0

Р ешенията и темите на изнесеното заседание на кабинета в "Евксиноград" с участието на лидерите на тройната коалиция са сред основните икономически теми в днешната преса.

И тези със заплата 350 лева печелят при 10% данък, казва в интервю за "24 часа" икономическият министър Петър Димитров. Той обяснява, че евентуално от новия начин на облагане биха изгубили хората с доходи между 200 и 350 лева.

Според него има два начина да се компенсират тези хора - единият е със същата стъпка, с която те губят от данъка, да им бъдат увеличени месечните доходи, а другият за цялата група доходът да нарасне с 20 или 22 лева.

Плоският данък слага край на отстъпките, обяснява в интервю за "Труд" финансовият министър Пламен Орешарски. Философията на данъчното облагане по принцип е такава - високи данъци и множество отстъпки и преференции, или пределно ниска ставка без необлагаеми минимуми, признати присъщи разходи и т.н., отбелязва той.

Според него въвеждането на плосък данък няма да се отрази върху размера
на постъпленията от данък общ доход в бюджета и в случая става въпрос
повече за структурна промяна и опростяване, а не за фискални загуби.

"Труд" изчислява, че от плоския данък губят хората с доход до 500 лв. В статия, озаглавена "Съветът на коалицията - между компромиса и консенсуса", всекидневникът коментира, че в решенията на тримата лидери трайният печеливш е либералното, а не социалното, което ще създава проблеми на левицата и БСП.

Като пример авторът посочва въвеждането на плоския данък, което според
него сигурно ще е добро за икономическия растеж, но ще облагодетелства
на първо място богатите.

Властта не посмя да пипне здравната вноска, продължава "Труд" темата за
заседанието в "Евксиноград". Според него министрите са обсъждали три варианта на здравно осигуряване, но не са стигнали до решение.

Първият вариант бил да има директно доплащане на здравните услуги,
вторият - да остане една здравна каса и да няма доплащане, а третият -
пак да не се дават пари в брой, но касите да са няколко и да има и частни.

Вестниците информират, че вероятно размера на здравната вноска ще бъде ясен до септември.

"Свободните професии ще изпищят от плоския данък" е челното заглавие на "Дневник". Заради отпадането на нормативно признатите разходи задълженията ще се увеличат, предупреждава вестникът.

В аналитичен материал вестникът посочва, че плоският данък от 10% гарантира значително намаление на стимулите за укриване на доходи и преизпълнение на заложените приходи в бюджета.

От друга страна обаче авторът отбелязва, че колкото пари оставя в данъкоплатеца чрез плоския данък, горе-долу толкова правителството си взема обратно чрез премахване на необлагаемия минимум и повишаване на акцизите.

Тройната коалиция щракна данъчен капан, обявява от първа страница "Стандарт". Тройната коалиция реши да махне от 1 януари всички данъчни
облекчения, включително и семейното облагане, посочва вестникът.

Плоският данък - едната ръка дава, другата взема, коментира "Пари". Плоският данък намалява рязко дохода по граждански договори, отчита и "Сега".

Отпадането на нормативно признатите разходи ще засегне всички, които получават доходи по граждански договори, вземат хонорари, ренти и наеми,
допълва вестникът.

Плоският данък 10% върху доходите не е вързан в кърпа, коментира в интервю за вестника съпредседателят на ЦИР Александър Божков, бивш министър на промишлеността в кабинета на Иван Костов.

Докато не го видя в "Държавен вестник", няма да повярвам, че не е просто предизборен фойеверк, казва Божков. Той определя планираното ново увеличение на пенсиите като "държавно узаконено купуване на гласове" в навечерието на местните избори.

Очакваме в края на годината ръстът на кредитите да е около 35-40%, прогнозира пред "Дневник" подуправителят на БНБ Димитър Костов, ръководител на управление "Банково".

В края на първото тримесечие на следващата година очакваме годишното увеличение на кредитите да падне до 30% - при възвръщаемост на капитала на банките около 22-23% това е разумният ръст, коментира той.

Икономиката ни с ръст 6,6% за тази година, пише "24 часа". Прогнозата е на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който е представил юлския си доклад за икономиката на страната. В тези рамки е нараснала икономиката и през първата половина на годината.

"Инвеститорите бягат от България" е акцентът от доклада, избран от "Монитор". Според него само за първите шест месеца от тази година чуждите инвестиции у нас били намалели с 10% спрямо миналата година.

Общините ще могат да придобиват пустеещите строежи и опасните сгради, ако собствениците им не предприемат мерки за отстраняване на нередностите - тази възможност се допуска в измененията на Закона за устройство на територията, публикувани в последния брой на "Държавен вестник", съобщава "Сега".

Освен това кметът вече ще има право на предписания, свързани с естетиката на зданията.

С промените в нормативната уредба на практика се предвижда върху проблемните имоти да се вписва ипотека в полза на общината, ако собственикът на опасен строеж не го ремонтира или укрепи за своя сметка.

Заповедта ще се издава от кмета. Той може да задължи собствениците да премахнат или ремонтират сграда, за да не се застрашават безопасността и здравето на гражданите.

Разпореждане за взимане на конкретни мерки ще се издава и поради естествено износване на строежа, когато обектът е негоден за използване, застрашен е от самосрутване или има условия за възникване на пожар, не може да се поправи или заздрави.

В случай че собственикът не предприеме мерки и не отстрани нередностите за своя сметка, това се прави от общината според наредба, приета от общинския съвет. Тогава обаче върху имота се вписва ипотека в полза на общината.

Хотелиери от Слънчев бряг искат мораториум за нови строежи, съобщава още "Сега".

Да се обяви мораториум върху всички разпоредителни сделки със земя на територията на защитените зони на дюните в Слънчев бряг и Несебър. За това настоява в писмо до премиера Инициативен комитет в защита на дюните.

Той беше сформиран вчера от хотелиери в Слънчев бряг. Основната им цел е да не се допуска преобразуване на дюните в района на Несебър и Слънчев бряг от публична държавна в частна държавна собственост и земеделска земя.

Те се опасяват, че впоследствие земите може да бъдат изкупени и застроени, коментира председателят на комитета Михаил Инджов. В писмото до премиера от комитета предлагат да се изискат всички преписки, които са водени между хотелиерите и министерствата на околната среда и на регионалното развитие през последните три години.

Настоява се също в присъствието на чуждестранни експерти и еколози да се направи заснемане на пясъчните образувания и те да се обявят за защитени територии.

"Болкан енерджи" строи вятърен парк за 120 млн. евро, пише още "Дневник". "Болкан енерджи" ще инвестира над 120 млн. евро в изграждането на вятърен парк в Добрин с мощност 200 мВ.

Компанията поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да й издаде 35-годишен лиценз за производство на електроенергия, преди паркът да бъде построен. Регулаторът разгледа искането й на открито заседание и ще се произнесе през следващата седмица.

Паркът ще бъде върху 7000 декара на територията на общините Добрин, Крушари и Генерал Тошево. Строителството му ще започне в началото на 2009 г. и ще продължи година.

Първоначално ще бъдат монтирани 35 генератора с мощност по 2.3 мВ върху терени, които са собственост на дружеството. Годишното производство на енергия от тях ще е 169 хил. кВтч.

На втория етап от проекта ще бъдат монтирани още 53 перки с обща мощност 119 мВ, които годишно ще произвеждат по 420 хил. кВтч електроенергия. Компанията ще изкупи терени за монтирането на парка, обясни изпълнителният директор Атанас Добрев.

Първите изравнителни сметки за парното попариха софиянци, констатира "Сега".

Първите изравнителни сметки за парното са вече готови и много софиянци са потресени от резултатите. Въпреки че се очакваше процентът за сградна инсталация да е по-висок от досегашните 15-30%, първите изравнителни сметки показват над 50%, при това без процентът да е изрично посочен.

Обитателите на блок 39 в квартал "Слатина" са получили сметки, в които е отбелязано, че процентът, който се плаща от всички живеещи в сградата, е само 25%.

Отделно от това е посочено и че има 16% "солидарен дял", а показанията на щранг-лирите в баните са изчислени с максималната възможна мощност. Така сградната инсталация излиза някъде към 58%, изчислиха живеещите в панелния блок, строен през 1981 г.

Апартаменти, намиращи се един под друг, имат само 30 лв. разлика в сметките, при положение че в единия никой не живее от години, а в другия - двама човека, които са ползвали парно и топла вода, алармираха живеещите в блока.

В друг апартамент пък показанията на уреда в банята са над половината от това, което показва уредът на най-ползвания в жилището радиатор.

Почти на всички им прави впечатление, че лирите в баните са имали твърде голяма консумация на общия фон. Изравнителните сметки там са правени от фирма "Техем сървисиз".

Долна баня със СПА и голф за 106 млн. лв., информира "Стандарт".

Голф игрище и СПА комплекс никнат в Долна баня. Проектът е на стойност 106,5 млн. лв. и вчера получи от Агенцията за инвестиции сертификат за инвеститор първи клас. "Голф и СПА комплекс Ибър 2" е част от по-мащабна концепция на община Долна Баня.

Целта е чрез изграждане на спортно-рекреационна зона в подножието на Рила да се съживи икономиката в региона. Модерното голф игрище ще бъде първото в света с 18 дупки Bears Best par 3. Стойността му е 17,5 млн. лв.

В близост до него на 45 хил. кв. м ще бъдат изградени 300 еднофамилни къщи. Гостите ще могат да отдъхват и в петзвезден хотел със СПА център и 150 стаи. Управлението на хотела ще бъде поето от световноизвестна верига.

Тъкачна фабрика става бизнес парк, пише още "Стандарт".

Бившата тъкачна фабрика в Русе се преражда в бизнес парк и търговско-развлекателен комплес. Инвестицията е за 100 млн. евро и първата копка е в края на 2007 г., съобщиха инвеститорите от "Ирис", "Синема Сити" и "Оциф груп".

Комплексът е разположен върху 82 дка. От тях 60 дка са за строежа на мол. Той ще бъде два пъти по-голям от Mall of Sofia. В него ще има 1000 места за паркиране, 10 кина и над 140 магазина.

Вземайте имоти без дългове за топлото, предупреждава още "Стандарт".

Преди да купите стар апартамент, проверете дали бившият собственик е платил всичките си сметки. Как да не ни ужилят със старите сметки за парно и топла вода, ще съветва "Топлофикация София" абонатите си.

Дружеството ще изпрати писма до Камарата на нотариусите в България за съдействие в предпазването на клиентите й при покупко-продажба на имот.В последните години броят на сделките с недвижимо имущество се увеличиха значително. А с тях и пострадалите абонати след сделките.

Най-често старите собственици злоупотребяват, като остават на новодомците натрупани стари дългове за парното. Затова от "Топлофикация" съветват, преди да платите за имота, да позвъните в дружеството или да проверите на касите дали конкретният абонат няма дългове.

Клиентите могат да изискват от продавача фактура за последната платена сметка. В нея внимателно проверете за кой месец е. Преди да броите парите, е по-добре да подпишете договор пред нотаруис, в който да става ясно кой поема изравнителната фактура.

Често пъти след покупко-продажба идват сметки, които са в ущърб на купувача, казват от парното. От "Топлофикация" съветват да смените партидата и да се впишете като нов абонат.

Това може да стане до 1 месец след покупката на имота. Закриването на старата партида може да се извърши и от досегашния собственик. Услугата е безплатна.

Посрещнаха милионния пътник на летище Бургас, обявява "Новинар".

Милионният пътник беше посрещнат вчера на летището в Бургас. Това е 27-годишната Габриела Качалова от Кошице, Словакия. Тя беше посрещната от ръководството на летище Бургас.

Последната седмица е една от най-натоварените за летището. Всекидневно през аерогарата преминават между 16 500 и 18 000 пътници. Денят с най-много полети за тази година е бил 17 юли, когато са били обслужени 169 самолета с около 28 000 пътници.

До края на годината авиокомпания "България ер" ще открие редовни полети до още три балкански столици - Инстанбул, Белград и Скопие. Полетите до новите дестинации ще са четири пъти седмично. В момента превозвачът лети до Атина, Тирана и Букурещ.

Пускат 110 държавни дружества на борсата, съобщава още "Новинар".

Агенцията за приватизация (АП) пуска за продажба акции от 110 дружества от страната, съобщиха вчера от ведомството. Публичният търг ще се проведе на Българската фондова борса до 14 дни от обнародването на решението в "Държавен вестник".

По време на търга ще се предлагат два мажоритарни пакета - 67% от "Балканкар - Ерма", Трън, и 67% от "Балканкар ЗФИ", Брезник. По-атрактивни са акциите на "Балканкар Руен", Асеновград, "София Принцес хотелс", "Булгарплод София", "ЗПАД Армеец", "Сомат", "Софарма", "КЦМ" и др.

Единайсет от дружествата ще се предлагат срещу непарични платежни средства, а 93 - срещу пари, обясниха от дружествата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности