0
Бт танските вестници са напълно подготвени с предварителни коментари и анализи за предстоящата следващата седмица визита на Джордж Буш във Великобритания, информира Българската редакция на Би Би Си. Акцентите, които отделните издания избират във връзка с американския президент, са различни.

За "Индипендънт" новината от първа страница е, че всички ученици, които участват в готвените многолюдни и многобройни протестни митинги срещу посещението на Буш на Острова, ще бъдат строго наказвани от училищните власти.

"Гардиън" е убеден, че когато президентът Буш стъпи на Острова, за управляващите лейбъристи "той ще бъде толкова неудобен, колкото и стриптийзьор по време на сватбената церемония". Според вестника за управляващите във Великобритания лейбъристи и техните поддръжници US държавният глава ще бъде нежелано напомняне за международното събитие, което от лятото насам британското правителство се опитва с всички сили да омаловажи и изтика на заден план.

Визитата на Буш е повод за "Дейли Телеграф" да припомни масовото недоволство и противопоставяне срещу войната. На коментарните си страници вестникът се спира на американската подготовка за британското посещение на президента Буш. Под заглавие "Екипът на Буш не е взел на борда само кухненската мивка" вестникът пише, че президентите на САЩ не са известни със склонността си към необременено от багаж пътуване и очевидно Буш няма да бъде изключение от правилото.

Американският президент ще бъде придружен от свита, състояща се от 250 служители на тайните служби, 150 съветници по националната сигурност, 200 представители на други правителствени отдели и 50 политически съветници, пише изданието. Към неговия антураж се присламчват и около 100 журналисти, а освен това личният готвач на Буш, неговите секретари, още четирима готвачи, лекари и 15 души от охраната със специално обучени кучета. В делегацията, разбира се, е и постоянно придружаващия го военен съветник, който носи "ядреното куфарче" на президента.

Вестникът отбелязва, че полицейската операция по охраната на Буш при британското му посещение следващата седмица ще бъде безпрецедентна, за което свидетелства дори само един от цитираните в "Дейли Телеграф" факти: В Лондон са отменени всички отпуски на служителите на столичната полиция и от вторник до петък в британската столица ще бъдат разположени около 5000 служители на реда.

"Индипендънт" признава, че в пренебрежителното отношение и присмеха на европейците към американците заради начина, по който те говорят и се държат, има елемент на снобизъм. Вестникът обаче е убеден, че освен вирнатия европейски нос съществува и съвсем реално и оправдано европейско недоволство от американската политика и по-конкретно от начина, по който Буш води битката срещу тероризма.

Междувременно британските издания не пропускат неотдавнашното съобщение, че службите за сигурност са поставени във втората по сериозност степен на бойна готовност на фона на зачестилите разузнавателни данни за опасност от нападение на "Ал Кайда" по време на US визитата във Великобритания.

"Дейли Мейл" и "Дейли Телеграф" не пропускат и темата за имигрантите във Великобритания и изненадващите съобщения на британския вътрешен министър Дейвид Блънкет, който предложи амнистия за имигранти, пребиваващи незаконно на Острова, които са прекарали определен брой години в страната, макар и незаконно.

"Телеграф" озаглавява статията си на първа страница "Сега вече крадците могат да получат убежище на Острова" и пояснява, че "на банди от чуждестранни престъпници ще бъде позволено да останат във Великобритания съгласно новите условия на предизвикалата ожесточени спорове амнистия". Предложената от вътрешния министър Дейвид Блънкет амнистия ще позволи на 50 000 търсачи на убежище (неуспели да получат разрешение за пребиваване на Острова, но все още намиращи се в страната) да останат за постоянно във Великобритания, пише изданието.

Цитирани са и недоволни от решението представители на опозицията. Вестникът разказва и за случая с жена, която дошла преди пет години от румънско село, но чиято молба за убежище е била отхвърлена. Сега тя ще може да остане в страната с двете си малолетни дъщери въпреки факта, че и двете момичета са били многократно залавяни да крадат. Общият брой на престъпленията, извършени от нейните деца (едното от които е на 9, а другото на 12 години), е над 1000.

Съботният "Дейли Телеграф" обръща поглед към новия лидер на опозиционната британска Консервативна партия. В статия под заглавие "Земята на Дракула зове Хауърд" вестникът цитира кмета на селото Рускова, което се намира в центъра на румънската област Трансилвания. Той твърди, че в жилите на новия лидер на британските консерватори тече румънска и по-специално трансилванска кръв. Кметът на Рускова съобщава на кореспондента на "Дейли Телеграф", че всички в селото помнят фамилията на Майкъл Хауърд - Хехт, както и че той без съмнение е син на румънското селце и неговата кръв е румънска, кръвно свързана с Трансилвания и нейния владетел Влад Цепеш, вдъхновител на образа на вампира Граф Дракула.

"В селцето с население 6000 жители всички си спомнят заможното семейство Хехт и бащата на Майкъл Хауърд - Бернат Хехт, който по времето на Втората световна война избягал от румънската фашистка "Желязна гвардия", пише още "Телеграф". В селцето се намират гробовете на бабата и дядото на Майкъл Хауърд, а кметът го призовава да се върне и да си припомни своите корени.

"Връзките между селцето Рускова и неговите най-известни потомци обаче са повече от емоционални", посочва кореспондентът на "Телеграф". Той допълва, че в красивото, но много бедно трансилванско село Рускова вече изчисляват възможните ползи от връзките с потенциален бъдещ британски премиер.

В раздела си за европейски новини днес "Индипендънт" намира място за поглед към разширения мащаб и площ на западния отбранителен съюз НАТО. В статия, озаглавена "Радар на НАТО вместо мир носи война", вестникът отбелязва, че в новата страна от пакта Чехия се намира селцето Славков, известно като Аустерлиц, където навремето Наполеон печели победа за своята френска империя. Селцето Славков отново става бойно поле, пише "Индипендънт" и пояснява, че местното неселение, учени и организации за опазване на историческото и културно наследство водят битка срещу плановете за построяването на натовска радарна база на някогашното бойно поле.

Според протестиращите високата кула на радара и цялата база около нея ще затъмнят красотата на историческото място и ще оставят в сянката си паметника, построен в околностите му. Радарната станция на НАТО ще представлява екологическа опасност и ще застраши туризма в района, опасяват се те. Лидерите на 22 села и градчета се присъединиха към протеста на местните жители, допълва "Индипендънт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 9 минути

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 15 минути

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 50 минути

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 1 час

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 1 час

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 1 час

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 1 час

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 1 час

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 1 час

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 2 часа

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

България Преди 2 часа

Диагнозата се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 2 часа

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 2 часа

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли