0

Както знаем всички, цялото водно богатство покрива 71 % от  повърхността на планетата. Толкова много, а съсредоточено не толкова равномерно, за да удовлетвори нуждите на цялото човечество. Народът е казал една от многото поучителни поговорки - „капка по капка – вир става“ , но за жалост все още съществуват държави, в които водата е мираж, за други е негодна за консумация, трети имат в изобилие, а други като нас, притежават води удовлетворяващи нуждите на населението.

Водата е природен ресурс, който може да се погледне от толкова гледни точки и всички те се оказават уникални, различни сами по себе си и винаги положителни, но само ако се оползотворят оптимално. Злоупотребявайки с природните дадености, т.е. влагайки негативна енергия като мисъл и действие от наша страна, тя се оказва отново върху нашите плещи. Ние хората сме тези които нарушават баланса и качеството на водите години наред, а сега сме тези, които се стараят да възвърнат дадеността, която сме имали. Благодарение на влизането ни в Европейският съюз и изискванията от тяхна страна, се създаде Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България, както и Националната стратегия за устойчиво развитие. Основната цел е да се очертаят и осъществят дейности, които ще повишат качеството на живот в България, както за настоящето, така и за бъдещето поколение.

Без вода човечеството не би съществувало: нямаше да имам флора, фауна, нямаше да съществува живот. Както виждаме, водата се оказва главния извор на живота. Благодарение на всичките физични, химични и биологични качества, които притежава водата, светът е това красиво и необятно пространство, на което всекидневно можем да се насладим и обогатим с позитивизъм.

Погледнато от екологична гледна точка водата е източник , чрез който можем да доставяме ресурси необходими за човечеството.

Една от основните функции на водата е като суровина- минерална или изворна. Предимствата за потребителя всички ги знаем: за питейни нужди- в зависимост от минерализацията се използва за подобряване на здравословното състояние от различни заболявания; за напояване. Водата подобрена с допълнителни минерални съставки, е извор на здраве, красота и младост. Силата на водата е огромна и мащабна. Както виждаме, в църквата се използва светена вода, която се прави от нашите отци чрез молитва и формули, с които се зарежда и оказва благотворни свойства за нас консумиращите я.

Всеизвестен факт за всички е и нейното „вълшебно“ свойство- паметта, т.е. тя има структура, която може да ни „чува“ и да ни „разбира“. Друг интересен факт е влиянието на музиката върху кристалната решетка. Доказано е, че ако течността „слуша" музика или добри думи, при замръзване тя образува красиви симетрични кристали. По повод Денят на водата на 22 март, „Софийска вода“ е отбелязала деня чрез класическа музика, като по този начин се е подобрило качеството на водата и столичани са пили „хармонична вода“ за ден. Ако всяко семейство започне да отделя по- голямо внимание на водата, която консумират, ще променят живота си в положителна насока. Паметта на водата е доказана в много научни трудове и под най-различни форми.

Водата е източник, чрез който се добива енергия. Съществуват различни методи. Например в Северна Ирландия- за жителите на Странгфорд лоу е разработена система за използване на  енергията на мощните морски приливно- отливни течения.Системата осигурява 10% от енергийните нужди на Великобритания. Според проф. Георги Тончев за река Дунав – „тя е един огромен енергиен потенциал, който не ползваме. На нея сърбите и румънците имат язовири, а ние нямаме, въпреки че с хидрокинетични турбини можем да извличаме достатъчно енергия от реката. Но и за това използване на природния ресурс трябва да се вложат пари. Те обаче ни се връщат многократно по силата на националната енергийна независимост и интереси.“

В България има прокети за алтернативни източници на топлина с помощта на водата. Осъществява се чрез направата на слънчеви колектори, които затоплят водата през лятото, след което се съхранява под земята в топлоносители, а зимата тя се използва като топлина. Вятърната мелница и водното колело са двата най- стари източника на енергия известни на човечеството. Дори и днес, те все още се използват за добиване на енергия в различни места по света.

Електричеството, добивано във ВЕЦ, е добър енергиен източник. За разлика от залежите на въглища и петрол, водата е неизчерпаем източник. От нея се добива електричество, без да е необходимо изгаряне на материали. Тя е чист източник на енергия и не причинява замърсяване в такава степен, в каквато твърдите и течните минерални горива. Водната енергия има няколко предимства. Водата е достъпен и чист източник на енергия. Дъждовете и снеговете непрекъснато попълват водните запаси.За разлика от въглищата и петрола, водата не се изразходва безвъзвратно при производство на електрическа енергия.

Има и други предимства на производството на електричеството от водна енергия. Водата в язовирните езера, събирана за производство на електричество, може да се използва и за други цели- част от нея може да се използва за изкуствено напояване на земеделски площи. Изкуствените езера и водохранилища на язовирите са подходящо място за организиране на центрове за водни спортове- плуване, риболов, гребане и ветроходство. Край язовирите се развива и различни промишлени дейности ,като производство на хартия или рибовъдни стопанства.

Водата е толкова „пластична“ ! Може да се използва в толкова сфери и в толкова полезни за човечеството дейности. Управлението на водните ресурси е в наши ръце. Ако съумеем да съчетаем тази даденост от природата и нашите умения, то ние ще постигнем гениални успехи. Водата наистина е извор на нашия живот.

Капка по капка, ние градим един по добър свят за настоящите и бъдещите поколения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 8 минути

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 53 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява