0

В ъв вторник Барак Обама положи усилия да поеме отново инициативата в кандидат президентската надпревара, в момент когато финансовата криза на Уол Стрийт заплашва да възпре започналия наскоро подем на Джон Маккейн.

Банковият крах отново върна икономиката в центъра на предизборната кампания, като предостави на Обама възможността да възстанови рейтинга си след две седмици на спад в допитванията на общественото мнение и на нарастващи нападки от страна на републиканците.

Обама твърди, че финансовата криза е окончателната присъда за провалилата се икономическа политика на президента Джордж Буш.

Джон Маккейн пък обвинява тази политика, че е насърчила тенденцията "печелившият получава всичко, там където всичко е позволено", а после нищо не прави, когато системата рухне.

Заел отново отбранителна позиция, Маккейн прекара по-голямата част от вторника да поправя щетите, нанесени от твърденията му в понеделник, че американската икономика е "фундаментално силна", дори когато някои от най-големите американски финансови институции водят битка за оцеляване.

Демократите се хванаха за тези думи, за да укрепят един от техните главни фронтове за атака срещу републиканския кандидат президент - че той не е съпричастен с икономическите опасения на средностатистическите американци.

Американският народ търси лидери, които ще му кажат истината за ситуацията, в която се намира, каза Бил Бъртън, отговарящ за връзките с обществеността на Обама.

Когато Джон Маккейн признава, че мисли, че основите на нашата икономика са здрави, той подценява факта, че не разбира добре пред каква криза е изправена американската средна класа, допълва Бъртън.

В поредица от интервюта, излъчени в сутрешните телевизионни програми, Маккейн заяви, че вярата му в икономиката се основава на трайната сила на американските работници, но призна, че техният усилен труд е бил изложен на риск.

Те бяха предадени от уолстрийтското казино на алчността, корупцията и ексцесиите, каза Маккейн. Ще се справим с това!, обеща той.

Тази определено популистка риторика беляза скъсването на Маккейн с неговата позиция за защита на интересите на бизнеса и за дерегулиране на пазара, към която се придържаше той през по-голямата част от предизборната си кампания.

Маккейн каза, че продължава да е против "прекомерната и ненужна правителствена регулация". Той обаче обеща реформи на разнородната съвкупност от агенции, които упражняват надзор над Уолстрийт.

Аз съм републиканец от типа на Теди Рузвелт, каза Маккейн. "Рузвелт вярваше, че ние се нуждаем от икономика, която може да работи без правителствена намеса. Но Рузвелт каза също, че освободеният от оковите капитализъм, може да породи корупция. Сега виждаме как думите на Теди Рузвелт се превръщат в действителност", допълни той.

Сенаторът от Аризона обеща да създаде двупартиен орган, подобен на комисията, разследваща атентатите от 11 септември 2001 г. Този орган ще разследва какво не беше наред в банковия сектор и как трябва да бъде решен проблемът.

Обама се присмя на това предложение, което нарече "най-стария вашингтонски номер".

"Това не е 11 септември. Сега ние знаем как се озовахме в тази бъркотия. Това, от което се нуждаем сега, е лидер, който да ни извади от нея. Аз ще бъда този лидер. Джон Маккейн няма да може да се справи", заяви Обама.

Насочването на вниманието тази седмица отново върху икономиката бележи рязка промяна след период, доминиран от въпроси, свързани с човешкия характер и ценностите, след като Джон Маккейн номинира Сара Пейлин за свой вицепрезидент миналия месец.

През по-голямата част от миналата седмица кандидат президентите спориха за смисъла на шегата на Обама за прасето с червило.

Сега по-сериозният тон се завърна в предизборната кампания и той ще бъде от полза на Обама, ако кризата на Уолстрийт засили желанието на гласоподавателите за промяна и повиши недоверието им към политиката на републиканците.

Въпреки това Маккейн постигна напредък в опита си да се разграничи от правителството на президента Буш през последните седмици и положи усилия да "похити" посланието на Обама за промяна, като представи себе си и госпожа Пейлин за бунтари и реформатори. Финансовата криза ще бъде тест за успеха на този негов подход.

Маккейн също може да извлече полза ако нарастващото чувство за криза в икономиката накара гласоподавателите да мислят колко е важно следващият президент да има опит и ръководни качества. А тези две неща са възприемани като едно от най-големите преимущества на Маккейн.

В нов предизборен телевизионен клип, излъчен във вторник, Маккейн обеща да се изправи лице в лице с тази финансова криза.

"Няма да допусна една система, която излага вас и вашето семейство на риск, както и вашите спестявания и вашите работни места. Ще направя всичко възможно те да бъдат в безопасност", заяви Маккейн.

Даниъл Клифтън, политически анализатор в "Стрейтгас рисърч партнърс" казва: "Обама все още не си е създал имиджа на силен лидер, а Маккейн все още не се е разграничил напълно от Буш. Финансовата криза е възможност и за двамата да постигнат тези неща".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

Сигнал за бомба в голям търговски център в София

България Преди 8 минути

Извършва се проверка от полицията

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 53 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява