0

Л истата "За европейска Сърбия - Борис Тадич" (формирана fколо Демократическата партия - ДП) печели 36,69% от гласовете на парламентарните избори в Сърбия или 102 мандата в новия сръбски парламент от общо 250.

Това са данни на Републиканската избирателна комисия (РИК), на базата на обработени 33,91 на сто от избирателните секции.

Сръбската радикална партия получава 28,57% от гласовете или 80 мандата. Коалицията около Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница е трета с 13,54% и ще има 37 депутати.

Коалицията около Социалистическата партия на Сърбия (на покойния Слободан Милошевич) има 9,14% процента и 25 депутати.

Останалите политически сили, включително Либерално-демократическата партия (ЛДП) на Чедомир Йованович, не преминават петпроцентната бариера за влизане в парламента, съобщава РИК. ЛДП получава 4,64 на сто от гласовете. Йованович обаче смята, че неговата партия е получила 5,2% и ще има 13 или 14 мандата в новия парламент.

Избирателната активност е била висока - 62,48%.

Регистрирани са били няколко дребни инцидента, които не поставят под съмнение редовността на изборите.

Съгласно закона окончателните резултати от изборите ще бъдат съобщени не по-късно от 96 часа след края на гласуването, т.е. до 20 часа на 15 май.

По данни на Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) на местните избори в Белград и във Войводина печели проевропейската коалиция, а в районите в Косово, където бяха организирани избори въпреки че администрацията на ООН заяви, че няма да ги признае за законни, печелят радикалите.

Привържениците на коалицията "За европейска Сърбия - Борис Тадич" отпразнуваха шумно победата си в центъра на Белград с музика и фойерверки.

"Гражданите на Сърбия още веднъж, след президентските избори през февруари, потвърдиха, че биха искали Сърбия да бъде част от Европейския съюз", каза пред множеството Тадич и посочи, че Демократическата партия ще е ключов фактор в следващото правителство на Сърбия.

Той обаче призна, че преговорите за съставяне на кабинета ще бъдат трудни.

"Няма да бъде формирано правителство, което би върнало Сърбия в 90-те години", заяви Тадич и предупреди отделни политически партии, които по думите му се опитват да върнат Сърбия назад, да не си играят с изборната воля на гражданите, защото този техен опит ще бъде предотвратен.

Заместник-председателят на Сръбската радикална партия (СРП) Томислав Николич обаче заяви в отговор, че или Сърбия ще има правителство, съставено от СРП, Демократическата партия на Сърбия (ДПС) на Воислав Кощуница и Социалистическата партия на Сърбия (СПС) с още някои малцинства, или ще има нови избори.

Той добави, че има много голяма вероятност да бъде формирано правителство без Демократическата партия на Тадич.

Николич обвини Тадич, че отново е "уплашил гражданите на Сърбия, като заплашил, че няма да позволи да се формира каквато и да е коалиция", в която няма да фигурира неговата Демократическа партия. "Като грубо наруши конституцията, Тадич предвеща граждански размирици", каза Николич.

"Съществува много голяма вероятност за коалиция, в която няма да влезе Демократическата партия. За това правителство ще трябва да гласуват 126 депутати", каза Николич.

Той обяви, че неговата партия няма да предизвиква или да провокира инциденти, но по думите му "нашата победа, която би дала като резултат формиране на правителство, никой не може да предотврати".

"Ако от името на евентуална наша коалиция дойде някой, който има зад себе си 126 мандата, Тадич няма конституционното право да не му повери мандата" за съставяне на правителство", заяви Николич.

Лидерът на коалицията Демократическа партия на Сърбия-Нова Сърбия и премиер в оставка Воислав Кощуница заяви тази нощ, че резултатите на коалицията на вчерашните избори не представляват никаква изненада и се движат в рамките на окчакваното.

Кощуница изтъкна значението на бързото формиране на ново правителство и добави, че коалицията "няма да отстъпи от ясно поставените принципи на държавотворна национална политика".

"За следизборни коалиции ще разговаряме само с тези партии, които са готови да приемат принципната ни политика, свързана със запазването на териториалната цялост и суверенитета на Сърбия", заяви Кощуница.

Той каза, че е готов да отиде в опозиция, ако няма мнозинство около тази политика и направи оценката, че съществуват непреодолими различия между политиката на неговата коалиция и тази около Демократическата партия на президента Борис Тадич.

И лидерът на Социалистическата партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич заяви тази нощ, че в Сърбия няма да има парламентарно мнозинство без коалициите, обединени около Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница и социалистите.

Дачич заяви, че коалицията около СПС ще разговаря първо с Кощуница и с лидера на Нова Сърбия Велимир Илич.

"Това е голямото ни завръщане и е едва началото. Ние сме единствените истински победители на тези избори", заяви председателят на партията на бившия диктатор Милошевич и добави, че ще се бори за защита на териториалната цялост на страната и за социална справедливост.

"Всеки, който разчита на нашата коалиция, трябва да приеме тези два основни принципа", каза Дачич и направи оценката, че гражданите са дали подкрепа тъкмо на такава политика.

"Сега не е време за въпроса възможно ли е сътрудничество с Демократическата партия (на Борис Тадич), защото първо ще разговаряме с Кощуница", подчерта лидерът на социалистите.

Световните агенции, които информират, че проевропейските сили в Сърбия спечелиха най-много гласове на парламентарните избори, правят оценката, че с това е потвърдено желанието на сръбските граждани страната им да се приближи до ЕС, но същевременно посочват, че процесът на формиране на новото правителство няма да е нито бърз, нито лесен.

Изненадваща е победата на проевропейските сили в Сърбия с оглед на това, че предизборните проучвания на общественото мнение сочеха слаба преднина на радикалите, посочва агенция Франс прес. Проевропейските сили обаче не получиха абсолютно мнозинство, така че предстоят тежки преговори за формиране на нова управляваща коалиция.

Германската агенция ДПА прави оценката, че сръбските граждани за втори път през последните три месеца (след президентските избори) са гласували за по-близки връзки с ЕС, а не за изолация.

ДПА посочва, че в изненадващия обрат, който опроверга предизборните анкети, проевропейската коалиция на президента Борис Тадич е спечелила най-много гласове, изпреварвайки ултранационалистическата Сръбска радикална партия.

Според ДПА "антизападният блок" няма големи шансове да формира мнозинство с повече коалиционни партньори.

Московската ИТАР-ТАСС пък прави оценката, че на изборите в Сърбия няма абсолютен победител, всички възможности остават открити и посочва, че "всичко показва, че процесът на формиране на нова управляваща коалиция и правителство няма да бъде нито лесен, нито бърз".

"Повечето гласове и мандати на президентската коалиция не означават, че тя ще получи правото да формира новото правителство", изтъква агенцията и добавя, че всичко зависи от това с кого ще искат да сътрудничат "народняшката коалиция" (Демократическата партия на Сърбия и Нова Сърбия ) и коалицията около Социалистическата партия на Сърбия".

ИТАР-ТАСС и РИА-Новости също посочват като изненада преднината на Демократическата партия пред Сръбската радикална партия, а като втора изненада - резултатите на коалицията около Социалистическата партия на Сърбия, която според досегашните резултати получава около 10%, а предизборните проучвания на общественото мнение й даваха пет-шест процента.

На президентската коалиция, която получава около 38% от гласовете, катастрофално й липсват съюзници, посочва ИТАР-ТАСС. Получавайки 103 мандата от общо 250 в парламента, тя ще има нужда от още поне 23 депутати, за да сформира устойчиво парламентарно мнозинство.

Такъв партньор биха могли да бъдат социалистите, които ще имат около 20 депутати, но техният лидер Ивица Дачич заяви, че ще води разговори за коалиция първо с лидерите на "народняшката коалиция" Воислав Кощуница и Велимир
Илич.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Млада жена казва на съпруга си: - Скъпи, аз умея да готвя само две неща: яйца и таратор. Мъжът поглежда в чинията си и пита:…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Любовната история между Дубай и милионите на Ружа Игнатова

България Преди 5 минути

Инсталира подслушвателни устройства в апартамента на някогашния ѝ любовник, за да разбере дали той наистина ще напусне жена си

Арестуваха член на Инспектората към ВСС за сексуални намеци към жени

Арестуваха член на Инспектората към ВСС за сексуални намеци към жени

България Преди 10 минути

Александър Мумджиев e отправял неприлични предложения към камериерки във Враца

<p>Зимата се завърна в планините</p>

Внимание, туристи! Зимата се завърна в планините

България Преди 29 минути

Температурите са около 0 градуса

Опитът за убийството на Роберт Фицо завинаги ще промени Словакия

Опитът за убийството на Роберт Фицо завинаги ще промени Словакия

Свят Преди 55 минути

Събитието е драматична промяна на играта за словашката и потенциално за централноевропейската политика

Д

Ускоряват реализацията на проекта за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 59 минути

Развитието на ядрената енергетика е основен приоритет на правителството в енергийната сфера

<p>Военният министър на Израел се противопостави на плановете на Нетаняху</p>

Военният министър на Израел се противопостави на плановете на Нетаняху за следвоенна Газа

Свят Преди 1 час

В отговор израелският премиер намекна, без да назове изрично Галант, че пенсионираният адмирал се "оправдава" затова, че все още не е унищожил "Хамас"

Как лекар се спаси от неизлечим мозъчен тумор

Как лекар се спаси от неизлечим мозъчен тумор

Любопитно Преди 1 час

Австралийският лекар, който прилага собствените си пионерски изследвания върху меланома към нелечимия рак на мозъка

SPECULOOS-3 b: Учени откриха нова планета с размерите на Земята

SPECULOOS-3 b: Учени откриха нова планета с размерите на Земята

Свят Преди 1 час

Тя се намира на 55 светлинни години и обикаля около звезда червено джудже

Какво става източно от Харков, украински войски се прегрупират

Какво става източно от Харков, украински войски се прегрупират

Свят Преди 1 час

През последните месеци в района се водят тежки боеве

Катастрофа между тир и кола в Кюстендилско, жена е в болница

Катастрофа между тир и кола в Кюстендилско, жена е в болница

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал след отклонението за село Буново

Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 европейци дневно

Сърдечносъдовите заболявания убиват по 10 000 европейци дневно

Свят Преди 2 часа

Съветите към европейците са да се хранят с по-малко солена храна

Внимание! Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Внимание! Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

България Преди 2 часа

Мошениците звънят по телефона и се представят за служители на банката, които търсят информация за сметки и дават инструкции за извършване на преводи

16 жени обвиняват Дейвид Копърфийлд в сексуални престъпления

16 жени обвиняват Дейвид Копърфийлд в сексуални престъпления

Свят Преди 2 часа

Адвокатите на Копърфийлд отричат обвиненията на жените

Разузнаването на САЩ: Външни сили се стремят да повлияят на президентските избори

Разузнаването на САЩ: Външни сили се стремят да повлияят на президентските избори

Свят Преди 2 часа

"Русия остава най-активната външна заплаха", заяви директорът на службата

Флориан Хютъл

Opel: продължаваме по пътя към пълна електрификация

Технологии Преди 2 часа

Новите Grandland и Frontera завършват първата фаза от електрификацията на марката, следващите модели ще са изцяло електрически

Писането на ръка е изненадващо важно за мисленето и ученето

Писането на ръка е изненадващо важно за мисленето и ученето

Любопитно Преди 3 часа

За много от нас писането на ръка е станало рядка, ако не и изоставена практика