0
Кв во е водата? Тя е спътникът на нашия живот. От химията знаем, че това е химично съединение, което е без мирис и без цвят,  и е създадено от два атома водород и един атом кислород. Това е и единственото вещество, което съществува в трите агрегатни състояния -- твърдо, течно и газообразно. Има и още нещо от химична гледна точка, което я прави уникална, когато замръзва тя увеличава обема си, а всички други вещества се свиват при ниски температури. 

От биологична гледна точка ние сме съставени от 75% вода, което обяснява постоянната ни нужда за вода. От житейският ни опит до тук можем да кажем, че водата е това без което не можем. За да оцелеем на планетата  Земя ни е нужна водата. Тя е навсякъде около нас -- в океаните, моретата, езерата, растенията, някои видове животни дори живеят в нея и в така любимите ни басейни, в които обичаме да прекарваме свободното си време.  Например рибките, които много често гледаме в аквариуми като домашни любимци не могат да живеят без вода, както и така красивите водни лилии, които могат да оцелеят само във водна среда.

Първото природно богатсво, което най-важно за нас е водата. Има страни, в които водата е лукс. Те не са богати на водни запаси и биха се радвали и на капка вода. На тези места не нефтът е течното злато, а водата. Без нея светът би загинал, би станал една голяма пустиня и хората, животните и растенията ще умират. На някои хора им се налага да носят вода с километри, за да имат с какво да преживеят. Водата е изчерпаемо природно богатство и трябва да я пестим, а не да я разхищаваме безобразно. В някои населени места са предприели мерки и има режим на водата, за да не се разхищава. Ние трябва да се радваме, защото сме щастливци, че можем да използваме това безценно природно богатство, но трябва и да го ценим и пазим, защото без него няма как да живеем.

Водата е прекрасна и красива, но понякога  отвръща на човешкото невежество, напомня за себе си и се превръща в огромно природно бедствие, което може да отнеме живота на хиляди хора. Тя може да залее и разруши всичко около нея за броени секунди. От водните природни бедствия са така опасните наводнения и цунами, които са доказали, че могат да бъдат наистина страшни и разрушителни.

Тази божествена течност присъства в литературата, изкуството и народните песни и приказки. Много велики художници са нарисували величеството й, много поети възвеличават нейния чар. Тя е дори и в народните приказки и песни, които описват „живата и мъртвата вода". Едната лековитата  и помагаща на хората, а другата унищожаваща.

Много интересни са и водните природни забележителности както в България така и по света. Много са красиви езерата, язовирите, реките, моретата и океаните. Едни от най-красивите езера в България са Седемте Рилски езера, те са група езера с ледников произход. Езерата са разположени стъпаловидно - вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета и при преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади. Това са едни от най-посещаваните езера в България и са включени в Стоте национални туристически обекта. Друго много интересно езеро за мен е Поморийското, което е сред най-интересните забележителности на Поморие. Част от дъното на езерото е покрито с лековита тиня. Калонаходището е едно от най-добрите в Европа, а в санаториалната база се предлагат над 20 вида процедури за лечение на  множество заболявания. Можем да се похвалим и с реките на България. Река Дунав е втората най-дълга река в Европа. Имаме честта да минава през нашата прекрасна държава както и през още 9 държави, сред които са:  Германия, от където извира,  Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Река Дунав е важен за международния воден път и е определен от Европейския съюз за трансевропейски транспортен коридор № 7. Река Искър е най-дългата река в България, минава през моя роден край, а Искърското дефиле е невероятно красиво и впечатляващо. Реката извира от Рила и е единствената, която пресича Стара планина. Тя се влива в Дунав, а по пътя си образува два пролома:  Панчаревски и Искърски, които са характерни с интересните си скални образувания, по чиито склонове са разположени множество манастири. На реката са разположени и язовирите Искър, Пасарел и Панчарево.

Най-високият водопад в България и на Балканския полуостров е Райското пръскало. Разположен е в Стара планина под връх Ботев и се намира в Национален парк „Централен Балкан". Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за замеситетел на водопада име -- Калоферско пръскало. Пенливите си води набавя от снежните преспи на връх Ботев. Пръските на водопада - падащи от невероятната височина от цели - 124,5 метра създават неописуема красота и удивление.

Близо до моят роден край се намира и водопадът Скакля, който е разположен в Искърското дефиле, до село Гара Бов. Той е четвъртият по височина водопад у нас и една от основните забележителности в община Своге. Представлява каскада, първото стъпало от която е високо близо 85 метра, второто -- 20 метра, следвани от няколко по-ниски. Висок е приблизително около 120 метра. Падащата от такава височина вода създава невероятно красива гледка. През зимата водопадът замръзва и се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в България. Около самия водопад е изградена еко-пътека с подходящи места за пикник и отмора, която носи и името на българския поет -- Иван Вазов.

За мен водата е нещо много ценно и важно. Освен че ни показва колко красива и полезна може да бъде, когато не я ценим ни показва и колко страшна и опустушителна може да бъде. Затова моето послание и призив към вас е да бъдем по-добри и да мислим, когато я използваме, да не я разхищаваме и да не я опустошаваме, защото без нея ние не можем да оцелеем.

Пазете водата, за да тя не ни отвръща за невежеството!

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 44 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 54 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 2 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 2 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 4 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 4 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков