1

С наближаването на коледните и новогодишните празници се повишава опасността хората да бъдат подведени и измамени в лотарии и томболи, организирани по различни поводи на големи празници с привидно благородни намерения, предупреждават от полицията.

Ето някои съвети на МВР, с които можем да се предпазим.

Използвайки името на компании и благотворителни инициативи, измамници се опитват да измъкнат пари от доверчиви хора.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора, при всяко съмнение, търсете помощ от полицията на телефони 166 или 112. Ако искате да подадете жалба или да се свържете с вашия районен полицейски инспектор, можете да намерите информация за телефона и приемното му време на електронния адрес www.vblizost.org.

Видове телефонни измами:
1. Освобождаване на колет
Ваш "роднина", с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват.

Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.

2. Изгодна сделка
Телефонно обаждане за закупуване на ремъци, лагери и други части под предлог, че са на много изгодна цена и ще се продадат с голяма печалба. В повечето случаи измамникът се представя за "познат". При предаването на исканата сума потърпевшите получават запечатан пакет. Обикновено той е тежък, а по-късно се оказва, че съдържа непотребни вещи.

3. Внасяне на гаранция
"Адвокат", "следовател" или "полицейски служител" звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест.

В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за "адвокат", или "помощник следовател", които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на близкия.

4. Откуп за отвличане
Отново жертви на измамниците са възрастни хора, този път им се съобщава, че внук или внучка са отвлечени и се иска определена сума пари, за да бъдат освободени. По телефона измамниците имитират плач и уплашен глас, с който да впечатлят и да убедят възрастния човек, че наистина техният близък е отвлечен.

След като се убедят, че възрастният човек е подготвил парите, измамниците изпращат посредник, който да вземе "откупа".

5. Купуване на ваучери
Друг сценарий е позвъняване на "близък" (племенник или друг роднина), който моли да закупите ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори - в момента му е необходимо провеждане на важен разговор, а той не може да си закупи такива.

В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След закупуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера.

6. Проблем с полицията
В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин. "Полицаят" назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н.

Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина ? като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.

7. Роднини в чужбина
Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на негов приятел или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да му "спестите разкарването" до банката или пощата.

8. Внасяне на гаранция
Измамникът се представя за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.

Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен "посредник", с когото се срещате пред обществени сгради ? поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

9. Погасяване на дългове на починал близък
Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната.

Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на Вашия роднина.

10. Печалба от лотарията
Измамниците ви се обаждат по телефона и ви поздравяват за току що спечелена награда от някаква лотария, или получавате електронно поздравление за спечелване на много пари (между няколкостотин хиляди и няколко милиона долара) от електронна лотария или от наследство. За да ви преведат тези суми, много бързо искат от вас да им изпратите личните си данни и някаква сума пари.

Ако реагирате, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата, само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например. Когато някой стигне дотам да им преведе някаква сума и чака най-после да се добере до "огромната печалба", започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари, докато накрая измаменият се усети и спре преводите.

11. Измама със "Зелена карта"
Тя се разпространява точно в момента, когато тръгва официалната уведомителна кампания за спечелилите в популярната визова лотария. Получавате електронно съобщение, че сте спечелили. Някъде по средата на дълго съобщение ви казват, че е необходимо да се преведат по пощата около 550 долара за един "печеливш", или 850 долара "за семеен статут", както и че "Ако парите не пристигнат до три седмици след получаването на електронната поща, ще смятаме, че спечелването на зелената карта не ви интересува и се отказвате то нея".

Телефонните измамниците са много изобретателни, те обикновено търсят своите жертви сред възрастните хора, често сменят сценариите. Полицията съветва гражданите, ако им бъде отправена подобна "оферта", да не се доверяват само на телефонно обаждане. За да се уверят в самоличността на своя познат, да настояват за лична среща, да питат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини.

В никакъв случай да не приемат да правят разплащания в други градове. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или лични данни на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 8 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 25 минути

Horizon OS ще може да се използва от още производители

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 57 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 час

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност