0
Ки инетът уволни Георги Касчиев, съобщиха от правителствения пресцентър. Касчиев е освободен от поста шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели с днешна дата - 1-ви март. Действията му са затруднили нормалната експлоатация на АЕЦ, е един от мотивите за отстраняването. Касчиев е изгонен и заради намеса в работата на Инспекцията за безопасно използване на атомната енергия към КИАЕМЦ. Освободеното място ще заеме зам.-председателят на комитета Робърт Курт Попиц.

Екоминистърът Евдокия Манева поиска оставката на Касчиев още през септември миналата година след скандалното му изявление, че радиацията у нас е достигнала 70 пъти над естествения фон. Критичното повишение било засечено от датчиците на АЕЦ на 28-ми август. На базовата станция в близост до централата пък апаратурата отбелязала 10% увеличение на вредното лъчение, твърдеше шефът на КИАЕМЦ. Повишението било предизвикано при неправилно изваждане вътрешнокорпусното устройство на реактора на 3-ти блок. Според него проблемът бил, че персоналът на централата не е бил инструктиран как точно да действа. Дежурните екипи пък само формално обхождали атомната площадка или въобще не го правели. Извън оградата на АЕЦ апаратурата измерила 4,5 пъти превишение на радиоционната норма, твърдеше още атомният шеф.
Касчиев лъже медиите и подвежда обществеността с невярни изявления за повишаване на радиацията, заяви министър Манева пред журналисти през септември. Оставката на Касчиев бе обсъдена още същата седмица на закрито заседание на кабинета. Нито един от министрите не се обяви против предложението на екоминистъра. Тогава той отказа да подаде оставка и потвърди отново думите си.
Само на 0,04% от площадката на АЕЦ е отчетен завишен гама-фон, бяха категорични от ръководството на атомната централа на нарочна пресконференция след скандала. Само един датчик регистрирал повишен радиационен фон. Извън оградата на АЕЦ "Козлодуй" обаче няма такова превишение, увериха тогава те. На 28 август не е имало нито ядрен, нито радиоционен инцидент, коментира изпълнителният директор на атомната централа Йордан Йорданов.


Кабинетът промени днес и състава на Държавната комисия по далекосъобщенията. От структурата бе освободен Андрей Андреев. Напускането е по негова молба, съобщиха от правителствения пресцентър. За нов член на ДКД бе определена Нели Огнянова. Рокадата бе одобрена от правителството по предложение на ДКД, допълниха от "Дондуков" 1.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@