0

Инцидентът с роми в софийския квартал остава водеща тема за днешните всекидневници.

"Роми превзеха квартал на София под погледа на МВР", пише в челния си материал "Сега".

"Боят е лош начин за ремонт на държавността", коментира изданието в приложението "Наблюдател". Изначално правилни и неправилни етноси няма, щом са се родили, всички са Божии чада, а щом живеят в една държава, следва да спазват законите й, посочва авторът.

"В София припламна етнически сблъсък", пише от първа страница "Дневник".

"Нито един задържан за погрома в "Красна поляна" е акцентът в "24 часа".

"Стандарт" коментира, че сцените от ромския бунт оставят усещането за добре режисиран спектакъл, а "Новинар" допълва в челния си материал, че столичният кмет Бойко Борисов разпоредил всеки, който се разхожда на улицата с нож, вилица или секира в ръката, да бъде незабавно арестуван.

Гневът на Борисов беше продиктуван от втора поредна нощ на масови безредици в "Красна поляна", пояснява изданието.

Избори

"Никой в БСП не иска да е кандидатът на Овчаров", заявява в интервю за "Труд" членът на Висшия съвет на БСП и на лявото крило в соцпартията Илия Божинов по повод предстоящите местни избори.

Според него има само един вариант за излизане от безизходната ситуация и това е Румен Овчаров да си премери силите.

Не смятам, че той би бил добра кандидатура, но нека покаже характер, а БСП да покаже, че не бяга от отговорност, допълва той.

В интервю за "Дума" секретарят на изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев коментира "Имаме реален шанс да сме първи наесен".

Моето впечатление е, че обществените позиции и популярност на Бойко Борисов са силно преувеличени, това е така, защото в София доста неща не бяха направени, въпреки шумните заявки, смята той. Кутев заявява също, че БСП никога не би работила срещу президента.

"Кметът на Кърджали раздели ГЕРБ и СДС", пише "24 часа". Остър сблъсък между СДС и ГЕРБ предизвика признанието на синия лидер Пламен Юруков, че партията му може да подкрепи за нов мандат кмета на Кърджали Хасан Азис, допълва изданието.

"Ще помагам на Борисов за табели, не за вота", казва в интервю за "Стандарт" министърът на държавната администрация Николай Василев.

Работата по табелите в столицата няма политически оттенък и това дали НДСВ ще подкрепи Бойко Борисов е съвсем отделна тема, коментира той. Василев не се наема да коментирам евентуална кандидатура на НДСВ в София.

В материал "На кого пречи Първанов" "Труд" коментира, че горе-долу на възрастта на Сергей Станишев президентът е оставил Румен Овчаров да се провали в София срещу Софиянски, а после да загуби БСП срещу самия Станишев.

Днес премиерът отстрани Овчаров като министър, но, освен че му остави столичната организация, го остави да си завзема и парламентарната група, пише Труд".

Социално

"За по-малко от две години вдигаме минималната пенсия с 50 на сто",казва в интервю за "Монитор" социалният министър Емилия Масларова.

Правителството ще предложи на социалните партньори да обсъдим вариант за ново увеличение на пенсиите с 10 на сто през октомври т.г., по този начин за първи път в рамките на една година пенсиите ще се повишат с повече от 20 процента, отбелязва тя. Масларова казва също, че отпуснатите преди 2000 г. пари за старост трябва да се преизчислят.

"Намаляваме по-бавно", е челното заглавие на "Дума". По-висока раждаемост отчита НСИ в своя публикация за социално-икономическото развитие на България през миналата година, пише изданието.

Към края на 2006 г. населението на страната е намаляло с около 3 хил. души по-малко в сравнение с преходната 2005 г.

"Стандарт" акцентира върху думи на министър Петър Димитров, че заплата от 375 лева ще е само лош спомен за българите.

"Не съм врачка да кажа кога доходите ще нараснат, но те трябва да се вдигат заедно с цените", отбелязал Димитров.

Семейният доход скочи със 107 лева за година", информира "Труд". Според данни на НСИ през юни тази година българското семейство е получило със 107 лева повече пари, отколкото през същия месец на 2006 г.

"Всеки си има своя инфлация", казва пред "Сега" председателят на НСИ Стоян Цветков.

Статистиката работи с вероятност за пет процента грешка, обяснява той.

"Скочи ли хлябът - сложи и пиано в кошницата", е озаглавен анализът на "24 часа".

Вдига се млякото - слагаш пиано, вдига се олиото - веднага добавяш и перална машина в потребителската кошница и така инфлацията е винаги такава, каквато я заръча правителството, пише авторът - проф. Драгомир Драганов.

За плоския данък

"По-висок плосък данък? Не мисля", казва пред "Труд" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Това, че министерството на финансите защитава приходната част на бюджета, е нормално, но не мисля, че ставката ще бъде променена нагоре, коментира той.

Димитров твърди, че през есента цените ще бъдат намалени и че една от причината за повишаването им са туристите.

В кратко интервю за "Труд" депутатът от НДСВ Милен Велчев коментира, че в Евксиноград никой политик от трите управляващи партии не е защитавал тезата за 12 процента плосък данък.

Мисля, че и министърът на финансите в крайна сметка се съгласи с предимствата на варианта "10 процента", допълва Велчев.

"Сега" информира, че "Всички свободни професии ще са с 25 процента признати разходи". Това се разбрало от изявление на министър Димитров във Варна.

Няма разногласия за 10 процента плосък данък, твърди министърът, цитиран от "Сега".

Според "24 часа" "зрее депутатски заговор срещу плоския данък май". Това са прогнозирали хора от различни парламентарни групи.

Икономика

"Европа затяга обръча около "Кремиковци", отбелязва "Труд". В последните седмици се засилиха исканията от политически и екологични организации за незабавно спиране на завода, посочва вестникът.

"Собственикът на комбината трябва да инвестира", категорична е Нина Радева, зам.-министър на икономиката. Трябва да има натиск, но не в посока на затваряне на комбината, а в посока на технологичното му обновление и съобразяване с екологичните норми, посочва тя пред "Труд".

В сивия сектор са 85 на сто от продажбите на алкохол в България, съобщава в челния си материал "Земя", като цитира Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

Годишните загуби от фалшив бандерол са 170 млн. лв., приходите за хазната от платен акциз са едва 20 млн. лв. вместо 180-200 млн. лв., а до края на годината страната ни ще загуби и един милиард евро от пропаднали проекти заради неизпълнение на законовите разпоредби в този бранш, пише изданието.

"Банки обмислят дали да кредитират флота", пише "Пари". Според икономическия всекидневник бъдещето пред шипинговите компании е в отпускането на преференциални банкови кредити за закупуването на нови кораби и даването на още данъчни облекчения.

"Ще се търсят още данъчни облекчения за морския бизнес", обещава пред вестника транспортният министър Петър Мутафчиев.

Друг начин да се стимулира бизнесът е да се оптимизират системите за обучение на специалисти, смята той.

"Далаверата "топлинно счетоводство", е челното заглавие на "Монитор".

2 800 евро е брутната месечна заплата на управителя на фирмата за топлинно счетоводство "Техем Сървисис" ЕООД Милена Стоянова, а според друга клауза от договора се предвижда допълнително възнаграждение за управителя в размер до 8000 евро на година в зависимост от постигнатите резултати, пише вестникът.

"Печалбата ни зависи от броя на абонатите", казва пред "Монитор" Милена Стоянова.Тя посочва, че заплатата й е обект на частен договор между нея и германската компания, собственик на "Теем Сървисис" и не може да си позволи да цитира точната сума.

Уверявам ви, че тя не би предизвикала интерес у вас, допълва Стоянова.

"Площадка "Белене" готова за новото оборудване за Втора атомна до края на 2007 г." - този акцент извежда "Новинар" от интервю с Васил Бандов, управител на клон "Белене" в НЕК.

До края на годината трябва да е ясно от всичко, което се намира на площадката, кое остава и ще се включи в новия проект, посочва той.

За 2008 г. България ще получи евросубсидии за селскостопанските производители в размер на 240 млн. евро, информира "Монитор". През 2009 г. от еврофондове за българското земеделие са предвидени 291 млн. Евро.

"Лондон ни връща един милион лири на Самоковеца", твърди в интервю за "24 часа" прокурор Камен Михов. Успяхме да договорим с Англия да ни даде 50 на сто от конфискуваните средства, които ще са около два милиона английски лири, това става по реда на английското законодателство, обяснява той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите