0

П рокуратурата да се самосезира по публикации в медиите за държавния резерв, поиска вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. В края на миналата седмица тя връчи на главния прокурор Борис Велчев доклад с резултатите от проверката на държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Ревизията отне двайсетина дни, а преди началото й беше уволнен шефът на агенцията Димитър Димитров по обвинение, че е нарушил бюджетната дисциплина. Докато течеше проверката на специално сформираната работна група, беше отстранен и заместникът му Георги Богданов с мотив, че й пречи.

Групата е инспектирала състоянието на агенцията, сключваните сделки за времето, през което я е ръководил Димитров. Той самият отхвърли обвиненията като безпочвени и очаква в близките дни да се произнесе Сметната палата, на която има доверие. Досега информацията е доста противоречива, коментира председателят на комисията по корупция в парламента Бойко Великов (БСП), и добави, че от доста време в държавния резерв има корупционна среда. Комисията изслуша Димитър Димитров миналата седмица и ще извика представители на изпълнителната власт, за да чуе мерките, които ще предприемат.

Според политици от НДСВ Димитров е бил уволнен от Емел Етем само защото бил "техен човек", а пък ДПС отдавна искало да си върне контрола върху резерва. От десницата припомнят, че разследваният предшественик на Димитров - Йовчо Йовчев, е бил назначение на партията на Ахмед Доган. Според Атанас Атанасов от ДСБ: "Поведението на Етем е нещо характерно за участието на ДПС в управлението - искат да контролират структурите, от които могат да се захранват финансово."

Сега резервът се ръководи от Илиян Алипиев, който е бил началник на надзора на агенцията по времето, когато директор е бил Димитров. Алипиев е бил уволнен от шефа си за несправяне с работата.

Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е сключила в края на миналата година договори за доставка на бензини, керосин, масла и ремонти, които надвишават бюджета й с 97 млн. лв.

В края на 2005 г. са сключени два борсови договора с "Екип 2002", представляващ агенцията, и "Балчо Агро трейд", представляващ "Лукойл България", за доставка на 45 хил. тона дизелово гориво за 84,2 млн. лева. Посредникът "Ого" ЕООД и "Балчо Агро трейд" подписват договор за доставката на 19 740 тона бензин А-95 за 37,3 млн. лв. Договорите са удължени съответно до края на 2006 г. и до юли същата година. За неизпълнението на условията неизправната страна дължи 3% от стойността на неизпълнението. Председателят на агенцията не е спазил закона на обществените поръчки за избора на борсов посредник и закона за задължителните запаси от нефт...

Горивата са закупени, без да бъде установено състоянието на складовете, където ще се съхраняват. Със закупуването на горивата без технически бази се създава предпоставка за злоупотреби, защото с плащането се дава безлихвен кредит в огромни размери на "Лукойл България".

През тази година резервът е договорил 2 хил. тона моторно масло за 5,5 млн. лв. и 442 тона смазка чрез посредника "Прима агро" от "Приста ойл". Разликата между общата стойност по договорите за дизеловото гориво и бензина и стойността на фактически доставените количества от 11,8 млн. лева е в резултат на това, че в договорите е предвидено плащанията да се извършват по цените към датата на доставката, които в периода декември 2005 - май-юни 2006 са увеличени с 12%.

Става ясно, че "Балчо Агро трейд" е бил борсов представител при всички сделки, извършени през борсата от резерва, което е предпоставка за злоупотреби.

Договорите за ремонтни дейности надвишават десетократно осигурените средства от бюджета и са сключени през март 2006 г. Очевидно е нарушение на общата финансова дисциплина. (Договорите за ремонти, антикорозионна защита и изграждане на система за измерване на нефтените продукти са сключени с "КЗУ Шапков", "Монтажинжеринг", "Интертех Аутомейшън", СД "Денев и Сие" и "Волта С" - бел. ред.)

В резултат на сключените договори за доставки на стоки и услуги и възникналите по тях задължения се очаква превишение на очакваните общи разходи в сравнение с осигуреното финансиране за 2006 г. Възникналият дефицит по бюджета на агенцията не е възможно да се компенсира чрез преструктуриране на разходите в рамките на бюджета на министерството. Осигурено е финансиране на агенцията за 2006 г. от 54 млн. лв. Очакваният общ недостиг по бюджета е за около 192 млн. лв.

- Обвиненията са безпочвени, смята Димитър Димитров, първият уволнен председател на държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

- Как коментирате обвиненията, че сте заобикаляли закона за обществени поръчки?

- От гледна точка на закона за обществени поръчки (ЗОП) нямам абсолютно никакви притеснения. Подписвал съм лично всеки един документ, свързан с провежданите процедури, и знам всичко, което сме правили. Освен това всички документи бяха проверявани и от комисия от 11 души, включително юристи и икономисти. Затова всички тези обвинения са напълно неоснователни и неверни.

- Имало ли е натиск върху вас при избора на изпълнители на поръчките?

- Натиск наистина имаше, но в момента не съм в състояние да цитирам имена, тъй като списъкът не е пред мен. Мога да кажа, само, че ми е упражняван натиск от страна на една строителна фирма, която искаше да поеме изпълнението на поръчките за ремонт на резервоарите за съхранение на горива.

А що се отнася до обвиненията за това, че не съм избирал фирмите, предлагали най-ниска цена за ремонтите, те също са безпочвени. Причината е, че имаше кандидати, които предлагаха просто смешни цени, които бяха много под реалната стойност на ремонтите. Целта им беше да спечелят поръчките с ниските си цени и след това да си начисляват допълнителни разходи и така да получат желаната от тях сума. Това обаче е забранено от ЗОП.

От гледна точка на поръчките за доставка на горива аз имам само два такива проекта. Там елиминирах участниците, които бяха с по пет-шест посредника, защото това е класическа схема за източване на резерва. Всички те слагат своя надценка и в крайна сметка накрая дължимата цена става много по-висока от реалната.

- Притеснява ли ви, че докладът от проверката е предаден в прокуратурата?

- По никакъв начин. Просто те сложиха каруцата пред коня. Първо ме уволниха, а сега търсят някакви нарушения, за да оправдаят това и да обяснят защо 20 дена ровиха из агенцията. Обвиненията им са измислени. Проблемът за превишаването на бюджета не е мой, а на премиера Сергей Станишев, който всъщност го определя. Според глава 14 от ангажиментите на България за приемането ни в ЕС трябва да имаме запаси за строго определен период. Когато постъпих като директор, обаче ги заварих на много по-малко количество. За да отговорим на изискванията, бях принуден да попълвам липсващите количества, защото в противен случай след 20 дена, когато дойде време за следващия доклад за Европейската комисия, той няма да отговаря на изискванията. Това обаче, изглежда, не притеснява никого и изводът е, че някой умишлено пречи на приемането на страната в ЕС.

- Какво смятате да предприемете?

- Очаквам в следващите дни да излезе и докладът от проверката на Сметната палата. Според мен той ще покаже истината.

Интервюто взе Мария Атанасова

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 1 час

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 2 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 4 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 4 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 5 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 5 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 6 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес