0

С ергей Станишев беше избран за български министър-председател с един глас, положи клетва, но няма да оглави кабинет, защото Народното събрание отхвърли и структурата, и състава на предложеното от него правителство.

Резултатът от второто тайно гласуване беше обявен в 1,40 ч. на 28 юли:

1. За структура на Министерски съвет:

- Гласували 239 депутати. 119 гласа "за". 119 гласа "против". В една бюлетина не е изразено волеизявление.

2. За състав на Министерския съвет:

- Гласували 239 депутати. 117 гласа "за". 118 гласа "против". В четири бюлетини не е изразено волеизявление.

Решението на Народното събрание е, че не приема нито структурата, нито състава на Министерския съвет, предложен от Сергей Станишев, и той трябва да върне мандата.

Веднага, след като прочете протокола с резултатите и решението, председателят на комисията по избора Димитър Абаджиев, депутат от ДСБ, поиска 15 минути почивка и председателят на Народното събрание по правилник беше дължен веднага да я даде.

От името на Коалиция за България думата искаше депутатът Михаил Миков, вероятно за да поиска ново гласуване по процедурни причини.

Миков се втурна към микрофоните, но група едри мъже - депутати от различни групи, главно от "Атака", обградиха трибуната и не му позволиха да я доближи.

Обърканият Пирински обяви почивката.

След почивката депутатите от дясната страна изобщо не влязоха в залата, кворум нямаше. Пред полупразната зала Миков поиска прегласуване и Пирински в очевидно нарушение на правилника обяви, че ново гласуване ще има след броени часове - днес, 28 юли, от 10 ч.

Това негово действие беше обявено в кулоарите от депутати за "гаменско"и "нарушение на Конституцията" и ще бъде атакувано от петте парламентарни групи, които в продължение на над 16 часа действаха изненадващо единно и координирано, за да провалят мандата на Станишев и Доган.

Така днес президентът Първанов би трябвало да връчи мандат на кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група - НДСВ.

Председателят на БСП спечели със 120 на 119 първия вот благодарение на три гласа извън Коалиция за България и ДПС. Вероятно му помогнаха депутати от коалиция "Атака", но може би и от някоя друга група.

Лидерът на "Атака" веднага заяви, че ще бъдат изключени от групата двамата или тримата депутати, които не са се подчинили на решението за общи действия.

При общо 116 гласа на Коалиция за България и ДДПС Станишев беше избран със 120 гласа "за" и 119 гласа "против".

117-ият глас беше на депутата Петър Манолов, който няколко дни след откриването на Народното събрание напусна "Атака", защото харесвал политиката на БСП.

При втория вот обаче Станишев не успя.

За да има правителство и премиер, необходимо е да бъдат печеливши и трите резултата - за премиер, за структура и за състав.

Гласуваха всичките 239 народни представители, които прекараха над 17 часа в парламента. Само главният секретар на БЗНС-Народен съюз Анастасия Димитрова-Мозер отсъстваше, защото преди три дни заминала за САЩ заради операция на съпруга си.

Скандалният казус и двучасовото объркване бяха предизвикани от съпартиеца на Станишев, юристът и дългогодишен зам.-председател на парламента Любен Корнезов, който покани избрания премиер да се закълне пред Народното събрание преди втория тур на тайния вот.

Станишев подписа клетвения лист и към 20,30 ч. започна гласуването, при което депутатите трябваше да одобрят или да отхвърлят предложените от министър-председателя структура и състав на правителството.

Но гласването беше прекъснато половин час по-късно, защото най-авторитетни български юристи - в парламента и извън него - влязоха в остър спор. Повечето заявиха, че след като се е заклел като премиер, Станишев няма право да гласува за собственото си предложение, защото след като е положил клетва като министър-председател, той вече не е народен представител.

Станишев няма право да участва в гласуването за състава и структурата на Министерски съвет, каза бившият конституционен съдия Георги Марков.

"Конституцията е много ясна, Министерският съвет полага клетва пред Народното събрание. Не знам кой набута Станишев да положи клетва предварително, но това е факт. Той вече няма право да участва в гласуването - каза Марков и допълни: - Нали цяла България го видя как полага клетва като министър-председател. Там бяха президентът, дипломатическият корпус."

"От момента на полагането на клетвата като премиер Сергей Станишев вече не е народен представител. Той категорично няма право да гласува", каза пред журналисти известният юрист и бивш депутат проф. Александър Джеров .

"Само народни представители имат право да гласуват. Категорично Станишев няма право да гласува", подчерта още той.

В същия дух се изказаха бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, президентът (1996-2001) Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи в оставка проф. Георги Петканов, Екатерина Михайлова и всички други юристи извън БСП, които сега са депутати.

Специалистът по конституционно право и депутатът от Коалиция за България Георги Близнашки и колегите му от БСП обаче твърдяха, че Станишев може да участва в избора за състава и структурата на кабинета, "защото фактически състав на правителството ще има, когато се избере кабинетът и сам по себе си премиерът е председател на Министерски съвет".

Въпреки твърдението си, Близнашки нарече ситуацията "двусмислена".

Проблемът на БСП и ДПС беше, че ако Станишев не гласува, би изчезнала преднината му от един глас - неговия, - благодарение на който той всъщност стана министър-председател.

За да се включи в разрешаването на сложния казус, в парламента спешно пристигна и целият юридически екип на президента Първанов.

След едночасово заседание в 22,15 ч. комисията за организиране на тайния вот за правителство и Председателският съвет на Народното събрание решиха да бъде дадено право на Станишев "да гласува, ако поиска".

Станишев гласува веднага след като беше подновена процедурата по вота.

Ясно беше, че ако бъде избрано правителство с един решаващ глас, това гласуване ще бъде пратено в Конституционния съд.

Междувременно в кулорите стана известно, че при първия кръг на гласуването - за председател на Министерския съвет - трима депутати от коалиция "Атака" единствени от своята група не са показали бюлетините, с които гласуваха. Това даде основание да се предполага, че те са осигурили на председателя на БСП недостигащите му гласове.

Тримата от "Атака" заявили пред парламентарни репортери, че няма да подкрепят предложения от него състав на правителството заради многото етнически турци в него.

След тези изявления те бяха изолирани в продължение на три часа в кабинета на зам.-председателя на парламента Петър Берон, за да не контактуват с репортери.

Тримата от "Атака", които предизвикаха подозрения с вота си, са запасни офицери: Йордан Величков - дългогодишен шеф на консулския отдел на Външно министерство по времето на режима на Живков, Христо Величков - шеф на националната полиция в началото на 90-те, Станчо Тодоров - бивш командир от противовъздушната отбрана (ПВО).

При второто гласуване двама от тези трима депутати пак не показаха бюлетините си, а Йордан Величков показал, че е гласувал "за" структурата и "против" състава на кабинета.

Късно вечерта пред журналистите в кулоарите депутатът от "Атака" Павел Чернев, разказа, че към 16 ч. получил SMS със следното съдържание: "Става ли да оглавиш правната комисия, ако подкрепиш правителството?"

Чернев, който е адвокат на Сидеров и "Атака", съобщи номера, от който е получил съобщението. Никой не вдига телефона с този номер...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хейли Бийбър сподели сладки снимки с бременно коремче

Хейли Бийбър сподели сладки снимки с бременно коремче

Любопитно Преди 15 минути

Само преди седмица стана известно, че Хейли и Джъстин Бийбър очакват дете

д

Украинска атака в Крим унищожи 3 руски изтребителя

Свят Преди 33 минути

Загубите на техника идват след двудневни атаки от страна на украинците срещу Севастопол

<p>Той се е върнал от гроба, за да ловува живите хора</p>

Чудовище в селото: Петър Благоевич, вампирът от Кисилево

Любопитно Преди 1 час

Почти всяка култура по света има своя собствена версия на вампирите в своя фолклор

„It Ends With Us“: Вижте Блейк Лайвли в трейлъра на новия ѝ филм (ВИДЕО)

„It Ends With Us“: Вижте Блейк Лайвли в трейлъра на новия ѝ филм (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Ето всичко, което трябва да знаете за филмовата адаптация на най-известната книга на Колийн Хувър.

хуманитарна помощ

Тръгнаха първите камиони с доставки на хуманитарна помощ за Газа

България Преди 1 час

Изграждането на изкуственото временно американско пристанище край Газа бе завършено на 8 май

Царевец

Пожар в Царевец вдигна на крак огнеборците във Велико Търново

България Преди 1 час

Проблемът е в една от кулите на крепостта

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Чоткин с предложение към шеф Ангелов да му бъде кум (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell’s Kitchen 6

В Харков се решава войната в Украйна

В Харков се решава войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Каква е целта на Русия, прочетете в този коментар на Анна Пшемиская за Deutsche Welle

SuperLimbs

Екзоскелет ще помага на астронавтите в космоса

Технологии Преди 1 час

Той ще им даде повече "сила" при падания и инциденти

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Ед Шийрън изненада студенти с импровизиран концерт

Любопитно Преди 1 час

Четирикратният носител на "Грами" изпълни "Shape Of You" и "Castle On The Hill"

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

Извънредно заседание на Народното събрание във вторник

България Преди 1 час

Вижте каква е причината и какво ще се обсъжда

<p>Калин Стоянов съобщи кой има право да използва кола на НСО</p>

Военната прокуратура се зае с разследването на катастрофата с кола на НСО

България Преди 2 часа

Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов

Зов за помощ! 11-годишният Дани се бори с агресивен рак

Зов за помощ! 11-годишният Дани се бори с агресивен рак

България Преди 2 часа

Момчето се нуждае от половин милион лева за лечение

<p>&quot;Най-лошото нещо, което можеш да си представиш&quot;: Скандалът със заразената кръв&nbsp;</p>

Скандалът със заразената кръв: Говори лекарят

Свят Преди 2 часа

Разследващите трябва да публикува окончателния си доклад на 20 май за заразените през 70-години с хепатит С и ХИВ

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

„Различната реакция” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини