0

Отложеният концерт на Гари Мур ще се състои на 8 септември в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от "София мюзик ентърпрайсис" (СМЕ).

По-малко от месец след него на същото място за трети път в София ще видим друг виртуоз, но на цигулката - Найджъл Кенеди. Неговият концерт по покана на "Класик ФМ" е на 5 октомври, а два дни по-рано ще свири във Варна.

Планираните за май тази година участия в Сърбия и България на световноизвестната блус легенда бяха отменени поради внезапното му заболяване.

Мур беше приет по спешност в болница в родния му Белфаст с възпаление на белите дробове. В София той трябваше да участва в спектакъл в рамките на тържествата по случай 9 май - Ден на Европа, под патронажа на премиера Сергей Станишев.

Още тогава мениджмънтът на артиста изпрати офиициално писмо до СМЕ, което гласеше, че Мур много държи концертите да се състоят въпреки всичко, макар и по-късно. В официалния сайт на звездата вече са потвърдени новите дати за България и Сърбия.

Европейската част от настоящото турне на Гари Мур вече започна през март и ще продължи до ноември 2007 г.

Околосветският тур промотира най-новия му албум "Close As You Get", който печели позитивни отзиви сред публиката и музикалната критика.

Във всички държави, през които преминава турнето, ентусиазмът и фурорът сред публиката са огромни.

До момента концертите преминават с успех през Дания, Англия, Украйна, Русия, Холандия, Германия, Финландия, Норвегия и Швейцария.

В първата част на турнето бяха включени десет дати във Великобритания, където

всички концерти са напълно разпродадени

Поради интереса ще бъдат добавени още английски градове към турнето, а през ноември гастролът ще завърши отново с няколко британски концерта.

Брилянтният блус виртуоз пристига в България веднага след концерта си в Белград на 7 септември.

От сцената на зала 1 на НДК той ще изпълни пред българската публика легендарните химни като "Still Got The Blues", "Pretty Woman", "Since I Met You".

Билетите за концерта на цени oт 20 до 50 лева се продават от 15 август.

Звездната кариера на Гари Мур започва от средата на 60-те години на 20-и век като експериментира в почти всички музикалните жанрове.

Роден е в Белфаст, Северна Ирландия, на 4 април 1952 г. Като много свои връстници първите му увлечения по рок музиката са повлияни от творчеството на Елвис Пресли, а по-късно и от "Бийтълс".

Няколко години по-късно, посещавайки концертите на Джими Хендрикс, Питър Грийн и Джон Мейъл в родния си град, сърцето му завинаги остава запленено от блуса.

Не след дълго самият Грийн провъзгласява Гари Мур за

новата млада китарна надежда на Великобритания

Първата група, в която свири, е пауър триото "Скид Роу". През 1970 г. музикантите подписват договор с издателската компания Си Би Ес, с която издават 3 албума.

Триото придобива голяма популярност и няколко години по-късно прави голямо турне в Северна и Южна Америка заедно с популярните "Алман Брадърс Бенд" и "Маунтин".

През 1974 г. Гари се присъединява към нашумелите тогава "Тин Лизи" като заместник на досегашния им китарист Ерик Бел.

Кариерата му в групата се развива на приливи и отливи, като през 1977 и 1978 г. отново се връща в "Тин Лизи".

Не след дълго Гари Мур решава да се отдаде на солова кариера. През 1979 г. излиза сингълът "Parisienne Walkways", следван от албума "Back o­n The Streets", който светкавично влиза в Британския топ 10 и жъне невероятен успех.

В края на 70-те и началото на 80-те виртуозният китарист продължава да експериментира в различни музикални жанрове, резултат на което е хитовият сингъл "Out In The Fields" заедно с Фил Линът.

Кариерата на Гари Мур стига звездния си връх през 1990 г. с албума "Still Got The Blues" и последвалият го "After Hours", с които той спечелва милиони фенове по цял свят. Като гост-музиканти в тези проекти участват големите Албърт Кинг, Би Би Кинг и Албърт Колинс.

През 2001 г. с впечатляващия "Back To The Blues" талантливият китарист отново затвърждава любовта си към блуса.

На 5 октомври в зала 1 на НДК Найджъл Кенеди ще свири с оркестъра на "Класик ФМ". Програма включва произведения на Бетховен и Моцарт.

Два дни по-рано световноизвестният цигулар ще се представи за първи път във Варна - в Двореца на културата и спорта.

Това ще е третото гостуване на Кенеди в страната

От 30 до 100 лева ще струват билетите. Те ще се продават от 25 август.

Като дете Кенеди е най-прочутият ученик на Йехуди Менухин в неговото училище. След смъртта на лорд Менухин се разбира, че легендарният цигулар е плащал таксата на младия Кенеди през всичките години на обучение в училището. По-късно Кенеди заминава за Ню Йорк, където следва в "Джулиард Скул" при прочутата педагожка Дороти Дилей.

Кариерата на Найджъл Кенеди е повече от впечатляваща: мащабни турнета на четирите континета, множество концерти с най-прочутите оркестри и диригенти в света, участия на най-престижните фестивали в Европа и САЩ.

Найджъл Кенеди е артист на компанията И Ем Ай още от самото начало. Дискографията му е изключително многообразна, а албумите му печелят всички престижни награди за класическа музика.

През 1989 г. записва "Четирите годишни времена" от Вивалди с Английския камерен оркестър и пренаписва историята на звукозаписната индустрия като влиза в "Книгата на рекордите Гинес" за най-продаван класически албум на всички времена.

"Четирите годишни времена" се продават в над два милиона копия,

а албумът остава в класациите за класическа музика в продължение на цяла година.

През април 1997 г., когато Кенеди триумфално се завръща на международната концертна сцена с мащабно турне в САЩ, новината измества от първите страници на британските вестници дори темата за предстоящите парламентарни избори.

През 1998 г. продуцира и издава албума "The Kennedy Experience", вдъхновен от музиката на легендарния Джими Хендрикс, а през 1999 г. в сътрудничество с един от най-добрите челисти в света - Лин Харел, записва камерна музика с творби от Бах, Равел и Кодали.

През 2000 г. Кенеди записва първия си компактдиск с произведения от Бах, като програмата включва четири от най-популярните творби на композитора - Концерт за две цигулки в ре минор, Концерт за обой и цигулка в ре минор и двата концерта за цигулка в ла минор и ми мажор.

Записите са под диригентството на самия Кенеди заедно с най-престижния и уважаван оркестър в света - Берлинската филхармония.

През 2002 г. Найджъл Кенеди за пореден път решава да провокира публиката, като този път забърква пъстроцветна емоционална смес от фолклора на Източна Европа и традиционните ритми на Северна Африка.

Резултат e

"East Meets East", превърнал се в един от най-емблематичните албуми на цигуларя

В него са включили песните "Айде, Яно", "Дафино", "Йовано, Йованке", "Вино", "Ederlezi" (Горан Брегович), по-популярна в България като "Гергьовден", плюс други популярни балкански мелодии, като "Kazimiers" и "Tribute To Maria Tanase", и традиционни ритми от Северна Африка.

На предишния си концерт в София през март 2005 г. ексцентричният класик свири Джими Хендрикс като джаз и като класика в рамките на 30-минутна импровизация по прочутата песен на Хендрикс - "Third Stone From The Sun".

Прочутият цигулар, облечен с рубашка и кубинки, направи незабравимо почти 3-часово шоу, като представяше музикантите от оркестъра на "Класик ФМ" с имената на световноизвестни личности.

Незабравим ще остане и първият концерт на Кенеди на 27 декември 1999 г., когато той вилня в НДК почти три часа. Още при появата си предизвика публиката - разкопчана бяла риза, подаваща се под сакото, небрежна усмивка и лъскави зелени обувки.

Почти трийсет пъти препълнената зала на НДК аплодира изпълненията му на Бах и Вивалди. След четвъртото си изпълнение ученикът на сър Йехуди Менухин заяви, че е забравил нотните си листове в хотела и изчезна зад сцената.

След броени минути се появи и обясни, че пътят до хотела е 20 минути, а това би направило концерта прекалено дълъг и продължи да свири.

Импровизациите на Кенеди с ямайския китарист и вокалист Калеб Кларк изправиха зрителите на крака, а когато двамата тръгнаха между редиците в залата, се наложи съдействието на охраната. Една от изненадите беше, когато "Гуарнери"-то на Найджъл продължи да "свири" без лък. На това музикантът отговори с усмивка и се скри зад кулисите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 1 час

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 2 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 2 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 2 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 2 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 10 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 10 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 10 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 10 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 11 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 12 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 13 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 13 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 15 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 15 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър