0

Ч омски зае първото място в десетката на световната интелигенция заради блестящите си лингвистични прозрения и ясната си критична позиция по отношение на американската външна политика.

На въпрос какво би казал на семействата на загиналите български войници в Ирак той заяви, че съжалява за това, което се е случило с тях.

"Ако става дума за политика, тогава ще кажа, че те са служили на зли, брутални и властни империалисти, които нападнаха Ирак по лични причини. България беше заедно с тях, защото подкрепя САЩ. Това не им помага за тяхната мъка по загубата", каза интелектуалецът.

По думите му страната ни няма нужда от съвет отвън. Внимавайте в личните си контакти, интересувайте се от света, учете се за него, не си създавайте илюзии, правете най-добрите за вас избори, за да не се налага да търсите съвет отвън, е личното послание на Чомски.

- Здравейте, г-н Чомски, как се чувствате?

- Благодаря, добре.

- Запознат ли сте със ситуацията в България?

- Не много добре.

- Доколко сте запознат с проблемите на страните от бившия социалистически блок?

- Следя ги, но не в голяма дълбочина и не отблизо както Централна Америка.

- Според вас сред малките страни като нашата разпространен ли е ефектът на слънчогледа? Интересът в каква посока е - от САЩ към България или от България към САЩ?

- САЩ има невероятен интерес относно тези страни, иска да ги привлече към себе си. Както, предполагам знаете, Горбачов се съгласи заедно с президента Буш-старши да позволи обединението на Германия, поемайки голям риск.

Това е голяма стъпка от страна на Русия, защото практически тя сама е разгромявала Германия три пъти през XX век.

Условието, което бе поставено тогава на САЩ, беше, че НАТО няма да бъде разширявана на Изток. Русия напредна в развитието си, въпреки че Съветският съюз се разпадна впоследствие.

През 1994 г. президентът Клинтън отстъпи от обещанието и започна да интегрира източноевропейските сателити на Русия и разшири НАТО в близост до Русия. Това беше нарушаване на условията.

От друга страна, и САЩ с нетърпение очакват страните от Източна Европа да се присъединят към съюза, защото основните врагове на Щатите са могъщи страни от Европа като индустриалните центрове Германия и Франция. Това винаги е било така още от Втората световна война.

Приемането на тези източни страни елиминира влиянието на французите и германците. Държавите от Източна Европа са слаби сателити на Европа и е по-логично да са зависими от САЩ. Определено тези малки страни играят важна роля в стратегията на Щатите.

Ситуацията e много иронична.

Не точно за България, а за Румъния - тя току-що подписа споразумение със САЩ за пет военни бази.

САЩ и Великобритания обичаха Чаушеску, който беше най-ужасното чудовище. САЩ продължаваха да ги подкрепят и впоследствие, затова не е скандално, че се договориха с Румъния за бази.

- Според Вас България страна слънчоглед ли е, която се води от Щатите? Позициите на Великите сили ли са причина България пак да търси към кого да се обърне?

- Можем да видим какви са позициите на Великите сили. САЩ и Европа ще се опитат колкото могат повече да разпространят влиянието си в Европа и Евразия.

От друга страна, съществува Азиатски блок, който бавно се сформира. Отначалото това бяха само Русия и Китай, но сега те се опитват да привлекат към себе си и други страни от Изтока. Те се приближават до нещо подобно на организацията на НАТО - създават друг военен блок, който ще бъде съсредоточен главно в Китай и Русия.

Това се отнася именно и за друг вид обединение, което да осигурява независим контрол на енергийните ресурси, за да са независими от американските запаси.

САЩ пък се опитват да изолират Иран. Искат да сплашат инвеститорите, за да спрат те да влагат средства в страната - и донякъде успяват, защото "Бритиш петролиум" прекратиха изследователските си мисии в Иран.

Китай обаче не може да бъде сплашен. Затова ако Иран се присъедини към тази евентуална източна организация, тя ще разполага със стабилни резерви от петрол и природен газ.

- Един друг проблем, малко по-локален: Знаете ли, че например на Балканския полуостров много хора започват да изповядват исляма поради демографски причини. Откъде идва това влияние?

- Доста трудно е да си говори за това. Повечето екстремистки държави, като например Саудитска Арабия, са съюзници на САЩ. Настоящите джихади, ядрото на ислямските терористични организации,

бяха сформирани от САЩ и Великобритания през 80-те с цел да тероризират Русия.

По същото време Пакистан беше управляван от много зъл диктатор, който създаде система за обучаване на радикални религиозни екстремисти и талибани. Това нямаше да се случи без помощта на Щатите.

Пакистан също създаваше ядрени оръжия, за които САЩ се преструваше, че не знае. Можем да кажем, че след като страната обучи религиозните екстремисти и терористи, сега разполага и с ядрено оръжие. Това не е чак толкова стара история - тези същите хора сега са във Вашингтон.

- Какво ще кажете за Ирак - има ли алтернатива на официалната пропаганда, наистина ли искат иракчаните това военно присъствие?

- Ние знаем горе-долу какво искат иракчаните. Американците провеждаха анкети сред местното население, но наскоро спряха или поне спряха да ги публикуват, защото имаше резултати, които не удовлетворяваха целите им.

Най-важната анкета беше правена от британското министерство на отбраната. Искаха да остане скрита, но имаше изтичане на информация и резултатите бяха публикувани в Англия.

Стана ясно, че почти 80% от населението искат окупаторите да напуснат Ирак. 1% са на мнение, че окупаторите ги пазят. 45% са за атакуването на окупатори.

- Любопитно ми е къде са американците, когато други американци нарушават човешките права на други хора?

- За да нападнат Ирак, правителството на САЩ и медиите трябваше да проведат невероятна пропаганда, в която се казваше, че Ирак и Саддам са огромна заплаха за сигурността на Щатите.

Пропагандата започна през септември 2002 г. и много хора повярваха, че Ирак е ужасяваща страна. Хората намразиха Саддам, но никой не се страхуваше от него - дори в Кувейт и в Иран.

САЩ бяха уникални с този страх и ужас, който всяваха. И с помощта на този страх имаха възможността свободно да окажат натиск в опит за самозащита.

Мисля, че в България подкрепата на войната беше приблизително около 10%.

И всъщност това е така и в международен мащаб. Но в Щатите хората бяха много по-уплашени - там процентите бяха 60. Това показва колко лесно е да манипулираш хората с помощта на страха - това се прави от много време.

- Като говорим за Ирак, какво можете да кажете на семействата на загиналите български войници в Ирак?

- Изразявам своето съжаление - войниците никога не може да се винят. Съжалявам за тях, съжалявам за семействата им.

- Да, но какво ще кажете на техните семейства, които са загубили своите деца и родители?

- Това, което ще им кажа е - съжалявам за това, което се е случило с децата ви. А ако става дума за политика, тогава ще кажа, че те са служили на зли, брутални и властни империалисти, които нападнаха Ирак по лични причини.

България беше заедно с тях, защото подкрепя Щатите. Какво друго мога да кажа? Това не им помага в тяхната мъка по загубата.

- Бъдещите и настоящите желания на Чичо Сам?

- Зависи кой Чичо Сам имате предвид. Хората мислят за Америка като за демократично общество. Но това е така, само защото не познават добре страната.

Официално Щатите все още са демократична държава и все още е една от най-свободните страни в света. Но всъщност няма и друго подобно общество.

Да вземем като пример изборите от ноември 2004-та. Само 10% бяха запознати с позициите на кандидатите по важни проблеми.

Тук изборите се създават от телевизията -

тя не дава информация, тя създава илюзии. И причината за това е, че и двете политически партии искат да са сигурни важните въпроси да не се повдигат.

Ние го знаем, защото общественото мнение много прецизно се изследва в Щатите, но повечето изследвания се държат в тайна. Нарочно обществото се държи в неведение.

Наскоро например имаше конференция за глобалното затопляне в Монреал. Това, което, предполагам, сте чели и в България, че САЩ се опитаха да прекратят срещата.

- Можем ли да говорим за демокрацията като да продукт на западната цивилизация, който не може да се приложи във всички граждански общества, имайки предвид и Ирак?

- Всъщност в държавите, в които с изповядва ислямът, отдавна се опитва да се наложи със сила демокрацията. Ирак е доста добър пример за това.

Потисниците в Ирак, а именно САЩ и Англия, се опитваха при всеки възможен начин да предотвратят изборите. Накрая просто трябваше да отстъпят поради преобладаващите ненасилствени настроения. Те можеха да убиват хора, но след като нямаше размирици това нямаше как да се случва.

Там се проведоха прекрасни избори. И сега иракското правителство ще иска окупаторите да се оттеглят. Но САЩ и Великобритания казват напоследък, че няма да дадат срок за оттегляне на войските. Това е опит да обезсмислят изборите.

Искат да направят от Ирак страна като вашата по време на руснаците.

България се управляваше от българи, но Русия си оставаше в сянка. Това е начинът да сформираш колонии и начинът, по който САЩ се опитват да завладеят Централна Америка.

- Какъв ще бъде Ирак след Джордж Буш-младши?

- Демократите не вадят никаква полза от всички проблеми, в които се въвлича Буш: войната в Ирак, скандалите за корупция, ураганът Катрина, защото всъщност не са опозиционна партия. По принцип те са съгласни с всичко и не вадят полза от големите грешки на републиканците.

А по отношение на Ирак заемат същите позиции като на Буш. За тях изключително опасно да подкрепят каквато и да е форма на суверенитет на Ирак и затова си има основателна причина.

Нека си представим, че страната стане независима и отчасти демократична държава - каква ще е нейната политика? Като мнозинство от шиити те ще предпочетат да имат приятелски отношение с Иран, друга шиитска държава.

Затова ще се придвижат напред към осъществяването на по-близки връзки с нея. Всъщност, отношенията им вече са много близки. Затова те ще заздравяват връзките си с Иран - не точно това, което искат Щатите.

И в Саудитска Арабия има шиитско насилие, което беше потискано от подкрепяните от Америка тирани. Но ако Ирак се ориентира към по-голяма независимост, сигурен съм, че той ще се насочи към местата с повече шиити.

Така че това, което се очаква, е тясна връзка на шиитски заселените страни и независимо сътрудничество със САЩ, контролирайки повечето петролни залежи на света, и може би пристъпване към по-близки връзки с Изтока. А за Вашингтон това ще е най-ужасният кошмар.

Затова САЩ е против суверенитет и демокрация в Ирак, а това което им се иска много е страната да стане като България спрямо Русия или Индия спрямо Обединеното кралство - управлявани от местните власти, зад които обаче стои велика сила.

- Кой има по-добър подход към проблема с Иран - ЕС или САЩ?

- САЩ искат да накажат Иран поради основателна причина. Той се управлява повече като мафия. А ако вие сте босът на мафията и някой не си плаща парите, с които гарантира сигурността си, вие ще трябва да докажете силата си. В международните отношения това се нарича "запазване на правдоподобността".

Какво се случи в Иран? През 1953 г. Америка и Великобритания свалиха тогавашното правителство и качиха на власт зъл тиранин, когото държаха на власт до 1979-а. Той имаше пълната подкрепа на Щатите.

След това иранците го свалиха от власт. Те не знаеха, че не трябва да го правят, защото по този начин нарушават правилата. Оттогава САЩ наказват иранците като подкрепяха Саддам Хюсеин и войната му срещу тях.

Спонсорираха произвеждането на биологични и химически оръжия в Ирак. Оттогава не спират да наказват Иран. ЕС се опита да включи Иран към ООН, но САЩ не искаше. Европа е потисната от САЩ.

- САЩ имат ли троянски коне в Евросъюза?

- Американският контрол над ЕС е сигурен...

- Примерно Великобритания и Турция?

- Великобритания практически е сателит на Щатите. Положението с Турция е по-особено.

САЩ силно подкрепят Турция. Там бяха разрушени хиляди кюрдски села през 90-те, стотици хиляди бяха изселени. Всички тези пари идваха от Клинтън, който подсигуряваше 80% от турската армия.

Сега Турция иска да се присъедини към Евросъюза. И Вашингтон иска тя да влезе, като причината отново е, че ще бъде сателит.

Когато Турция стане част от ЕС, тя ще подкрепя политиката на САЩ и това ще отслаби силата на центровете на Европа Германия и Франция.

- Няма ли така да се получи рамка от поддръжници на американската политика?

- Турция е лоялна към САЩ, но не както Англия. Доста е близо до позицията на Щатите. В Европа ситуацията е объркана. Затова може би първо Турция ще трябва да приеме хартата за правата на човека, защото в последните години имаше проблем с това в държавата.

- Дали ще ни остане време да обърнем внимание на корпоративните и индустриални проблеми...

- Съжалявам, но мисля, че времето ни изтече.

- Тогава последен въпрос - в края на нашия разговор, макар и да не сте запознати добре със ситуацията в нашата страна, пожелайте нещо на нашите политици и на обикновените хора.

- Не мисля, че България има нужда от съвет отвън.

- Напротив, има.

- Съветът ми е: Внимавайте в личните си контакти, интересувайте се от света, учете за него, не си създавайте илюзии и правете най-добрите за вас избори, за да не се налага да търсите съвет отвън.

- Америка ли е илюзията за България?

- Илюзията? Трябва да сте много внимателни и да не приемате илюзиите, които са създадени от властните системи. Без значение дали това са САЩ или Русия. Най-добре мислете за себе си.

- Благодаря Ви за това интервю. Накрая, честит рожден ден от целия екип на "Дарик радио". Наистина беше ценно да чуем вашите идеи в едно такова интервю.

- Благодаря ви и аз, беше удоволствие да разговарям с вас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер