0

И ма опасност АЕЦ "Белене" да бъде построена с реактори, които не са гарантирано безопасни. Или най-малкото веднага след пускането им в експлоатация да започнат нескончаеми и скъпи ремонти и модернизации, както се случи с пети и шести блок на "АЕЦ "Козлодуй".

Да се прекрати процедурата за изпълнител и да се преосмисли изборът на руския тип реактор за АЕЦ "Белене". Това призова ядреният специалист Георги Касчиев.

Преподавателят във Виенския университет и международно признат консултант по енергийни проекти пръв разкри колко сериозен от гледна точка на безопасността е инцидентът в пети блок на АЕЦ "Козлодуй" в началото на март.

Конкретният повод за сегашното му изявление е съобщението за повреда в първи реактор на чешката АЕЦ "Темелин", която е станала причина за извънплановото му спиране.

И чешкият проект показа дефекти

На 2 юни 2006 г. преди обед е била регистрирана повреда в датчиците на едната от циркулационните помпи в първи контур на първи блок на АЕЦ "Темелин", в резултат на което е извършено извънпланово спиране на блока, информираха от консорциума "Шкода алианс", който е единият от кандидатите за изпълнител на АЕЦ "Белене".

Говорителят на АЕЦ "Темелин" Милан Небесарж съобщи за "известни затруднения, свързани с горивото". Според международни консултанти има изкривяване на горивните касети.

"Решаваме въпроса съвместно с доставчика на горивото "Уестингхауз". Горивните елементи се усъвършенстват както по отношение на конструкцията, така и по отношение на материала. Въпросът за ядрената безопасност е приоритетен за нас", обясни Небесарж.

Говорителят на чешкия ядрен регулатор - Държавно управление за ядрена сигурност, Павел Питерман заяви, че случилото се в Темелин "ни най-малко не застрашава ядрената безопасност".

Конструктивен дефект в системата за безопасност

Проблемът в чешката централа е близък до този, възникнал през март в козлодуйския реактор, обясни Касчиев. Причините са различни - при АЕЦ "Козлодуй" 22 от общо 61 елемента за включване на системата за управление на защитата на реактора (приводи) в пети блок на АЕЦ "Козлодуй" не паднаха поради залепване.

В АЕЦ "Темелин" те падат, но поради изкривяване на горивните касети засядат, преди да стигнат крайната точка. Според неофициални източници е установено, че 51 от общо 61 елемента не функционират както трябва.

И в двата случая крайният ефект е еднакъв - все по-голям брой от тези елементи не достигат до активната зона. Това означава, че има риск да не може да се задвижи процедурата за защита на реактора, ако и когато това се наложи.

Големият проблем е, че тези конструктивни решения (а съответно и дефектите в тях) са заложени в двата конкуриращи се проекта за АЕЦ "Белене" - на "Атомстройекспорт" и на "Шкода алианс".

Конкурс на бързи обороти

Проектът за АЕЦ "Белене", допреди година приеман като скъпа авантюра на двете последни правителства, която едва ли ще се случи, през последните месеци до известна степен беше реабилитиран заради скъпия петрол и останалите конвенционални горива.

И вече е на финалната права. До юли трябва да бъде готов окончателният доклад, въз основа на който ще бъде избрана една от двете фирми.

С нея ще продължат преговорите за построяването на АЕЦ "Белене", съобщи наскоро Джурица Танкосич, изпълнителен директор на "Парсънс"-Европа, технически консултант по проекта.

Според изпълнителния директор на НЕК Любомир Велков до края на годината ще има подписан договор с изпълнителя по проекта. НЕК е поискала от двата кандидата да съкратят сроковете за строежа на двата блока с по две години.

Така вместо до 10 години от подписването на договора първи блок трябва да бъде пуснат след шест години, а втори - след осем.

Да се отложи проектът

Ядрените технологии се развиват бързо. До пет години на пазара ще има реактори от трето поколение. Те са с усъвършенствана защита и няма да са много по-скъпи. Такива проекти имат "Уестингхауз", "Фраматом", "Мицубиши".

Независими изследвания показват, че България няма да има нужда от нови електроенергийни мощности поне до 2010 - 2013 г. (след като се построи ТЕЦ "Марица-изток 1" и се рехабилитират останалите въглищни централи).

Затова е най-добре да не се бърза с изграждането на АЕЦ "Белене". Около това становище се обединяват все повече енергийни експерти, икономически анализатори и консултанти. Последните проблеми с руските реактори са доказателство за правотата на тази теза.

"Инцидентите в АЕЦ "Козлодуй" и сега в "Темелин" би трябвало веднага да рефлектират върху процедурата за атомната централа в Белене. Най-доброто решение е да се спре конкурсът, а след година-две да се обяви нов. Дотогава ще бъдат лицензирани няколко реактора от трето поколение", заяви Георги Касчиев.

"Според наши изчисления на България няма да й бъде необходима ядрена мощност до 2020 г. Спокойно може да се изчака няколко години, за да се появят на пазара реактори от трето поколение. Информацията за конструктивни дефекти в електроцентралата в Темелин, а преди това и в пети блок на АЕЦ "Козлодуй", само потвърждава това мое мнение", смята Георги Босев, експерт в компанията "Тотема инженеринг".

От НЕК казаха, че не могат да дадат официално становище във връзка с инцидента в "Темелин" и влиянието му върху избора на изпълнител за АЕЦ "Белене", защото в момента текат преговори с кандидатите.

"НЕК изпълнява заръките на правителството и ако то реши да има забавяне, ще има. Относно аварията в Темелин - във всички ядрени реактори в един момент се появяват дефекти. При експлоатация е нормално да има дефекти", заяви ръководителят на пресцентъра на компанията Христина Стоянова.

От Министерството на икономиката и енергетиката казаха, че няма да коментират повредата в АЕЦ "Темелин". "Никога не сме коментирали подобни събития, все пак става дума само за едно изключване на помпа", заявиха от пресцентъра на ведомството.

Каквито и възражения да има срещу АЕЦ "Белене", вече никой не се съмнява, че България ще построи нови ядрени мощности. Това има своите икономически обяснения - високи международни цени на петрола, проблеми с газовата зависимост от Русия, задължения за намаляване на вредните емисии във въздуха.

Включително и това, че електроенергията е един от малкото продукти, които България изнася и които са конкурентни на международния пазар.

Последният факт, както и огромните пари, които се въртят в един ядрен проект, повече от десетилетие организират политически и икономически интереси (т.нар. ядрено лоби) в подкрепа на строежа на АЕЦ "Белене".

Въпросът сега е дали това да стане веднага, като си купим за около 4 млрд. евро възстарички реактори с конструктивни дефекти. Или да се изчака още няколко години, когато ще можем да избираме от ново поколение реактори с по-високо ниво на безопасност.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 7 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 7 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 9 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 11 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Русия заплаши с ответен удар Великобритания

Русия заплаши с ответен удар Великобритания

Свят Преди 12 часа

Москва разглежда думите на Дейвид Камерън като доказателство за сериозна ескалация

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 13 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 13 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 13 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 13 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 15 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 16 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 17 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 18 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 18 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той