот. Съвсем доскоро запазена територия само за избрани, сега почти всеки жител на развития свят може да си купи имот в страна с по-нисък стандарт и красива природа, важното е той да се намира на преодолима дистанция и страната да не е разтърсвана от война, епидемии или неконтролирана престъпност.

Така България също се превърна в част от това Велико ваканционно преселение на народите. Според последните данни около 15 хиляди жители на Западна Европа, основно британци, са закупили имоти в България.

Индустрията на ваканционните имоти вече е сериозна част от икономиката и представлява цял механизъм, който включва инвеститори, посредници, рекламни и PR агенции и дори специализирани телевизии. Докъде ще стигне този пазар обаче, ако бъде оставен сам на себе си?

Пазар на махалото

Икономистите може и никога да не познават за ръста на цените например, но за едно в този сектор със сигурност са прави - че това е класически "пазар на махалото". Заедно с пазара на ценни книжа той има склонност да стига стихийно от една крайност до друга поради факта, че се движи от голям брой непрофесионални участници, при които всеки успех и скок в цените се екстраполира в очаквания за нов и кара предлагането да се увеличава. Така единствено срив в търсенето или свръхпредлагане, го принуждават да узрява и да минава в по-предпазлив етап.

Пренесен на българска почва, този пример означава, че ако невидимата ръка на пазара бъде оставена без регулация, инвеститорите биха купували все повече и повече земя и биха строили все повече и повече апартаменти във все по-високи сгради.

Когато този цикъл се повтаря отново и отново, единственото, от което зависи дали на север Слънчев бряг ще достигне само до нос Емине или пък чак до румънската граница, е дали има търсене на цени, които да са рентабилни за продължаване на строителството.

Този laissez-faire (фр.) оставено да работи. В икономиката това е името на доктрината на ненамеса на пазара, освен ако не се наложи да бъде защитена свободната конкуренция сценарий) е достатъчно абсурден, за да е ясно, че никога няма да се случи. Проблемът е кой определя колко от него да се случи и как.

Тази роля е оставена на централната и най-вече на местната власт. В условията на остарели градоустройствени планове и желание за повече инвестиции и заетост вземането на решение за максимална височина, плътност и интензивност на застрояването изглежда най-оправданото нещо. Особено когато натискът за застрояване става все по-силен. И зад него стоят все повече пари.

Глобалният избор

Парадоксално, но факт. Хората, които вземат най-локалните решения на света като тези за сметоизвозването и уличното осветление, трябва да вземат едно истинско глобално решение - как точно да се позиционира техният град или селище в идващия бум на ваканционни имоти.

Точно както колегите си в Кадис или Вал д'Изер, сега и Шабла, и Чепеларе трябва да направят своя избор дали и колко да участват в него - дали да останат извън голямото застрояване с риск собствениците на земи да не спечелят пари, или да рискуват превръщането си в "бетонна оргия".

За повечето местни администрации, както и за българския законодател тази нова отговорност се оказа леко неприятна изненада. Още по-неприятно за тях е, че готово решение няма - няма нито закон, нито европейска директива, която да реши как местните власти да се справят с натиска за усвояване на територии, който идва от собствениците на земи и инвеститорите.

Така всеки градоустройствен план, както и подготвяният специален закон за черноморското крайбрежие се оказва едно своеобразно "регулиране на регулаторите", т.е. на местните власти, които са очевидно неподготвени да вземат най-доброто дългосрочно решение.

Ако този закон бъде приет, поне за крайбрежието презастрояването би било овладяно в някаква степен. За стотиците останали селища с красиви гледки в близост до морето и планините обаче решението какъв да е балансът между застрояване и природа ще остава и занапред. Защото природата, както и парите, се оказва ограничен ресурс. И най-голямата дилема, точно както с парите, е между консумирането и запазването му за бъдещето.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове