0
Си иалите са невъзможната и несбъдната любов на българските режисьори. Има една основна причина, поради която българските сериали се провалят и ще се провалят винаги. Авторите им се учат да снимат сериали с гледане. Мислят, че колкото повече сериали са изгледали, толкова по я разбират тая фасулска работа.

Да, ама не! Едва ли е нужно да припомням тук, че сапуненият сериал, ситуационната комедия и сериалът, чието действие се развива в няколко сезона, нямат нищо, ама съвсем нищо общо помежду си.

Че в САЩ има специални колежи и школи, в които години наред се изучава драматургия на сериала, актьорско майсторство за сериал и режисура на сериал.

Че при сапунените сериали има цял екип от сценаристи, всеки от които отговаря за определена сюжетна линия, а отделни сценаристи пишат диалозите.

Че в страни като Бразилия и Венецуела са превърнали производството на сериали в истинска индустрия и бълват световноизвестни звезди като Освалдо Риос и Талия например. И т.н., и т.н.

В България всеки опит за сериал завършва с падането му от програмната схема поради липса на рейтинг. Подобна нерада съдба имаха "Дунав мост" и "Клиника на третия етаж" по Канал 1, същата участ сполетя сега и "Хотел България" по Нова телевизия. Не искам да бъда лош пророк, но предвиждам аналогично развитие на събитията и за "Морска сол" - другия сериал по Нова телевизия.

В "Хотел България" на пръв поглед всичко е такова, каквото трябва да бъде: екип от сценаристи, измежду които известна журналистка - Светослава Тадаръкова, и ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев, популярни и доказали се актьори, шоузвезди, топмодели, хитова песен на Васил Найденов в началото и на финала, планове за 250 епизода напред, блясък и рози, но...

Сериалът спира при 70 заснети и излъчени епизода. Нямал бил публика, защото не се излъчвал в праймтайма.

Истината е, че сериалът нямаше да има публика дори и да се излъчваше в полувремето на финала на световното първенство по футбол. Защото му липсва най-важното: усещането, че се намираш пред огледало на реалността.

Проблемът не е в това, че българската публика се е наситила на сериали, чието действие се развива в хотел (за справка - "Фолти тауърс" и "Хотел "Рай").

Проблемът не е в дисидентско-мутренската сюжетна линия, която загуби своята актуалност някъде през 1994 г., проблемът не е дори в това, че режисьорът Петър Одажиев е проспал снимачния период на първите 50 епизода.

Проблемът е в безобразния кастинг на актьори, за който са виновни и режисьорът, и продуцентите, и сценаристите, взети накуп.

За аматьорите и начинаещите актьори - или добро, или нищо. Те играят както могат. Но за професионалистите, с по няколко игрални филма зад гърба си, е недопустимо да приемат роля без ясна представа какво ще я правят - ей така, само за да са им сигурни хонорарите през следващите една-две години.

Някой трябваше да обясни на Аня Пенчева, че не е на модно ревю, че нейните натъртени маниери, изтерзани погледи и дълбоки въздишки може и да вършат работа на театралната сцена, но тук никак не ни убеждават, че така изглежда и така се държи една измамена съпруга.

Някой трябваше да каже на Катерина Евро, че когато сваляш съпруга на най-добрата си приятелка, не бива да изглеждаш жалка. Защото отнемаш правото на зрителя да те съди сам.

Някой трябваше да каже на Николай Сотиров, че художниците бохеми в България наистина изглеждат брадясали и запуснати, но онези, които имат досег със света или живеят в чужбина (какъвто е неговият герой в сериала), са гладко избръснати и с изряден външен вид.

И за да не излезе, че критикувам самоцелно, ще отбележа и един сполучлив кастинг - Веселин Калановски в ролята на Джими. Последно тв зрителите го гледаха като водещ на 10-минутната рубрика по Канал 1 "На този ден", която застрашително приличаше на радиорубриката отпреди години "Дела и документи".

В "Хотел България" обаче Веселин Калановски доказа, че не е нужно непременно да играеш в Народния театър, за да получиш голяма роля в киното или телевизията. И че може да не си на кориците на списанията, но когато си достатъчно талантлив и търпелив, ще дочакаш звездния си миг.

А, и още нещо: младеж, роден и живял 19 години в САЩ, който говори български без акцент?! Моля ви!!!

В "Морска сол" нещата стоят хем по-различно, хем не съвсем. Кастингът отново е, меко казано, странен. И отново режисьорът Магърдич Халваджиян залага на любимите си актьори, без значение дали те са подходящи за ролите си или не.

Асен Блатечки (звезда в новия филмов хит "Мила от Марс") се провали като водещ на продуцираната от Халваджиян тв игра "ЗалоАЛОжи", а и двамата с Койна Русева участват в игралния филм на Халваджиян "Печалбата". На големия екран Асен Блатечки обикновено се превъплъщава в мутра, а Койна Русева има излъчването на Бергманова актриса и в театъра играе предимно Чехов. Неслучайно на никой друг режисьор не му е хрумнало да ги покани в комедия.

Другите двама актьори - Пенко Господинов и Екатерина Стоянова, както и блестящите комици Тодор Колев, Васил Василев-Зуека и Христо Гърбов са в състояние да спасят сериала, ако... имаха какво да играят.

В осмия епизод от сериала, който си наложих да изгледам от начало до край само заради целите на тази статия, преобладаваха диалози от вида: "Кой? Аз ли? - Ти. - Аз? - Ти. - Аз ли, бе? - Ти, бе!" или "Соня, вие двамата какво? Да не би... Ъъъ... Аааа... Щото, ако вие... да... аз... айдеее..." Да, смешно е наистина. Направо да умреш от смях!

Няма да сравня нито фрейм от "Морска сол" с "Приятели", макар че аналогията е търсена очевадно. Ще си позволя сравнение с друг сериал по Би Ти Ви в същия жанр - "Тя и той". В него диалозите може и да са взети наготово от канадския прототип, може и да са частично адаптирани за българския зрител, но аз лично съм се припознавала в Силвия многократно и съм припознавала много от гаджетата си в Мартин.

И накрая ще обясня заглавието "Морска сол", защото съм сигурна, че се питате откъде се е взело пък то. Сериалът се казва "Морска сол", защото така се казва пиесата на Емил Бонев, върху чиято основа стъпва сценарият. Та в пиесата Соня е настинала и Таня отива при момчетата да им иска морска сол, в която Соня да си накисне краката.

Слава Богу, в сериала морската сол е заменена с аспирин. Но това не прави сюжета по-съвременен. Нито дава обяснение защо сериалът не се казва "Аспирин" например.

А и променливият успех на пиесата "Морска сол" в няколкото градове, в които тя беше поставена, трябваше да подскаже на продуцентите, че "има нещо гнило" в "Морската сол".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 41 минути

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 2 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 5 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 5 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 5 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 5 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 6 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 7 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 7 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 7 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 8 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 8 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 8 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 9 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност