0

К андидатът за президент на демократите може да привлече някои големи имена, включително от Републиканската партия, за да преведе Америка през кризата, пише Сара Бекстър в "Сънди Таймс", цитирана от БТА.

Докато американската икономика е на ръба на рецесия, а САЩ водят две войни на чужда територия, Барак Обама обмисля, ако спечели президентския пост на 4 ноември, да назначи звезден кабинет, който да преведе Америка през може би най-тежката криза от Голямата депресия през 30-те години на 20-и век насам.

Обама има уважаван и сплотен екип от съветници по вътрешна и външна политика, които биха го последвали в Белия дом и на ключови постове в правителството. Към него обаче се отправят призиви да назначи някои изтъкнати личности, които да вдъхнат увереност на страната в тези тежки времена.

"Важно е да изпратим послание", заяви съветник на Обама. "Заради сравнително неопитната личност на президентския пост и ужасната бъркотия, в която се намираме, тези назначения ще отекнат по целия свят."

47-годишният Обама предупреждава своите поддръжници, че изборите все още не са приключили.

"Не подценявайте нашата способност да оплескаме нещата", каза той миналата седмица. Ако Обама спечели обаче, на него определено няма да му липсват големи имена, от които да избира членовете на правителството си.

Докато Обама започна да придобива ореола на победител, редица известни личности, включително някои републиканци, дадоха индикации, че ще бъдат склонни да заемат някой пост.

Мнозина дадоха знак, че са готови да служат - от сенатор Джон Кери, кандидатът за президент през 2004 г., който се надява да стане държавен секретар, през бившия министър на финансите при Бил Клинтън - Лорънс (Лари) Съмърс до Чък Хейгъл - сенаторът републиканец, спряган за министър на отбраната.

Смята се, че Обама ще избере най-добрите от изтъкнатите имена, като същевременно ще награди предаността и вниманието на своите съветници като външнополитическия си експерт Сюзан Райс, която му служи така добре през цялата кампания.

"Той изобщо не може да търпи примадони", заяви един водещ политически съветник на демократите. Обграден е от хора, които работят доста добре заедно.

Всички погледи бяха вперени към бившия държавен секретар при Джордж Буш Колин Пауъл в очакване той да обяви подкрепа за Обама, което и стори. Малко е вероятно обаче Пауъл да се върне в правителството след тежките критики, които получи заради войната в Ирак, но може да стане специален пратеник в чужбина.

Обама често се консултира с него по военни и външнополитически въпроси. Миналата година Пауъл каза: "Държа очите и ушите си отворени в случай, че някой ме потърси за служба."

В дебатите срещу Джон Маккейн през миналата седмица Обама намекна, че ще възприеме двупартиен подход към правителството. Кандидатът на демократите посочи като личности, на които се възхищава, сенатора републиканец Ричард Лугар, който работи с него по законопроект за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия, и ген. Джеймс(Джим) Джоунс - бившия главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО.

"Това са хората, демократи и републиканци, които оформиха моите представи и ще са до мен в Белия дом", заяви Обама.

Ако демократите спечелят голямо мнозинство в Камарата на представителите и в Сената, както и в Белия дом, консервативните избиратели може да се почувстват отчуждени от всички клонове на властта.

От щаба на Маккейн вече използват опасенията за съкрушителна победа на демократите, за да се опитат да убедят републиканците и независимите да подкрепят техния човек.

Редакционна статия в "Уолстрийт джърнъл" миналата седмица вече предупреди за предстоящо "либерално супермнозинство". Възможно е демократите да спечелят мнозинство от 60 места в Сената, което да им позволи да прокарват каквито закони си поискат - от по-високи данъци до по-големи профсъюзни права.

"Макар да се съмняваме, че повечето американци го осъзнават, това ще бъде една от най-дълбоките политически и идеологически промени в американската история. Либерали ще доминират цялата власт така както не са го правили от 1965 г. или 1933 г. насам", коментира вестникът.

Някои водещи поддръжници като Кери в крайна сметка може да се окажат разочаровани, макар че той изстреля кариерата на неизвестния дотогава политик от Илинойс на конгреса на демократите през 2004 г.

"Колко сенатори ще има в правителството?", чуди се един съветник на Обама. Ако спечели президентския пост, Обама трябва да внимава да не противоречи на посланието си за "промяна" от кампанията, като назначи твърде много вътрешни хора от Вашингтон.

Въпросът пред Обама е как да използва максимално способностите на Хилари Клинтън в управлението, след като тя помогна зад него да застанат жените и представителите на средната класа.

Миналата седмица сенаторката от Ню Йорк определи шансовете си да се кандидатира отново за президент на "вероятно близки до нулата". Клинтън цитира стара поговорка, която гласи, че едно растение трябва да цъфти там, където е било посято.

В случай на победа на Обама Клинтън се надява да поеме щафетата от наричания "лъв на Сената" Едуард Кенеди и да насочи към Конгреса законодателство за универсално здравеопазване.

Членове на близкото обкръжение на Обама обаче смятат, че тя ще бъде изкушена да приеме предложение да стане министър на здравеопазването, което ще й даде историческата възможност да изработи и реализира подобна политика.

"Това е много възможно. Сенатор Клинтън ще бъде страхотна като министър на здравеопазването", заяви конгресменът Патрик Мърфи, водещ поддръжник на Обама.

Възстановяването на икономиката ще бъде най-голямото изпитание за Обама като президент. "Той трябва да направи нещо смело", заяви един от неговите съветници. Едно от имената, спрягани за министър на финансите, е Пол Волкер, председател на Управлението за федерален резерв (УФР) при президента Роналд Рейгън, който постави под контрол инфлацията в началото на 80-те години.

Неговите поддръжници признават, че възрастта му е против него - Волкер е на 81 години. Според тях обаче той може да ръководи мерките за спасяване на финансовата система преди да предаде щафетата.

Глен Хъбард, бившият ръководител на икономическите съветници на Буш, казва: "Не мога да се сетя за друг човек от подобен калибър."

Волкер подкрепи Обама през януари, когато Клинтън все още беше водещият кандидат на демократите. "Той ще осигури необходимата увереност за стабилизиране на пазарите и ще състави икономически план, за да съживи страната", заяви съветник на Обама.

"Това е човекът, който намери решение на миналата икономическа криза."

Друг кандидат за финансите е Съмърс, който беше принуден да напусне поста президент на "Харвард" през 2006 г. заради спорно изказване, с което намекна, че мъжете имат по-големи способности от жените в точните науки и инженерните специалности.

На конференция в бизнес факултета на "Харвард" миналата седмица Съмърс защити плановете на Обама да увеличи данъците на богатите, като изтъкна огромното нарастване през последните 30 години на разликата между доходите на най-богатите хора, съставляващи 1% от населението, и 80% най-бедни в страната.

Обама може да иска да "възнагради" и Каролин Кенеди, дъщерята на президента Джон Ф. Кенеди, тъй като тя ръководи избора на кандидат за вицепрезидент и вкара жадуваното фамилно име в неговата кампания. Тя е спрягана за посланик в ООН, Ватикана и дори Великобритания.

Дядо й беше принуден да напусне последния пост през 1940 г., след като заяви, че с демокрацията в Англия е свършено. Тя обаче може да иска да остане в Америка и да увеличава своя опит като реформатор в образованието в Ню Йорк.

Докато Обама обмисля избора си на правителство, той може да си спомни, че вече има прецедент в назначаването на изтъкнати "звезди" в подкрепа на сравнително неопитен президент. Джордж Буш вкара в кабинета си влиятелния триумвират Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд и Колин Пауъл. И тримата бяха остро критикувани за дейността си.

Висшият представител на администрацията на Буш Питър Уенър е научил от опит, че на избирателите може бързо да им омръзне от изтъкнати имена, ако са недоволни от резултатите.

"Ще се говори много за двупартийност и ще има гратисен период, но всичко това ще изчезне, ако стагнацията в икономиката продължава или се влоши", каза той. "Обществото е много прагматично и ще направи своята преценка въз основа на резултати, а не на мненията си за хората. Показател ще бъде как се справя страната."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 минута

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 10 минути

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 53 минути

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 56 минути

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 1 час

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 час

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 1 час

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 1 час

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 2 часа

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее