0
 

Капка по капка вир. Вир по вир- язовир. Имаше такава сентенция в близкото минало, като  интерпретация  на известната поговорка.  И макар, че тази година бе твърде различна, то тази тема  винаги ще е актуална. То не бяха капки, то бяха потоци от вода, които ни оставиха само горчиви спомени за пролетта. Изтече морето от вода. Нe падат вече и  капки от небосклона на небето, а ги има само сутрин в росните  тревички и от горещините в челата на всеки от нас.. Такава е тази година , а каква ще е следващата ?  

Може би безводна, вместо преоводнена ?

Никой  не знае какво ще ни поднесе  природата. Никой !

И затова нека да пазим  най- вече събраните  капки от питейна вода, защото те са не само животворни, а са и в основата на цивилизования начин на живот. И не случайно  Европейския съюз подготви директива за намаляване на разходите на вода с 30 %, без обаче да уточнява каква ? Питейна или промишлена ? / 1/.  Приемам, че това се отнася за питейната, която за разлика от промишлената, в някои области и държави  не само, че е с малки дебити, а не отговаря и на хигиенните изисквания за питейна. И това води до така наречените водни режими в жилищата на хиляди, а сигурно и на милиони хора. Всяка година умират по 2,800,000 души поради липса на вода или от некачествена. Осъзнавате ли ?

Ето тези капки питейна вода трябва да съхраним и да не ги разпиляваме, а там където битът ни  позволява безопасно  ползване, да ги заменим с промишлена. Тази ниша е свободна и си заслужава вниманието. Ние сме мислещи животинки с физиологични  потребности за хранене и за  отделяне на  вече усвоените храни в природата, чрез пребиваването ни в санитарно-хигиенните възли на работното ни място, в жилището ни. А там се харчи 40 % от питейната животворна вода ! А в България и повече, тъй като в обществени сгради, за съжаление и в много жилища са заменени тоалетните казанчета със сферични кранове.   Това е айсбергът на тази грешна стъпка  превърната вече и в практика. Тя те принуждава да ползваш леген, четка, маркуч, кофа, да прахосваш напразно питейната вода и да се самоунижаваш заедно с гости , служители, семейство, деца, внуци…   

Тоалетната чиния в сегашния си вид е изобретена през 1589 г от сър Джон Харингтън, но е намерила приложение  едва след 159 години, когато Томас Крепер,   е изобретил  високо поставеното тоалетното казанче през 1748 г, за да се икономисва вода и то в най- богатата държава – Великобритания, коята е вледеела целия свят. Сега пък за съжаление дизайнерите и търговците реадом с тях, наложиха в санитарните възли да се пилее  питейна  вода с друго WC- чудо, и то  на глобално ниво, с така наречените  моноблокови тоалетни казанчета. За работата на тях извода от Европейския съюз е следния: „ При икономично  казанче  / разбирай моно блоково с двата бутона отгоре/ в  тоалетната обаче често отбилите се там ще трябва да пускат по 2 и 3 пъти вода, за да измият нечистотиите, а това би довело до по-голям разход в сравнение със сегашния” / 2 /.

Не би, а довежда.

Нима това не е техническо недоразумение  или по- скоро престъпление спрямо физическите закони. Ползваш  хиляди киловати електрическа енергия да докараш питейната  вода от километри, да я доставиш на етажа на санитарния възел и от там да я пуснеш в големи обеми към тоалетната чиния по чисто гравитачен път, без да ползваш потенциалната и енергия.  Това е контра пункт на идеята за икономия на вода от  1748 г , а сега и  на енергия, или най-точно това е анахронизъм за 21 век ! Тези казанчета и другите- така наречените за долен монтаж незабавно трябва да се ограничат  за продажби в страните на Европейския съюз с перспектива да се забрани и производството им.. Ще произвеждаме скъпа „ зелена „ електроенергия, ще събираме капките, а ще  разпиляваме неефективно с ведра  питейна вода. Затова и предлагам да направим първите стъпки за икономисването и. Жилищни кооперации, които си преустроят санитарните възли да  ползват промишлена, вместо  питейна вода трябва да я плащат по стимулираща таблица и обратно по наказателна. Нещо повече. Не бива занапред да се допускат в експлоатация  нови обекти с голямо човешко присъствие, ако не са осигурили евтината промишлена вода за санитарните  възли, за да може питейната да е алтернативна и резервна. А на вече построените  хотели, общежития, почивни станции да се поставят срокове за преустройството им. Така нито ще има водни режими, нито собствениците ще са зависими от водните оператори.  Ще попитате : Има ли смисъл ? Разбира се, че има. „ Новият проект на милиардера и компютърен бос Бил Гейтс не е супер нов компютър или супер качествен софтуер, а нещо доста по-обикновено и екологично - тоалетна без вода. ./ 09.04.2011 14:06 /  „ Прекалено много вода се изразходва именно в тоалетните, когато на много места по света хората страдат от невиждани суши, смята Бил Гейтс / 3 /. И най- новото  от 10.11.2011 10:55.  Бил Гейтс дава 100 хил. за разработка на тоалетна./ 4 / Тук разбира се става въпрос за високо технологични разработки. Ние ще се задоволим с ползване пак на вода, но промишлена, която е по- евтина, има я навсякъде , като ще ползваме и  по- малки обеми осигурени от  по- ефективното  действие на новите тоалетни казанчета от сегашните. И точно така е  поставена задачата за държавите на ЕС,  от ООН , но  без да има и една дума  за ползване на алтернативна  промишлена вода:

„   Всички собственици на недвижими имоти ще бъдат задължени да подменят душовете, тоалетните казанчета и водните кранове с нови, произведени по икономични технологии… „

Така ще има смисъл да събираме капките питейна  вода и да не ги разпиляваме. Но това не е достатъчно.  Директивата трябва да бъде допълнена и с ползване на промишлена вода,  а тоалетните казанчета да се изработват задължително с  отпадъчни метали , рециклирани пластмаси и така да са устроени, че в максимална степен да се ползва потенциалната енергия на съхраняваната там вода. за да отговорим на пулса на времето.  Това есе като концепция съм го предложил преди повече от година в Европейския съюз , и не само там / 5 /. И отговора до днес е:

Така ще продължаваме да събираме капка по капка скъпата животворна  питейна вода  и с кофи и легени да я разпиляваме… Жалко…

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 6 минути

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното

<p>ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах</p>

"В Газа няма безопасна зона": ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах

Свят Преди 18 минути

"Ситуацията е драматична и продължава да се влошава", смята германският министър на развитието

<p>ГЕРБ-СДС регистрира в ЦИК листата си за изборите за ЕП</p>

ГЕРБ-СДС регистрира в ЦИК листата си за изборите за ЕП, водач е Росен Желязков

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Наша цел ще бъде една стабилна Европа за една сигурна България, посочи Желязков

<p>Нова трамвайна&nbsp;линия тръгва днес, откъде ще минава</p>

Нова трамвайна линия тръгва днес

България Преди 1 час

Намаляват се интервалите на движение и разписанията на трамваите 4,8,10,12 и 18, посочват от ЦГМ

<p>АГ &quot;Селена&quot; подарява инвитро процедура. Вижте повече тук</p>

АГ "Селена" подарява инвитро процедура на двойка с репродуктивни проблеми. Вижте повече тук

Любопитно Преди 1 час

Над 140 000 са двойките в България, които имат репродуктивни проблеми

<p>Нападение с нож в болница в Китай, има жертви и ранени (СНИМКИ)</p>

Нападение с нож в болница в Китай, има жертви и ранени

Свят Преди 1 час

Ранените са настанени за лечение в болница

Apple подготвя голямо обновление за Siri

Apple подготвя голямо обновление за Siri

Технологии Преди 1 час

Очаквано, изкуственият интелект ще има важна роля

<p>Кейт и Уилям &quot;преминават през ада&quot;</p>

Кейт и Уилям "преминават през ада": Близка до семейството им с подробности

Любопитно Преди 1 час

Амая Ариета описа как семейството се бори с болестта на принцесата

<p>Променя се движението на влакове през Централна гара в София, ето от кога&nbsp;</p>

От днес: Променя се движението на влакове през Централна гара в София

България Преди 1 час

Това съобщиха от пресцентъра на Национална компания "Железопътна инфраструктура"

"Солидарна България" регистрира листите си за парламентарните избори

"Солидарна България" регистрира листите си за парламентарните избори

Избори 2 в 1 Преди 1 час

Ваня Григорова ще е водач на листата за евроизборите и на листата с кандидати за народни представители в 25 МИР-София

Затварят централни улици в София във вечерите на фестивала Lunar

Затварят централни улици в София във вечерите на фестивала Lunar

България Преди 2 часа

В четирите вечери на фестивала всички линии на метрото ще се движат до 01:30 часа от 9 до 12 май

Смъртоносен обяд с гъби: Готвачката твърди, че е невинна

Смъртоносен обяд с гъби: Готвачката твърди, че е невинна

Свят Преди 2 часа

49-годишната Ерин Патерсън е обвинена в три убийства и пет опита за убийство заради ястието с говеждо месо Уелингтън през юли миналата година

Намерени са подслушвателни устройства в зала за заседания на полското правителство

Намерени са подслушвателни устройства в зала за заседания на полското правителство

Свят Преди 2 часа

Това съобщи говорителят на координатора на специалните служби

9 звезди, които не присъстваха на Met Gala и защо

9 звезди, които не присъстваха на Met Gala и защо

Любопитно Преди 2 часа

От Тейлър Суифт до Риана, вижте кои звезди пропуснаха тазгодишната Met Gala

<p>Провалът на автомобила с ядрен двигател</p>

Ford Nucleon: Провалът на автомобила с ядрен двигател

Любопитно Преди 2 часа

Автомобилът е насочен към бъдещето, но така и не го произвеждат