1

"Евангелие от Филип" - книгата, която е основа за тезата, че между Исус и Мария Магдалена е имало повече от това, което твърди Новия завет, излиза на български език, съобщиха издателите от "Персей".

Картината на корицата, изобразяваща апостол Филип, е на Ел Греко.

В средата на I век най-близките ученици и последователи на Христос пишат евангелия, в които описват делата му. Едно от тях е на Филип, за когото се твърди, че бил от най-образованите.

През 325 г. Константин Велики председателства Първия вселенски събор в Никея, на който за канонични (истинни) са признати само четири евангелия - написаните от Марко, Матей, Лука и Йоан. Всички останали са обявени за еретични.

Църквата издирва и унищожава преписите им векове наред, като преследва разпространителите им. През 1945 г. край египетския град Наг Хамади селяни случайно намират в монашеско гробище древни ръкописи на коптски език. Сред тях е смятаното за изгубено Евангелие от Филип.

Британският в. "Обзървър" публикува през 1971 г. статията "Бил ли е женен Исус?" на професора по религия Чарлз Дейвис, който се позовава на неизвестното на широката общественост Евангелие от Филип.

11 години по-късно излиза книгата "Светата кръв и свещеният Граал" от Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн. През 2003 г. е публикуван романът "Шифърът на Леонардо" от Дан Браун (DanBrown.com), който става бестселър и години наред не слиза от челото на класациите. Продаден е в мултимилионен тираж.

Бейджънт и Лий заведоха дело за плагиатство срещу Дан Браун и издателите му "Рандъм хаус". Адвокатът на Браун извади най-големия си коз: статията от 1971 г. и евангелието. Резултатът е, че Дан Браун беше оправдан, а екранизацията по бестселъра му тръгва по кината.

В българското издание са включени и статиите, публикувани в "Обзървър", коментари на евангелието и образа на Мария Магдалена в светлината на отношенията й с Исус, разказ за живота на апостол Филип. Като приложение накрая са поместени оцелелите фрагменти на Евангелие от Мария Магдалена, както и коментар към него.

От писанията на Филип

"Три жени вървяха с Господ през цялото време. Мария - майка му, и нейната сестра, и Магдалена - тази, която наричаха негова спътница.
(...)

Господ обичаше Мария повече от всички ученици и често я целуваше в устата. Останалите ученици, като го видяха, че обича Мария, му казаха: Защо я обичаш повече от всички нас? Спасителят им отвърна, каза им: Защо не обичам вас като нея?".

Наскоро Националното географско дружество на САЩ обяви, че древен коптски ръкопис от III-IV век е идентифициран като изгубеното евангелие на Юда.

Апокрифният текст може да предизвика световна сензация, защото преобръща представата за Юда като предател. Евангелието от 62 страници е прекарало в неизвестност 17 века и сега се показва за първи път.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@