1
Кк ка по капка... Капка по капка, но какво? Вода, кръв, вино? Или търпение, сила, вяра, недоволство? Изкушавам се да остана единствено в рамките на екологичната тематика, но темата е прекалено предизвикателна. Заглавието навява различни асоциации и  предразполага към свободни интерпретации. Това, което поне на мен ми навява твърде упорито, е натрупването. Водата по своята същност представлява източник и символ на живот. Капка по капка тя се натрупва и избликва от земните недра. И ако поради чисто геодезически причини водата не винаги е възможно да се събере на едно място, то всичко останало в нашия живот, което има упоритостта да протича капка по капка, се наслагва обикновено във времето. Капка по капка вроденото в човека желание за живот се увеличава с течение на годините и дори умората и несгодите не могат да го секнат. Капка по капка човекът понася всички тези несгоди, търпеливо чаказ, защото има надеждата, вярата, че капката по капка ще стане вир. Вярата в светлината и бъдещето. На това ни учи и религията. И продължаваме да живеем. Същевременно натрупва човекът в себе си недоволство. Задоволена ли е човешката съвест, ако капката справедливост е последвана от друга подобна в необозримото бъдеще?

Разбира се, социалният статус определя размера и обхвата на недоволството. И докато бедните имат широк спектър от пунктове, които да привличат тяхното негодувание, то богатите, в това число, както хора, така и държави, са интересен феномен в това отношение. В условията на презадоволеност хората избират различни причудливи каузи, с които да изразят вродената си склонност към конфликт – от обикновеното футболно или друго спортно противопоставяне, през справедливите, а някои и твърде любопитни каузи за равноправие, равномерно разпределение на световните ресурси, образование за всеки, или например защита на правата на хората с различна сексуална ориентация и т.н. Разделение може да се открие във всяка сфера или идея. Спокойно може да се каже, че противоречия се виждат и в благочестивата и също не по-малко луксозна тема за екологично равновесие и опазване на околната среда. Склонен съм да вярвам, че хората, които се намират в малки или по-големи материални затруднения нехаят за разделното изхвърляне на боклука, големината на озоновата дупка, водния баланс и замърсяването на реките и моретата. И тук идеята не е да се отрекат подобни каузи, а по-скоро да се помисли върху методиката, по която се защитават. Ето, идва, а може би дори е настъпил моментът, в който капка по капка недоволството се е натрупало до степен на нетърпимост и е готово да прелее чашата. Не! Действията са необходими, защото човекът страда често от вътрешната потребност да върви напред с бързи темпове и да иска още и още, като се стреми да не се пренасити, т.е. не е създаден да живее просто капка за капка във всяко едно отношение. Не е достатъчна вярата и надеждата, те допълнително пораждат и натрупват енергия и желание за живот и активност, които чакат своята стремителна изява, без да търпят и момент повече забавяне.

Аз съм част от поколението на гладните млади хора. Гладни в буквалния смисъл за храна, или в преносния - за изява! Принадлежа и към същото поколение, в което са амбициозните момичета и момчета с идеали, които мечтаят, в което са и презадоволените, незаинтересовани от нищо младежи, в същото, в което са и политически индеферентните, но склонни към борба в името на обществени полезни каузи хора. И всички имаме много общо, а именно желанието да се сграбчи живота, защото той е тук и сега, а не търпеливо да се живее капка по капка. Да се притежават богатствата му, да се изкажем безкомпромисно по проблемите, които ни вълнуват на всяка цена, да овладеем тайните му! Да вземем и отношение по неща, за които не сме компетентни, да смачкаме съпротивата и да победим! Да изпием всичкото вино и да изядем всичката храна! Да посетим всяко място на света, да влезем в светлината на прожекторите, но не постепенно, капка по капка, а сега, веднага. Нека по същия начин да спасим и природата – наведнъж, галопирайки от протест към протест с по две бутилки бира във всяка ръка и скрит гняв към всички, които не проявят мигновено разбиране, или просто сметнем, че ни пречат към постигането на висшите цели. Защото в преследване на благородната идея за защита на природата не може да се окаже пречка стъпкването на някое красиво цвете. Е, може да са дори две или три, може и повече, а може и няколко счупени глави за назидание. И всеки иска и взема своите мерки, за да изкаже натрупаното недоволство, по темите, които вълнуват индивидуалното съзнание. Това е бунт! Радикални мерки, които целят противопоставяне, но не е много сигурно дали докосват и променят мисленето. Противопоставянето често поражда ново противопоставяне.

Истина е, че с бунт трудно се живее. Натрупаната енергия извира, но не може да просъществува като буен горски ручей. Там нейде в земните недра, преди още самият поток да избие, милиони години водата се е събирала капка по капка. За да съберат и хората енергия за бунт в името на каквито и да било каузи, то е необходимо тя да се трупа капка по капка. Да се предава животът капка по капка, от поколение на поколение, докато отново настъпи момента за революция и после отново всичко се повтори. Изстъпленията са също част от една дълговечна хармония, в която се преплитат едновременно човешката непримиримост, борба и стремеж към спокойствие. Черпейки сили и от природата и също като чистотата на водата, която съхранява в себе си живота, ние също следва да запазваме капка по капка този живот, който имаме вътре в нас и който ни заобикаля навред.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнали за проблем по време на втората задължителна матура

Сигнали за проблем по време на втората задължителна матура

България Преди 39 минути

Зрелостници твърдят, че на изпита по английски текстът, който е трябвало да слушат, не се е чувал добре

ЕК не е склонна на компромис с България за еврото

ЕК не е склонна на компромис с България за еврото

България Преди 2 часа

Паоло Джентилони: Ако България не спазва критериите, няма да влезе в еврозоната - точка

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

България Преди 3 часа

Това научи NOVA от високопоставени източници в МВР

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

Излязоха верните отговори от матурите по избираем предмет

България Преди 4 часа

Те са качени на страницата на МОН

Кортни Кокс разкри, че Матю Пери все още я „посещава“ след смъртта си

Кортни Кокс разкри, че Матю Пери все още я „посещава“ след смъртта си

Любопитно Преди 4 часа

Кортни Кокс беше сантиментална относно покойния си колега от „Приятели“

Въвеждат тестове в детските градини

Въвеждат тестове в детските градини

България Преди 4 часа

Децата ще показват своите знания и умения

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 5 часа

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Любопитно Преди 5 часа

Ева Лонгория беше гост на събитието Global Gift Gala, което се проведе на 19 май в Кан

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 6 часа

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Актьорът обяви намерение да реализира поредица от четири части

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

България Преди 6 часа

Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса

Илон Мъск

Мъск смени прогнозата си кога ще има хора на Марс

Технологии Преди 6 часа

Той все още мечтае да има цял град на Червената планета

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

България Преди 6 часа

В рамките на акцията текат и проверки на търговски обекти

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Любопитно Преди 6 часа

Дрехите ще бъдат продадени за повече от 12 000 паунда на търг на аукционна къща Kerry Taylor Auctions в Бермондси

Протест: Редица университети не отвориха врати

Протест: Редица университети не отвориха врати

България Преди 6 часа

Размерът на заплатите е сред причините, които взривиха натрупаното напрежение