0

Водата се оттича и отмива заедно със себе си и света в бездънната яма на празнотата.

В това есе няма да ви разказвам за това колко е тежка или мека eводата (това зависи от варовика в нея, колкото повече има, толкова по-твърда е водата, но това няма значение) или, че дори и сладководните езерата са солени (много слабо и за това се усещат сладки), а за водните богатства и тяхното значение за всеки от нас и околната среда и за простия Еко проблем – замърсяването. В това есе няма да срещнете сложни научни термини. В това есе може би ще има правописни грешки, може би на места словореда ще е объркан, може би ще липсва пълният член, може би препинателните знаци ще са объркани, но аз не пиша, за да получа, а пиша за да дам. Може би няма да променя света, но аз вярвам, че чрез това есе ще променя мисленето на много хора.

Всеки знае колко сериозно е замърсяването на водата, но никои нищо не прави, за да се спре това. Известно ни е, че водата недостига до всички членове на вече седем милярдното ни семейство. Харчат се милионни, за военни дела, за ядрени опити, за ненужни технологии, за мода, но не толкова много и за природата. Пречиствателните станции в света са над 750, които пречистват 1,4 км3 ! Някои замислял ли се е, че станциите са недостатъчни ?! Нека да погледнем нещата в проценти. Количеството вода за напояване е около 70%, за индустрията е около 22%, а останалите 8 са за домакинствата. Като знаем, че солената вода е около 97,5%, с това темпо, с което водата се изразходва и възобновява плюс раждаемостта в света съвсем скоро ще започне водна война. За малко ще оставя числата настрана и ще пиша направо. Колкото и да пазите водата, все някога и вие сте я замърсявали. Дори и да искаме не можем да я опазим чиста завинаги, но можем да я задържим така по дълго.

Всеки ден учените работят по различни проект. Най-мащабния от тях е технологиите. Това са компютри, телевизори, телефони, климатици и други. Това са все вредни за човека техники. Защо са ни компютри? Вярно е, че с тях пестим време, но така се затваряме вкъщи, докато навън е топло. Пускаме телевизора, за да ни забавлява допълнително. Телефонът ни звънни с примамливо предложение да си покажем навън, а повечето отказват, включват климатика или вентилатора и остават пред мониторите. Когато всичката тази електроника работи, въздуха в стаята се затопля повече, ние включваме охладителната система на по-ниска температура или по-високи обороти. Тогава тази система затопля въздуха отвън и отделя вредни вещества, които затоплят въздуха за постоянно. Това води до много сериозен екологичен проблем – глобалното затопляне. От там идва и още два екологични проблема – изпарението на водата и унищожаването на растенията. Тъй като под въздействието на парниковия ефект водата ще се изпарява по-бързо от колкото ще се възобновява, годната за пиене вода ще свърши. Ако нямаме никаква охладителна система ще се разиграе друга постановка. Горещо е. Изпотяваме се и решаваме да си вземем душ, за да се разхладим, които уж трябва да продължи 5 минути, а всъщност трае половин час. Сигурна съм, че сега повечето ще кажат „Голяма работа! Може да го правя, но не всички са като мен. Няма да навредя на нищо, само защото стоя под душа няколко минути повече или защото си пускам климатика. Заради една вода да умра от жега“.Сега идва ред да задам въпроса защо просто не излезете навън ?! Ако продължаваме да замърсяваме и да се отнасяме небрежно с водата, ще загубим толкова много водни богатства, които са от голяма значение за нас – хората – и животните. Къде ще отидем на почивка, ако ги няма? Къде ще се напояват животните?Къде ще живеят ?

Едно от многото водни богатства на България е река Дунав. Историята и датира много отдавна. По нея е минал легендарния кораб „Радецки“ с Ботевата чета, а сега дава енергия на цяла България, чрез АЕЦ „Козлодуй“.

Знаете, че Рила е най-високата планина в България, а там се намират седемте Рилски езера. Имената на езерата са Сълзата, Окото, Бъбрека, Трилистника, Близнака, Рибно и Долно. Всяко едно от тях има рекорд. Сълзата е най-прозрачното езеро. Окото е най-дълбокото циркусно(циркуса е форма на релефа; представлява кухина с кресловидна форма; сякаш езерото е седнало в кресло :D) езеро. Бъбрека пък е езерото с най-стръмните брегове. Близнака е най-дълбокото сред седемте езера. Най-плиткото езеро е Ребното, а най-ниското е Долно езеро. Единствено Трилистникасе отличава с неправилната си форма и ниските брегове. Тези езера имат най-чистата и студена вода.

От същата планина извира Искър, Марица и Места. Искър е най-дългата река в красивата ни страна, Марица е най-пълноводната, а Места е с най-голямата средна надморска височина. Всяка капка в България има рекорд.

Освен реките и езератав страната ни има много минерални извори. Минералните води имат лечебни свойства. В България има два рекорда – тук е най-горещия извор в цяла Европа и града с най-много извори.

В България има още много „водни“ рекорди, но нека да се прехвърлим в животинския свят. Ако не спрем да „унищожаваме“ водата, къдроглавия пеликан, който се среща само в разарвата „Сребърна“ ще изчезне завинаги. Ще изчезнат много делфини, чиито дом е замърсеното Черно море. Друг обитател на „зеленото“ (понеже е мръсно) море е белокоремния тюлен или тюлен монах, които е изключително рядък вид тюлен. Ще изчезне кавказкото попче, малката рибка деветигленатабодливкаизвестна още като „златен игленик“. В момента дивия шаран и видрата, както и изброените досега и много други морски животни се среща само в резервати, застрашени от изчезване. Други като морския орел, немите лебеди, корморани, розови пеликани, белочели гъски, блатни гъски, червени ангъчии толковамного още застрашени животни ще изчезнат, след това и по-често срещаните, след това и ние. Защо не започнем да играем на сигурно, като започнем да опазваме ? Готови ли сме да поемем риска да пожертваме и загубим всичко това, което не ни принадлежи, за да бъдем доволни? Готови ли сме да загубим техния живот, а след това и нашия собствен? Ние не притежаваме природата, за това не трябва да я рушим. Ние не притежаваме живота на онези животни, за това не трябва да го отнемаме. Ние нямаме всичкото време на света и всички решения, но имаме едно много важно решение. ТИ, готов ли си да УБИЕШ всички онези застрашени животни, заради няколко минути повече под душа или за да се разхладиш вкъщи, вместо да излезеш навън?! Готов ли си да УБИЕШ СЕБЕ СИ, заради няколко удоволствия? ТИси важен! ТИ решаваш! Всичко зависи от теб! 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 26 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.