0

А кцент в днешния печат е инцидента с депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Павел Чернев от 7 април на автомагистрала "Тракия".

"Разпитват полицаи за Чернев", констатира "Труд" и пояснява, че полицаите, които са били на автомагистралата след сблъсъка между ситроена на депутатите и форда на студента Явор Доков, ще бъдат привикани на разпит като свидетели.

Днес вътрешният министър Румен Петков е поканен в парламента, за да даде информация по случая.

"Готови сме с проверката, но първо трябва да бъде информирано Народното събрание", казал той.

"Главният прокурор Борис Велчев ще поиска имунитета на Павел Чернев", научил "Сега". Ако доказателствата покажат, че Волен Сидеров е съучастник на Чернев, неговият имунитет също ще бъде поискан, пише още изданието.

"Новинар" публикува позицията на председателя на парламента Георги Пирински, който предлага депутатите да представят доказателства за добро психическо здраве.

"Сидеров и заместникът му нанесоха поредния тежък удар на "Атака", коментира "Монитор".

"Свещеник плаши МВР шефа със смърт", отбелязва "Труд" и посочва думите на свещеника - "Румен Петков ще съжалява, че се е родил, ако не ме приеме на разговор. Ще го застрелям!". Заканата към вътрешния министър била получена на полицейски телефон вчера по обед от мъж, представил се за свещеник.

"24 часа" допълва, че час след обаждането Петков и министърът на културата Стефан Данаилов са отишли в Светия синод на Българската православна църква. Петков обаче отказал да коментира с аргумента, че "Синодът не е мястото, където се коментират такива неща".

На срещата на министър Петков със Светия синод беше договорено да бъде направен общ регистър на християнските реликви, за да бъдат връщани по- лесно на собствениците им, добавя "Сега" и публикува снимка на Румен Петков с митрополит Григорий Великотърновски.

"Коалицията може да се катурне, ако ревизираме сделките на предишния кабинет", казва министър-председателят Сергей Станишев, цитиран от "Труд" и "Земя".

В понеделник пред столичния соцактив премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев казал още, че партията му се съобразява с коалиционните си партньори.

"Соцактивисти предупредиха Станишев, че НДСВ и ДПС дърпат килимчето на БСП изпод краката", допълва "Сега".

Всекидневниците информират за внесения от десните партии вот на недоверие към правителството. Искането е заради политиката на кабинета за преодоляване на щетите от наводненията.

"24 часа" отбелязва, че ръководствата на трите управляващи партии - БСП, НДСВ и ДПС, ще се съберат в навечерието на дебатите по вота. Председателят на Народното събрание предположи, че дебатите ще бъдат насрочени за извънредно заседание във вторник.

От десницата поискаха президентът Георги Първанов да присъства на гласуването на вота в парламента. "Сега" посочва, че всичките 71 депутати от опозицията ще подкрепят вота на недоверие.

Изданието цитира зам.-председателя на ДСБ Веселин Методиев: "Директно обвиняваме министрите на ДПС в корупция, а останалите в политически чадър над тях".

Според "Монитор" десницата ще "извади на светло далаверите" на министрите от ДПС с парите от наводненията по време на дебатите.

"Новинар" посочва, че министрите са спокойни за вота на недоверие.

"Всяка опозиция с акъла си", коментира министърът на социалната политика Емилия Масларова вота на недоверие към кабинета, предава "Труд".

Според Масларова било нормално да се иска вот, когато трябвало да се покриват критериите за Евросъюза.

"СДС: Който избере ГЕРБ, вън", извежда "24 часа" по думите на зам.- председателя на сините Иван Колчаков, който казва, че активистите на СДС, "изкушени" от ГЕРБ, трябва да изберат остават ли, или отиват при Бойко Борисов.

Голяма част от членовете на общинския съвет на СДС са подали молби за членство в "Граждани за европейско развитие на България", отбелязват и "Стандарт" и "Дневник".

"24 часа" публикува интервю с бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев, който в понеделник подаде молба за членство в ГЕРБ, но му бе отказано. Калчев посочва, че никой от сдружението не му е обяснил аргументите за отказа.

Научих от медиите, че ми отказват членство, защото съм работил в групировката "Мултигруп", която буди противоречиво отношение у хората, казва Калчев. Според него отказа му за членство в ГЕРБ е пиар акция за негова сметка.

"ГЕРБ стига политически връх", констатира под глава "Монитор" и посочва, че според проучване на МБМД още преди да бъде създадена, партията вече е втора политическа сила в страната.

Според данните от изследването на МБМД 16,4% от българите са готови да гласуват за партия на Бойко Борисов, ако парламентарните избори бяха днес. Най-много гласове би събрала БСП - 22,7%. За "Атака" биха гласували 10%, за НДСВ - 5,5%, за СДС - 4,4%, за ДПС - 4,6%, за ДСБ - 4,1%.

"Труд" и "24 часа" цитират президента Георги Първанов, който съобщава, че в навечерието на празника на Българската армия - 6 май, ще бъде ясно кой ще е новият началник на Генералния щаб на армията.

"Сега" научил, че укази за назначенията на трима нови генерали били при президента и чакали неговия подпис.

Депутатът от НДСВ Йордан Костадинов внесе вчера искане в деловодството на Народното събрание да му бъде свален депутатския имунитет, съобщава още вестникът.

Миналата седмица главният прокурор Борис Велчев внесе в парламента искания за възбуждане на наказателни преследвания срещу седем депутати от 40-ото НС.

Голяма приливна вълна по Дунав се очаква днес, предупреждава "Труд" и допълва, че министърът на бедствията и авариите Емел Етем ще посети днес Видин. Изготвен е план за евакуация на детски градини, училища и болници в града, а в Лом нивото на Дунав вчера стигна 885 сантиметра и само 5 см. го деляха от наводнението.

По темата отбелязват с обширни материали и другите всекидневници.

Изданията съобщават за разбилите се вчера селскостопански самолета - единият край свищовското село Козловец, а другият край сливенското Пет могили.

При катастрофите на място са загинали пилотите на двата самолета и единия от пътниците в самолета, разбил се край Свищов, а едно момче на 12 години е ранено.

Със снимка на първите си страници "Монитор" и "Стандарт" отбелязват пожара в хипермаркет "Боила" в столичния квартал "Горубляне".

Национален протест ще залее столицата в последните дни на май, информира "Труд" след консултативния съвет на стачните комитети на КНСБ и КТ "Подкрепа". Митингът ще е срещу механичното премахване на добавките за вреден труд, ниските доходи и липсата на политика, която да гарантира трайното им годишно нарастване.

"Сега" допълва, че до края на май кабинетът, работодателите и синдикатите ще са готови с пакт за икономическо развитие, чиято основна цел е повишаване на доходите.

"Таван за заплатите на общинските съветници", обявява под глава "Сега". Управляващите предлагат надниците им да бъдат 30% от средното възнаграждение в съответната община.

Министерството на образованието и науката обсъжда идеята да въведе финансови механизми, с които да ограничи явлението "вечни студенти", научил вестникът.

Възможно е младежите, които не завършат в определения срок дадена образователна степен, да плащат по-високи такси, за да покрият липсата на държавна субсидия за тях.

Европейската комисия подкрепя идеята средствата от структурните фондове и кохезионния фонд да се използват за наука и изследвания, но всяка страна сама определя в какви приоритетни области ще бъдат преразпределени парите.

Това каза еврокомисарят по науката и научните изследвания Янез Поточник след дискусия с представители на науката, съобщава "Дума". "Дневник" посочва осем сектора, които се открояват като приоритетни.

"НАТО няма планове за разполагане или складиране на ядрено оръжие в т. нар. американски бази на българска територия", е заявил вчера Гай Робъртс, заместник на помощника на генералния секретар на НАТО по оръжията за масово унищожение, предава думите му "24 часа".

Изданието допълва, че вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да подкрепи разполагането на военни обекти, сили и съоръжения и инфраструктура на САЩ на територията на страната ни. "БСП каза "да" на US базите, електоратът й смутен", коментира "Сега", "БСП натиска актива си за натовските бази" е заглавието на "Монитор".

"Стандарт" пише, че България ще бъде приета в Европейския съюз с четири предпазни клаузи - по главите "Правосъдие и вътрешен ред", "Земеделие", "Екология" и "Интелектуална собственост".

Вестникът коментира, че БСП е под натиск за ремонт на кабинета. В интервю за същото издание депутатът от левицата Петър Димитров е категоричен, че страната ни ще влезне в ЕС без ремонт на кабинета.

Българските евронаблюдатели са отказали покана на германския Бундестаг за дискусия по проблемите на престъпността в Централна и Източна Европа с мотива, че са във великденска ваканция, пише "Сега".

Съветът на директорите на Националната електрическа компания прие модел за преструктуриране чрез образуване на ново дъщерно дружество, което да изпълнява функциите на оператор на електроенергийната система, администратор на балансиращия пазар и експлоатация и поддръжка на преносната мрежа, съобщават изданията.

От уводната си страница "Дума" съобщава, че до 14 април "Атомстройекспорт" трябва да ни прати отговорите си на над 1000 доуточняващи въпроса, зададени от българска страна по офертата им за строителството на Втора атомна електроцентрала.

"Атомстройекспорт" и "Шкода" може да строят заедно "Белене", констатира "Дневник".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 35 минути

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 1 час

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 2 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 2 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

<p>СЗО предупреди: Това ще предизвика &quot;кървава баня&quot;</p>

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Свят Преди 2 часа

В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

България Преди 2 часа

Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 10 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 10 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 10 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 12 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 13 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 13 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 14 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 15 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

България Преди 16 часа

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта