0

"Депутатската заплата вече мина 2000 лева", отбелязва в. "Труд". Досега избраниците вземаха по 3 средни месечни заплати - 1596 лв., и по 10% за участие в парламентарни комисии. Вчера обаче те решиха да вземат с по 5% повече за работа в комисии, с което надхвърлят 2000 лв. Всеки парламентарист има право да участва в две комисии, отбелязва изданието.

"Дядо Мраз мина през парламента", коментира в. "Дума". Авторът задава въпроса защо тези хора са станали депутати - заради заплатата или усещането, че в тях има нещо необикновено. "Защото не заплатата или пребиваването в някоя институция те прави необикновен, а качеството на работата, която извършваш. Пък и като е недоволен някой от условията, които има на работното си място, е свободен да търси друго. Това е пазарната икономика", се отбелязва в публикацията.

"За година прокурори "погребаха" 847 дела", пише в. "Труд" като се позовава на изявление на зам.-главния прокурор Валери Първанов за броя на прекратените по давност дела за тежки престъпления.

Окончателният доклад ще е готов през януари, тогава ще се реши и на кои прокурори да се търси дисциплинарна отговорност. По повод спрените 762 890 дела през последните 17 години, Първанов предупреди, че тепърва ще излязат наяве проблемите с давността, отбелязва изданието.

"След сигнал за корупция уволняват шеф на агенция", съобщава в. "24 часа". Председателят на Държавната агенция за метрология и технически надзор Олга Манафова ще бъде сменена след направена проверка във ведомството по сигнал за корупция, обяви вчера шефът на Главния инспекторат към МС Николай Георгиев на заседание на правителствената комисия срещу корупцията.

При проверка било установено, че лабораторията за контрол на течните горива към агенцията не е работила две години, като служителите й са получавали заплати за това време. Манафова направи изявление, че те са се обучавали, докато са в ремонт помещенията на лабораторията.

"Колко корумпирана е България", е актуалният въпрос за в. "Дума". Дългата ръка на корупцията явно е спряла да расте с толкова бързи темпове. Поне що се отнася до служителите в държавните ведомства - министерства, агенции и пр. Така излиза от данните, изнесени вчера на открито заседание на комисията за превенция на престъпността и корупцията.

Общо 131 държавни служители са уволнени за корупция тази година. Най-много са служителите от МВР - 43-ма, а 34 са предадени на прокуратурата, заяви вътрешният министър Румен Петков. Общо 43 лица са осъдени за корупция, от които 27 са с влязла в сила присъда.

"Жълтите мравки порязаха властта", пише в. "Стандарт". Те бламираха избора на съдебен инспекторат заради пазарлъка за кресла в него. Паника обзе БСП, НДСВ и ДПС, след като отцепниците отказаха да ги подкрепят за избора на контролния орган към Висшия съдебен съвет. Без гласовете на бунтарите управляващите не могат да съберат нужните 160 гласа. Гласуването бе отложено за неопределено време, отбелязва изданието.

"Армията ни - по-малка, но по-боеспособна", казва в интервю за в. "Монитор" министърът на отбраната Веселин Близнаков.

"В срок до 5 февруари ние трябва да представим на Министерския съвет нашите виждания, да предложим възможно най-добрия баланс между задачи, численост и финансов ресурс.

Трябва да отговорим и на основния въпрос - максимален потребител на сигурност ли ще бъдем като съюзници на НАТО и член на ЕС с минимален принос за тази сигурност или ще участваме равностойно и ще споделяме отговорностите и предимствата на това, че сме част от колективната система за отбрана и сигурност.

Аз мисля, че второто е приоритет и затова ние работим в тази посока", казва Близнаков.

"Дойде редът на неорганизираните бандити", коментира в. "Сега". След изваждането на контраразузнаването от МВР и прехвърлянето на функциите за борба с мафията и корупцията по високите етажи към новата Държавна агенция "Национална сигурност" върху плещите на полицията ще остане да тежи овладяването на криминалната престъпност, се посочва в публикацията.

Цитирани са нови данни на Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология, според които най-честите страхове на българина са свързани с кражбите, грабежите и наркопрестъпленията. По-малко от 50% от гражданите проявяват доверие към полицията. Най-много недоволство има в големите градове и най-вече в столицата.

Очевидно доближаването до хората няма да стане само с написването на нов закон за МВР. Философията на закона може и да се промени, но ако философията на редовите полицаи остане същата, ще се наложи държавата да прави и специализирана агенция за борба с дребната престъпност, се отбелязва в коментара.

"Как партии източват общинските фирми", е озаглавен анализът във в. "24 часа". Посочва се, че по принцип бордовете на общинските фирми би следвало да спомагат за доброто им управление и за контрол на работата на оперативното ръководство. На практика обаче това не става, защото в много случаи в бордовете са хора, които са без никакъв подходящ опит, но пък са партийни активисти, най-често районни шефове и зам.-шефове на партийни организации. Освен това често тези хора са пратени да осигуряват и финансиране на партията си. За какъв контрол говорим тогава?

Ако това бъде направено, би следвало тези фирми да се "декорпоритизират" и да станат отдели в кметската администрация, се отбелязва в публикацията.

"София най-после ще сложи ред в рекламата", пише в. "Дневник". В предизборната си кампания Бойко Борисов обеща премахване на бордовете на общинските фирми. Нова наредба за външната реклама ще действа от следващата година в София и тя предвижда общината да събира пари от всяка реклама, дори и върху частни терени, посочва изданието.

Този вариант на наредба е внесъл Бойко Борисов за пореден път, но сега със сигурност ще бъде приет от общинския съвет, защото кметът вече има пълно мнозинство. Борисов обеща по-големи приходи от тази дейност още преди две години, но после оправда ниските постъпления с отказа на общинските съветници да приемат предложената от него наредба.

В момента София събира едва 2-3 млн. лв. годишно от външна реклама, а от март тази година работи по стара наредба, тъй като съдът отмени приетата през 2005 г. Малкото договори, които общината има за билбордове - около 300, отдавна са изтекли и агенциите плащат само на добра воля, се посочва в публикацията.

"Общините с половин милиард излишък", отбелязва в. "Труд". Освен държавата, и общините тази година ще приключат финансите си на зелено. Над половин милиард е излишъкът на местните власти за 2007 г., каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев на семинар с червени кметове и министри. Той припомни, че това се случва за първи път след 1989 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 39 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини