0

- Д-р Петър Берон е не просто един от седмината кандидати в тези избори, но той е и ветеранът в тях, рекордьор с най-много участия, човек, който е и от първия ден на политическата сцена след началото на т.нар. преход в България. Да започнем с най-важния въпрос около вас от новинарска гледна точка - защо напуснахте "Атака"?

- Защо напуснах "Атака"? Защото обстановката вътре стана нетърпима. Отдавна нямахме никакви контакти с ръководството на партия "Атака", което взима някакви решения някъде и даже не благоволява да ги сведе до знанието на групата, да не говорим за коалиционните партньори, тъй като ние бяхме коалиция.

Това са отношения, които абсолютно не могат да се търпят, и даже проявих изключително голямо търпение. Цяла една година съвсем дисциплинирано гласувах с тях, опитвах се да поддържам някакви отношения, опитвах се да говоря с тях, но това е безполезно.

- Г-н Сидеров, бившият ви лидер, така да се каже, като председател на парламентарната група каза, че вашето излизане е съвпаднало с тяхното желание да ви изгонят от групата.

- Това е едно жалко твърдение. Да са ме изгонили по-рано. Сега, разбира се, трябваше да кажат нещо. Но раздялата е факт.

- Голямата изненада на тези избори се очаква да бъде националистическият вот. Има ли алтернатива в този вот, има ли кандидатури, между които хората могат да избират?

- Първо трябва да се разбере какво е това националистически вот.

- И това е много хубав въпрос, между другото.

- Това е нещо, което всеки повтаря без много-много да се задълбочава в него. Според мен всеки вот трябва да бъде националистически до известна степен или патриотичен, или както искате го наречете.

Защото държавният глава олицетворява единството на нацията. Той олицетворява защитата на интересите на тази нация в контекста на останалите нации, в които тази нация работи.

Ако не беше така, нацията нямаше защо да съществува като национална държава или като нация със собствени интереси.

Какво е национализъм, какво е патриотизъм - това е академичен спор. Но всеки трябва да бъде донякъде националист, или патриот - какъвто е Ширак, каквито са държавните глави на всички балкански страни, какъвто е Буш, всеки един, защото е носител, еманация на интересите на нацията.

- Е, имат ли избор тогава тези избиратели, които разсъждават като вас, на тези избори, има ли за кого да отидат и да пуснат бюлетината в тях?

- Аз слушах досега г-н Гущеров (депутатът от левицата Добромир Гущеров - бел.ред.) кое е важно на едни избори и кое е първостепенно, кое - второстепенно. Първостепенно е политиката, която се защитава, вижданията за политиката.

Второстепенно е носителите на тази политика. Защото носителите на едни и същи политически платформи могат да бъдат различни хора, с различни морални и други качества, различна образованост и прочие.

Избирателите имат избор - седем кандидати, които представят различни виждания. И аз смятам, че избирателят ще направи правилен избор, защото избирателят никога не греши.

- Е, понеже вашият колега г-н Сидеров и "Атака" имат доста сериозна преднина, която им дават социолозите в тези избори, дори и доста добър шанс да отидат на балотаж срещу Георги Първанов, могат ли те - Сидеров и "Атака" - да бъдат алтернатива на статуквото, алтернатива на, да речем, лъжата в политиката?

- По въпроса за лъжата трябва да кажа, че г-н Сидеров си е един лъжец пар екселанс. Той подписа документ, че е излъгал пред съдебни органи, пред органи на следствието. Има подписан такъв документ.

Той излъга за това, че аз взимам някакви пари от някого, каза го официално, че съм зависим от някой и че взимам пари от него, което е изключителна клевета. Никой досега не е посмял да го каже.

Аз съм на 66 години и такова нещо не съм чул за себе си. Това момче се осмели да го каже. Един човек, който си е...

Аз не мога да твърдя откъде взима пари и какво прави, но той вкара НДСВ във властта, за което царят му е благодарил по някакъв начин.

- Допускате ли, че би могло?

- Така допускам, така допускам. Не мога да твърдя нищо... Той вкара буквално царската партия във властта. Кой какво е взимал и откъде е взимал е отделен въпрос, но аз не съм взимал нищо от никого и не съм зависим от никого - мога да го кажа с чиста съвест пред целия български народ.

А г-н Сидеров излъга няколко пъти и най-накрая собствената му организация, Велико Търново, излезе с една декларация, че той постоянно лъже.

Знаете какво става с държавниците и кандидат-държавниците, които лъжат. Ей го Клинтън - за една такава лична работа излъга, та после си скуба косите и плака пред цялата американска нация...

- Но поне изкара два мандата.

- Изкара, но той беше успешен президент между другото. Дюрчани съвсем скоро призна, че е излъгал, и видяхте какво му се стовари на главата. Значи...

- Знаете ли къде е разликата, г-н Берон, обаче между Дюрчани и Клинтън, и г-н Сидеров?

- Не.

- Че все си признават, докато той не отговаря на тези въпроси.

- Те си признават, да. Те си признават. Не трябва да се лъже изобщо, а държавникът да лъже е изключено, защото ако излъже веднъж за нещо, ще излъже и втори път за нещо по-сериозно.

Отделно е това, че политиците като цяло в известен смисъл лъжат, защото обещават неизпълними неща.

Излизат и казват, че за 800 дни ще оправим всичко (това също си е една голяма лъжа), или пък, че ще ви прокараме река, ще ви построим мост и т.н.

- Ще ви направим деца...

- Да, това са предизборни обещания, които... са явни балони...

- Като казвате за предизборни платформи и обещания, аз да ви припомня някои от нещата, които "Атака" обещаваше доскоро, и да погледнем сега част от платформата на г-н Сидеров.

- Аз мога да кажа моята платформа.

- Кажете вашата и да сравним с тяхната.

- Аз не искам да обсъждам ничии други платформи, искам да кажа какво аз ще направя...

- Добре, кажете две важни неща от вашата платформа, две неща, които да ги запомнят хората тази сутрин.

- Хората трябва да запомнят, че трябва да се допитваме до народа. Аз ще инициирам референдуми по всичките тези въпроси, по които отказаха досега - за затварянето на реакторите на "Козлодуй", което е едно безумие и е просто предателство, за изпращането на български войски в Ирак...

- Вие за разлика от някои кандидати знаете обаче кои реактори ще трябва да спрете пред ЕС?

- Трети и четвърти реактор, обаче общо взето има тенденция да се затвори и цялата централа. Ако могат, всичко да ни затрият.

И сега евродепутати - едни финландски депутати и други, - казаха, че това си е било чиста проба шантаж преди нашето влизане и на тоя шантаж трябваше да се отговори с по-голяма твърдост при преговорите.

Аз съм, разбира се, "за" участие в ЕС, обаче преговорите трябваше да водят по-твърдо.

- Примерно искате ли референдум за членството ни в НАТО?

- Това време мина вече. Ние сме в НАТО, сега няма смисъл да се правят повече референдуми по тия въпроси, но можеше да се направят.

Това са важни въпроси за нацията. Ето, почти всички страни, които бяха приети в ЕС, си направиха референдуми.

- Защото в точиците на това, което г-н Сидеров предлага, аз видях, че той предлага да се правят референдуми за членство във военни пактове. Ние понеже само в НАТО членуваме, няма друг военен пакт, та се притеснявам да не би да правим сега със задна дата.

- Хубаво е да се измени законът за допитването до народа и решенията на референдумите да бъдат задължителни. Аз това бих искал.

- Но не и със задна дата?

- Не и със задна дата. Следващите референдуми... Те не искат да правят референдуми, за да могат сами да взимат решения. Обаче трябва да има тая възможност.

Плюс това редица други неща, които са в моята програма. Аз имам доста разгърната програма, която смятам да провеждам в интерес на България, не в мой личен интерес, не в интерес на определена партия, тъй като аз не съм заложник на никоя партия, не ми плаща никакъв кръг от индустриалци или някакви други, които имат интерес.

Просто хората ме знаят от много години, че аз съм самостоятелен човек, който ще провежда политика в интерес на България, в интерес на укрепване на нейното стопанство и...

- Добре, но кой все пак спонсорираше работата на вашата парламентарна група, на която вие бяхте член?

- Имаше държавна субсидия, която не е голяма, но все пак позволява едно скромно съществуване. Иначе...

- Не са разчитали вашите колеги на странични спонсори?

- Те какво са разчитали, партия "Атака", не са ме уведомявали и не зная. Ако са взимали някакви пари отнякъде, те си знаят. Аз не съм взимал отникъде, освен тези пари, които се полагат като заплата.

- Вижте сега, вашата програма звучи много логично и много стегнато, и много конкретно, обаче вашият опонент за вота на българския националист, да го кажем, предлага съвсем конкретни неща - внос на 2 млн. българи от чужбина, 10 млрд., които ще си върнем от Турция посредством него.

- Сега, хубаво беше... да проведем дискусията онзи ден, когато имаше дебати. Г-н Сидеров си каза посланието и си излезе, не можахме да...

- Ето, аз сега ще играя ролята на г-н Сидеров.

- Трудно е това да стане, защото все пак дискусия се води другояче.

- Наистина е трудно, но ще се опитам. Ето, г-н Берон, вие защо примерно не предлагате, като сте националист, внос на 2 млн. българи от чужбина и да си върнем тези 10 млрд. от Турция, които аз съм включил в своята програма?

- Засега има огромен износ на българи, заминаха над 800 хил., образовани млади хора. Това е добре за тях, обаче страната се изправи пред тежки демографски проблеми, това е факт.

Сега, тези 2 млн. българи ние няма откъде да ги вземем, няма, дето се казва, толкова българи, желаещи да дойдат в една страна, която е в такова...

- Е, как, аз лично съм ги броил, има 2 млн. българи и ще ги внеса.

- В чужбина има 2 млн. българи, от които 1,2 млн. са в Македония, те се водят за македонци. Част от тях сега искат да станат българи и трябва да им се осигури, съгласно конституцията на страната - чл.25, възможност с предимство, с облекчен ред да получат българско гражданство.

Наистина около 100 хил. се очаква да кандидатстват. Трябва да се внимава да не влязат покрай тях и някои нежелани елементи, има такива и в бившия Съветски съюз, и пр.

Обаче за тях трябва да се създадат условия. Съюз "Защита" между другото има такава програма - за насърчаване заселването на българи в тези места, които у нас са доста силно обезлюдени.

- Реалистични ли са обаче подобни обещания от милиони и милиарди?

- Дали ще бъдат 2 млн. или ще бъдат 100 хил., това е отделен въпрос, но все пак трябва да се насърчават българи, които искат да се заселят у нас.

- Има разлика, има разлика, защото цифрите някой път, знаете как е - 800 дни е едно, друго е...

- Така е. Разбира се, че не трябва да се дават бомбастични обещания, неизпълними. Ще разтуря правителството, ще разгоня парламента, незабавно това ще направя, онова ще направя - тези неща се хвърлят в пространството без особено покритие.

Трябва да се работи за добрата координация на действие на властите, защото не може президентът да воюва срещу парламента. Имало е едно време война между краля и парламента в Англия, знае се как завърши за краля тази война.

- Ами то по същия начин може да завърши и тук войната, само че нямаме все още обезглавен президент в нашата история.

- Няма обезглавен, обаче по сегашната конституция, когато 2/3 от Народното събрание решат, че президентът е нарушил конституцията, седем души конституционни съдии могат да му вземат пълномощията и да го изпратят да си върви вкъщи.

- Да му вземат главата, метафорично казано.

- Това не трябва да се забравя никак при едно мнозинство от 169 души...

- Да си представим как ще изглежда България, г-н Берон, само след няколко месеца. Вие казахте, че ако, разбира се, спечели г-н Сидеров тези избори, защото социолозите му дават балотаж?

- Смятам, че много голямо внимание отделихме на г-н Сидеров.

- Въпреки всичко, говорим за алтернативата в националистическия вот. Вие казахте, че "Атака" е семейна партия. Както ръководиш партията, така ще ръководиш и държавата, това го показаха всички президенти до момента.

- Най-вероятно е така.

- Каква държава тогава да очакваме?

- Аз не желания да живея в държава, ръководена по начина, по който се ръководи партия "Атака", заявявам го съвсем открито. Защото не може да има един лидер и безгласни букви, които го заобикалят, не може лидерът да си сменя там сега координаторите (а иначе, да речем, висшите чиновници) по свое желание: идва, един вади, друг слага - това не е феодална монархия все пак.

И ние трябва да живеем в демократична държава като другите. Т.нар. "национализъм" фактически е много просто да се обясни.

Аз, от моята гледна точка, бих искал нашата държава да бъде такава държава, каквито са останалите в ЕС, т.е. толкова суверенитет, колкото имат и останалите, толкова възможност за участие в решенията на съюза и на НАТО, колкото имат и останалите членове на тази организация, не повече и не по-малко.

Много проста работа. Не да те командват от някакво посолство и да казваш "Йес, сър", а просто да взимаш участие в тези обсъждания, да изразяваш своите национални интереси.

Когато става въпрос за пращане войски някъде, да се вземе решение? Това нещо е в нашите интереси и ние можем да участваме в една акция по друг начин, както е чл. 5 на устава на НАТО - че при нападение върху страна членка на НАТО всички останали взимат решение по какъв начин да участват.

Ние не трябва да слушаме кой какво ни казва, а да се взима решение в съответствие с нашите национални интереси и да може да казваме "не" понякога. То е толкова просто.

Аз не виждам защо трябва да се правим на приятели на внучката на Мусолини или на Вадим Тудор, или на някой друг, след като трябва да си гледаме нашите интереси.

Вадим Тудор, партията "Романия маре", публикува всяка година карта на Румъния с включена Южна Добруджа. И ние сега другаруваме с подобно лице. Може ли това да стане...

-. А може би г-н Тудор, докато е преговарял с него, да е решил въпроса за Южна Добруджа след като спечели изборите.

- Г-н Сидеров не ни е уведомявал като свои коалиционни партньори, че ще има изобщо подобни контакти с подобни ултрадесни организации. Ние никога не сме давали съгласие за такова нещо. А пък все пак се водехме за някаква коалиция.

Ето, г-н Сидеров твърди, че коалиция няма, обаче използва и в този момент праща удостоверения за участие в разни комисии и прочее, и прочее из цяла България, удостоверения, подписани от "председател на коалицията Сидеров" и подпечатани с печата на коалицията. Въпреки че той е свален от тази длъжност отдавна, отдавна...

- А защо не му вземете печата тогава?

- Е, как, сега да се бием ли с него? Той е свален от тази длъжност от двата мандатоносителя на коалицията. Т.е. той не е никакъв председател на коалицията в момента.

И той си използва, когато му отърва, председател на партията, когато му отърва - председател на коалицията, което е поредната лъжа. Това е просто една фалшификация.

Така че аз не искам да ме управлява такъв човек. Просто и ясно.

- Защо нарекохте "Атака" семейна фирма, семейна партия?

- Е, не искам да се в тези неща задълбочавам. Всеки знае за какво става въпрос. Всеки знае фирмата "Домби и син", дето имаше на Дикенс... така си е.

- Кой е автентичният кандидат на националистите в края на краищата, г-н Берон, вие ли сте?

- Може да ме смятате мен, да, но аз съм по-скоро патриотичен кандидат. Какъв етикет ще ми лепнете, не зная, но моята програма е много концентрирана, много балансирана, много народна, може да се каже, за защита на интересите на най-онеправданите слоеве - защото в края на краищата ние влязохме с искане да бъдат преразпределени ограбените богатства.

- Внесохте по едно време проектозакон за национализацията. Какво стана с тази идея?

- По отношение на закона за национализацията това си беше чисто на партия "Атака" проектозакон. Но всичките останали, с които ние обещахме, влизайки в парламента, да се движим по-нататък, бяха внесени не от партия "Атака", а бяха внесени от Стела Банкова, която е моята кандидат-вицепрезидентка, жена с големи качества, и от Минчо Христов.

- Те двамата колко закона внесоха общо от името... от общия брой на парламентарна група "Атака"?

- Така, процента не съм го смятал, но поне 90%. Защото законите против чуждите военни бази, против изпращането на войските в Ирак, за преразглеждане връщането на имотите на г-н Сакскобургготски - всичко онова, което беше вписано в програмата на коалицията при започването й... Защото тази програма все пак беше писана на моя компютър и в моя кабинет, и аз предложих г-н Сидеров, да ме прости Господ, за председател на коалицията...

- Вие ще си носите отговорността.

- Аз съм предлагал и други хора, имам да гоня много зайци на онзи свят. Вярно е това, но какво да правя. Човек се лъже...

- Добре. Може ли... Какво е расизмът като понятие? Расизъм ли е да сортираш хората според тяхната етническа и расова принадлежност?

- Има разни понятия. По-широкото понятие е именно преследване на другите, т.нар. "другост".

Защото иначе, ако става въпрос за ромите, за които предполагам, че ще питате, те са също от бялата раса. Така че, ако смятаме, че расите са три, Европа е населена с хора от бялата раса.

Но ти да си против гърците, примерно, или против сърбите, или против турците, или против ромите - това са все представители на бялата раса, в този смисъл не е расизъм.

Но те са просто представители на другия. И когато се преследва една другост, то си е вид расизъм в по-широк смисъл.

- Има ли място за расизъм в българския национализъм?

- Няма никакво място. В българския патриотизъм няма никакво място за расизъм.

Аз бих искал да кажа, че много ясно е разбрано - това, което ние, аз и моята вицепрезидентка, искаме, е толкова просто и не е нищо друго освен равни права и равни задължения за всички граждани на Република България. Това, което е написано в конституцията.

Да няма възможност да отидеш ти в "Столипиново" и да им кажеш - гласувайте за мен, няма да си плащате тока. Или да има положителна дискриминация за някои.

Ще строим къщи за ромите, ще строим къщи за турците или за българите, или за някой друг. Строят се къщи за нуждаещите се.

- Благодаря на д-р Петър Берон за това интервю в нашето студио. Представихме ви неговата кандидатура в кандидатпрезидентската надпревара, уважаеми зрители, която тече с пълна пара.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 31 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 1 час

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията