0

"Започват масови фалити на агенции за недвижими имоти", пише "Новинар". Предприемачите се отказват от строителни проекти, а възможностите за бъдеща продажба на имотите намаляват драстично.

Това е заявил за вестника шефът на компанията за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев. Причина за това е световната финансова криза, която достигна и до българските пазари.

Влияние оказват и високите лихви по кредитите, които принуждават компаниите да се откажат от бъдещи инвестиции. Прогнозите са броят на действащите фирми в бранша значително да намалее до края на годината.

"Иван Драшков щял да прави преврат в ДАНС", пише на първа страница "Труд". Уволненият бивш зам.-председател на ДАНС Иван Драшков е написал доклад за корупция по високите етажи на властта и го е предал на президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Това съобщи вчера независимият депутат и председател на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Той допусна, че началникът на ДАНС Петко Сертов не е бил уведомен за съществуването на скандалния материал и Драшков щял да прави преврат в ДАНС.

"ГЕРБ връща служби в МВР, не бута ДАНС", отбелязва "24 часа". ГЕРБ ще върне МВР в предишния му вид, като бъдат възстановени националната дирекция на полицията и ГДБОП.

Това обеща вчера лидерът на партията Цветан Цветанов. Управленската програма на ГЕРБ в частта й за сигурност и обществен ред ще бъде представена на 15 ноември. На дискусията тогава ще бъдат поканени представители на съдебната власт и на вътрешната комисия в парламента.

"Делото срещу Румен Петков още тази седмица може да влезе в съда", уверява от страниците на "Сега" Николай Кокинов, шеф на Софийската градска прокуратура. Прокуратурата предлага Петков да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание глоба.

"Законът ни задължава да го направим, когато констатираме, че лицето не е осъждано, че наказанието е до определен лимит, че не са причинени имуществени вреди и че досега срещу него не е прилагана тази процедура", обяснява Кокинов.

Петков е обвинен, че е осветил Алексей Петров като секретен сътрудник на контраразузнаването.

"Обвиняват Иван Леков в измама", съобщава "Труд". В три престъпления се очаква да бъде обвинен бившият зам.-председател на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков.

Наблюдаващият прокурор по случая Боряна Бецова е разкрила пред вестника, че едното обвинение щяло да бъде за измама, второто - за оказване на принуда, а третото за търговия с влияние. Преди месец бившият футболен рефер бе задържан в кабинета му в агенцията при показна акция на служители от ДАНС.

"Ще имунизира ли законът властта срещу конфликта на интереси", анализира в "Монитор" Борислав Цеков, депутат в 39-ото Народно събрание. Според него основният въпрос е, че ефикасното прилагане на иначе добре предложените механизми за избягване на конфликт на интереси ще бъде лесно ерозирано, ако не се формират трайни обществени нагласи на нетърпимост към използването на властта за лични цели.

Защото преди да бъдат санкционирани, проявите на "конфликт на интереси" трябва да бъдат разпознати от обществото като нередност и заплаха за обществения интерес.

Според Цеков такава чувствителност е доста оскъдна сред обществеността ни. Доказателство за това са нароилите се бизнес-партии, които се стремят да заемат позиции в управлението, за да обслужват интересите на този или онзи бизнескръжец.

"Бойко Борисов си измисля терористи", е озаглавено интервюто в "Труд" с Любен Дилов-син, депутат от ОДС. Той представя плана, който "Гергьовден" ще предложи до две седмици на всички десни.

"Първо два месеца се прави регистрация на всички, които биха гласували за нови лица в десницата. След това в следващите два месеца се прави обща кампания за предварителни избори. В нея всеки може да се кандидатира.

Гласува се по интернет и в партийните клубове. Класират се първите 1000. А те правят учредителен конгрес на Нова десница - просто има пряк избор на делегати от гласоподавателите.

Тези 1000 души ще направят кабинет в сянка, кандидатдепутатски листи, програма и т.н. Това ще е последният ни опит да дисциплинираме тази разпасана команда от индивидуалисти, наречена десница."

"Излишъкът помага срещу кризата", твърди Милен Велчев, бивш финансов министър. В интервю за "Стандарт" той е категоричен, че България няма причина да иска подкрепа от МВФ заради кризата.

С огромния си финансов резерв и минимален, при това дъргосрочен външен дълг, страната ни няма необходимост от външно финансиране. Това изобщо не стои на дневен ред и не трябва да се притесняваме от рисковете, пред които са изправени другите държави от Европа заради липсата на ликвидност.

"Кризата: преди да настъпи паниката", е озаглавен коментар в "Труд". Като убеден привърженик на идеята за национална антикризисна програма, проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединения блок на труда, предлага мерки в три области.

В банковия сектор да бъде наложена пълна гаранция на кредитите на граждани и фирми за една година, гаранция за междубанковите кредити и контрол върху платежоспособността на длъжниците.

В реалния сектор да се върви към масирани държавни инвестиции в инфраструктурни проекти, редукция на очаквания растеж в близките три години, нарастващи данъчни тежести за високите доходи.

В социалната сфера - растеж на минималната заплата до 400 лв. през 2010 г., таван на корпоративните заплати, гаранционен фонд за пенсионните вноски и др.

"Доларът затанцува от нервността на пазара", е заглавието на анализ в "24 часа". Днес доларът е силен. Как може да се отрази това на икономиката ни, коментира Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Най-общо - по-ниска инфлация, по-нисък търговски дефицит, по-нисък дефицит по текущата сметка, но само при положение, че доларът се задържи на такива високи нива, прогнозира Катев.

"Без мафията сме отличници в ЕС", под това заглавие "Сега"коментира критично изложението на премиера Станишев пред Народното събрание за участието на България в процеса на вземане на решения на ЕС по време на словенското и френското председателство през тази година.

В доклада на Станишев нямаше нито дума за организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Затова и опозицията се хвърли да го критикува, че премълчава най-тежкия проблем.

Ако сред опозиционните партии имаше поне една, която през годините на прехода да не е допринасяла за задълбочаването на този проблем чрез собственото си обогатяване в средата на престъпност и корупция, щеше да изглежда, че някоя предлага решение.

Нищо подобно - всяка партия, добирала се досега до власт, е съжителствала в хармония с престъпността, пише авторът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
,

Израел нареди евакуацията на район в Газа, обявен за хуманитарна зона

Свят Преди 21 минути

Заповедта беше дадена в отговор на ракетен обстрел, който според Израел е бил извършен именно от този район

Снимката е илюстративна

КОД ЧЕРВЕНО: Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години

България Преди 46 минути

Според министъра на екологията жегите водят до опасност от засушаване

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Локализирани са новите огнища на пожара

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 3 часа

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 3 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

България Преди 3 часа

Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

България Преди 3 часа

Падналият вчера дъжд e помогнал, но за кратко

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 4 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 5 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 5 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 6 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 6 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 6 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване