0

Д искусията за реформа на политическия модел у нас, инициирана от президента Георги Първанов, е една от коментираните теми в днешните вестници. "24 часа" публикува в рубриката "Анализи" някои акценти от изказването на държавния глава под заглавие "Вот за личности - противоотрова за апатията".

"Труд" акцентира върху мнението на президента, че въвеждането на мажоритарен елемент е противоотрова срещу апатията на хората към политиката и партиите. Първанов не подкрепя преференциалната система, защото според него тя е пак партийно рамкирана и ще доведе до вътрешнопартийни интриги.

Повечето от участниците в дискусията пречупваха проблематиката според своите необходимости, коментира "Труд". Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поискал незабавно да се извадят мъртвите души от избирателните списъци, а гласуването да става по настоящ адрес. Борисов поставил и въпроса защо президентът и премиерът могат да са партийни лидери, а кметът не може. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров пък дискусията е рекламна акция на президента.

"Президентът в изолация за мажоритарния вот", отбелязва в челния си материал "Монитор". Вестникът коментира, че предложенията на Първанов за мажоритарен вот не са срещнали особена подкрепа сред лидерите на политическите партии.

В материал "Партийна хватка за президента" "Стандарт" посочва, че партийните лидери са захапали властта в своите организации и всеки опит да им се вземе дори парченце от кокала "контрол над структури и членове" предизвиква оголване на зъби.

Президентът от своя страна би могъл чрез мажоритарни избори да се сдобие със симпатизираща му група от 30-ина депутати, които заедно с лобито в БСП да се окажат сериозна политическа сила, коментира авторът.

Инцидентът в поделението в Челопечене продължава да е актуална тема и в днешните издания. "Ще платим за нивите на хората", казва в интервю за "Труд" министърът на отбраната Николай Цонев. Той обещава, че, ако в земеделски земи, в които има осколки и трябва да бъдат почистени, бъде изпотъпкана и унищожена реколтата, всичко ще бъде заплатено. Щетите от взривовете, като например изпочупени прозорци, щели да бъдат компенсирани от държавата в лицето на Министерството на извънредните ситуации.

Военният министър отбелязва, че ако назначената проверка покаже данни за нарушения, трябва да има оставки. Той обаче е категоричен, че генерал Златан Стойков не трябва да си подава оставката. Цонев посочва, че, за да се освободим от излишните боеприпаси, трябват най-малко 60 млн. лева.

"За 1 млрд. лв. Станишев купи довършването на мандата си", коментира в приложението "Наблюдател" в. "Сега". Според изданието след сделката за купуването на френските корвети Франция ще покаже снизходителност към България в ЕС.

Интересите на френския президент Никола Саркози и премиера Сергей Станишев съвпадали - Саркози търсел авансово клиенти за френската военна индустрия, а Станишев се надявал на неговата подкрепа в ЕС, за да не загуби властта след очаквания остър доклад на ЕК за България.

"Държавата да плати ремонта на Цариградско", настоява в интервю за "Стандарт" заместник-кметът на София Велизар Стоилов. Ако необходимите 20 млн. лева не бъдат осигурени от държавния бюджет или от еврофондовете, няма откъде да ги вземем и ремонт няма да има, посочва Стоилов.

Той информира, че през 2008 г, освен текущите ремонти, в които са инвестирани около 30 млн. лева, има много сериозна инвестиционна програма на Столична община за основен ремонт на над 130 улици.

"Обсъждат осигуровките да паднат с 2 процента", съобщава от първа страница "Дума". Предвижда се промяната да влезе в сила от 1 октомври. Засега не трябва да се въвеждат диференцирани ставки на ДДС в България и ще се запази неутрална данъчна политика, казал заместник-министърът на финансите Кирил Желев.

ЕК ще предложи след 2010 г. страните от ЕС да могат сами да преценяват дали да въведат по-ниски ставки на ДДС за някои стоки, припомня "Дума".

"Ще станем по-богати, ако намалят осигуровките и ДДС", твърди в материал за "Труд" Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество". Според него още тази година могат да бъдат намалени осигуровките до 10%, което ще стимулира пазара на труда, ще остави повече средства в ръцете на данъкоплатците и ще намали рисковете за българската икономика.

"Излишъкът да отиде за пенсии", препоръчва в интервю за "24 часа" съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски. Според него с понижаването на ДДС трябва да се внимава, а и то няма да донесе ефекта на увеличаване на приходите, който се получи при преките данъци. Той обаче смята, че има възможност за намаляване на осигуровките.

"Антимафиоти влязоха във фонд "Земеделие", е челното заглавие на "Новинар". Те са иззели оттам документи по пет проекта, финансирани по САПАРД. Документите са конфискувани след разрешение на Софийски градски съд. Прокуратурата проверява измама за над 400 000 лева, посочва изданието. Според него измамникът е софиянец, представял фалшиви документи при кандидатстване за европари. Темата е основна и за "Сега".

"ЕС няма общо становище за ядрената енергетика", посочва пред "Дума" евродепутатът от левицата Атанас Папаризов. Мисля, че по време на френското председателство ще трябва да се признае ролята на ядрената енергетика, коментира той.

За 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" той посочва, че на сегашния етап това, което и правителството е преценило, е да се получат максимални компенсации за затварянето на блоковете и на един по-късен етап въпросът да бъде поставен.

"Отрезвяването в туризма започна", констатира "Дневник". Труден за някои хотелиери и дори за цели курорти сезон, спад на продажбите на част от основните пазари, лош имидж на фона на повишаващи се цени, липса на кадри и глобална финансова криза - това са факторите, които през сезон 2008 г. започват да отрезвяват туристическия бранш в България, коментира изданието. Оптимистичните прогнози са че туристите в най-добрия случай ще са колкото миналата година на фона на увеличаващата се леглова база, отбелязва "Дневник".

"Автозастраховката три пъти по-скъпа", информира от първа страница "Труд". Застраховка "Гражданска отговорност" трябва да поскъпне незабавно, при цена от 60 евро за най-ниския клас автомобили компаниите са на загуба, цитира вестникът шефа на Асоциацията на българските застрахователи Орлин Пенев. Той смята, че трябва да има плавно покачване от 20-30 на сто годишно.

"Човекът на изкуството е нищожен пред цинизма на многото пари", смята режисьорът Александър Морфов. Пред "Новинар" той споделя своята констатация, че изкуството не може да е алтернатива на живота за ония, които са натрупали богатства по нечестен начин.

"Гответе се за автентичен рок в България", обещава пред "Труд" известният изпълнител Лени Кравиц, който ще има концерт в България на 27 юли. Това, което давам на концертите си, винаги и навсякъде ще бъде различно, и то е много суров, нерафиниран, истински рок-енд-рол, казва той.

За странна "Дрога със звук", съобщава от първа страница "24 часа" Става дума за звукови вълни, които се вграждат в музикални файлове и се свалят от интернет. Тези звукови вълни действат на мозъка като наркотиците и предизвикват свръхвъзбуда и еуфория.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 37 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 58 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община