0

П о традиция на изборите и в нашата община, и в другите, на територията на Кърджалийска област, етническото противопоставяне е било елемент от предизборните кампании. Това казва пред Експрес.БГ лидерът на БСП ? Кърджали.

Не беше прието улици в града да носят имената на Делю хайдутин, на Сирма войвода, на Момчил войвода, на Матей Преображенски, за да не се дразнят избирателите на ДПС, казва още той.

- Г-н Багдасаров, какво се случи на сесията на Общинския съвет в Кърджали, след което градът ви остана без ул. Делю Хайдутин?


- Разрази се скандал при обсъждането на последната точка от дневния ни ред ? трябваше да дадем имена на всичките улици от новия квартал "Възрожденци", изграден през последните години Там улиците са безименни, хората практически живеят без адресна регистрация.

Още преди осем месеца назначената от кмета комисия предложи списък с 10-15 имена на български воеводи, хора от съпротивителното движение преди Освобождението от турско робство. Сред тях ? на Делю хайдутин, на Сирма войвода, на Момчил войвода, на Матей Преображенски. Но те не бяха приети.

- С какво ги подразни например, Матей Преображенски - Миткалото?

- Бил отец... От страни се чуха доводите, че не трябва да се дразнят избирателите на ДПС. Хората, които ги представляват в Общинския съвет решиха да има нов списък, който беше гласуван в сряда. В него влязоха турски имена на хора, които не са влияли пряко на българската история ? Сабахатин Али, Нури Аделъ...

- Сабахатин Али!?

- Той е известен турски писател, с корен от Ардинско, област Кърджали. Човек с голяма величина за Турция, но за мен проблемът е, че както може да се подразнят българските турци от имената на Стоил войвода и Делю хайдутин, така другата част от хората, настроени в момента по един или друг начин срещу представителите на ДПС, ще реагират срещу имената на хора като Сабахатин Али.

При обсъждането на новия списък аз предложих да отпаднат турските имена. Коментарът на моето предложение беше, че едва ли не настройваме хората и аз като председател на БСП в града най-малко съм имал право да реагирам така. Позволих си да отговоря, че целият свят видя на Нова година по телевизията как кметът на града Хасан Азис произнесе словото си по повод приемането ни в Европейския съюз на фона на песента за Делю хайдутин.

- Излиза, че песента лети в Космоса, а Делю хайдутин няма място в Кърджали?

- Има. Всички се гордеят с него. Тогава и кметът сподели, че се е гордял как цял свят го гледа на музикалния фон на песента. Но сега не приеха аргументите ми, че тези имена, които се предлагат, ще въздействат по същия начин, по който и българските имена.

Моето предложение беше отхвърлено с гласовете на съветниците от ДПС. Има и шестима съветници ? двама от НДСВ, двама от СДС и по един, издигнат от граждански комитети, които също подкрепиха предложението на кмета.

- Тълкувате ли събитията като нов "възродителен" процес, но в обратна посока?

- Не искам да коментирам с толкова остър тон. За мен в случая представителите на местната власт на ДПС не искат да оценят мнението на другата страна.

- Какво мисли гражданството на Кърджали - хората, които живеят в кв. "Възрожденци"?

- И аз живея там. На практика още не се знае кои точно улици ще бъдат с турски имена, тъй като те бяха представени с кодове, които нищо не говорят. Хората, с които съм разговарял, споделят нашата позиция ? че улиците не може да носят имена на лица, които не са свързани с българската история, с Кърджали.

- Вие познавате ли етнически турци в града Ви, които се дразнят от имената на Матей Преображенски, Делю хайдутин, Сирма войвода?

- Не. Хората, с които общувам, поставят на преден план взаимодействието и разбирателството помежду ни. Но явно на други места лостчето на етническото противопоставяне е основен фактор и много хора го използват, ако щете за дивиденти преди избори.

- Очаквате ли, че предизборната кампания за местния вот през есента ще се води на принципа на етническото противопоставяне?

- Такива са притесненията на много анализатори и наблюдатели. По традиция изборите и в нашата община, и в другите, на територията на Кърджалийска област, етническото противопоставяне е било елемент от предизборните кампании. То по-скоро е инструмент на други партии да завладеят определен периметър. За нас не е на дневен ред.

Според мен БСП е един от гарантите, че няма да допуснем такова противопоставяне, най-малкото защото в нашите редици има много етнически турци. Много от тях не са съгласни с политиката на ДПС.

- БСП е в управляваща коалиция с мандат на ДПС. Как се възприема в Кърджали този факт?

- Отрицателно. И резултатите от изборите за Европейски парламент го показват най-категорично. Фактът, че в град Кръжали "Атака" е на първо място по гласове, е достатъчно показателен. Ние тук разговаряме с всички политически структури без изключение, обсъждаме проблемите. Но организациите на БСП в смесените райони в най-голяма степен понасят негативите от партнирането с ДПС.

- Да очакваме ли кмет от "Атака" в Кърджали наесен?

- Резултатите от европейските избори не дават на нито една от политическите сили самочувствието, че ще доминира и ще може да посочи кмет.

- Щеше ли да стане "беля", както се пошегува лидерът ви Сергей Станишев, ако наистина беше попитал на конгреса, искате ли да останете в тройната коалиция?

Аз не мисля, че нашият лидер, в качеството си и на министър-председател, би могъл да прави такива знаци за да търси политически дивиденти, най-малкото заради отговорността, която носи това действие. Така че, не мога да отговоря на въпрос, който не бих си представил, че съществува.


- Какви са настроенията сред съпартийците Ви по отношение на коалицията?


- Настроенията са в тази посока. Много от колегите, особено живеещите в смесените райони, а и в центрове в Бургас или Благоевград, които са с много здрави организации на БСП, коментират в прав текст, че получиха доста шамари и негативи от партнирането с ДПС.

- Какъв би трябвало да е ходът на БСП ? да си остане в коалицията и да продължи да търпи негативи ли?

- Трябва да има ясен договор, на който да се различава партнирането в тройната коалиция в национален мащаб и партнирането по места. На нашия конгрес бе гласувано местните структури сами вземат решения за партньорство и коалиране с партии с цел спечелване на местните избори и по-доброто бъдеще на съответните общинни. Да открием максимално печеливши кандидатури, без да правим обструкции за това какво представлява ГЕРБ или "Атака".


- С кои партии ще преговаряте за обща кандидатура за кмет на Кърджали?

- В момента преговаряме с всички политически сили извън ДПС.

- И с "Атака" ли?

- Включително и с "Атака". Говоря за всички политически сили, които застават на позицията в Кърджали да има обща кандидатура, която да се противопостави на начина на управление на ДПС. Ако тук има недоволство, то е срещу местното управление на ДПС и начина на използване на властови ресурс от сто процента и не отчитане на интересите на хората извън движението.

- Листите за общински съветници отделни ли ще бъдат?

- В момента разговаряме и по тези въпроси, защото една обща кандидатура за кмет задължително трябва да се свързва с възможност и за подкрепа от страна на Общинския съвет, което от своя страна е обвързано с обща листа. Доколко е осъществимо ? предстои да видим. Има и оптимисти, има и песимисти. На този етап определено ми е трудно да прогнозирам дали ще постигнем разбирателство в едната или в другата посока. По-важното е, че общата кандидатура е категорична за всички политически сили.

- Стоят ли и ГЕРБ и "Атака" зад идеята за единна кметска кандидатура с БСП?

- На този етап ? да.

- Вие бяхте кандидат за кмет на по-предишните кметски избори. Има ли възможност да се явите и тази есен?

- Бих казал, че съм най-партийният кандидат и затова съм най-неподходящ от всички номинации, които излизат. Идеята е обща кандидатура, зад която да застанат всички, без да търсят политически дивиденти. В този план ? категорично няма да се кандидатирам.

- БСП, "Атака" и ГЕРБ е възможно не само да имат общ кандидат, а и общи листи?

- Това е целта.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Не пропускай

<p>Жената, която <strong>спаси милиони</strong> животи </p>
Ексклузивно

Жената, която спаси милиони животи 

Преди 4 часа
<p>Вижте руския <strong>„Град на мъртвите”</strong></p>
Ексклузивно

Вижте руския „Град на мъртвите”

Преди 1 ден
Путин, ще остане ли или ще си тръгне
Ексклузивно

Путин, ще остане ли или ще си тръгне

Преди 18 часа
Светлана Бахчеванова
Ексклузивно

Как една българка променя три държави

Преди 59 минути
Какво не знаем за круизите
Ексклузивно

Какво не знаем за круизите

Преди 1 час
Бум на варицела в цялата страна
Ексклузивно

Бум на варицела в цялата страна

Преди 1 час
Къде е обявен жълт код за мъгла днес
Ексклузивно

Къде е обявен жълт код за мъгла днес

Преди 3 часа
<p>Жената, която <strong>спаси милиони</strong> животи&nbsp;</p>
Ексклузивно

Жената, която спаси милиони животи 

Преди 4 часа
DW: Когато Америка забрани алкохола
Ексклузивно

DW: Когато Америка забрани алкохола

Преди 15 часа
Путин, ще остане ли или ще си тръгне
Ексклузивно

Путин, ще остане ли или ще си тръгне

Преди 18 часа
<p><strong>Антъни Джошуа</strong> се срещна с Усик</p>
Ексклузивно

Антъни Джошуа се срещна с Усик

Преди 19 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини