0
Дс с (7 март) беше официалното откриване на пролетния форум за разработчици на Intel (Intel Developer Forum Spring 2006). Форумът беше открит от Джъстин Ратнер - Chief Technology Officer в Intel Corporation, който отбеляза основните аспекти, върху които ще се фокусират усилията на компанията в близкото бъдеще.

Най-сериозното предизвикателство, особено с пускане на многоядрени процесори, е да се постигне добър баланс между висока производителност и оптимални възможности, като същевременно да се поддържа ниска консумация на електроенергия. Това е необходимо не само при мобилните платформи, но и при настолните и сървърни системи където е още по-необходимо.

Още от появата на първите Pentium процесори до последните Pentium 4 и Pentium D решения достъпни на пазара към момента се вижда тревожна тенденция на увеличаване на консумираната енергия от процесора за изпълняване на единична инструкция. Тенденцията на нарастване е тревожна и имено с появата на Pentium-M процесорите през 2003 и новите Core Duo решения тази година се забелязва обрат в тази тенденция. А именно по-ниска консумация на електроенергия, без това неимоверно да води до по-ниска производителност. Бъдещите продукти на компанията ще са на базата именно на тази технология - Intel Core Microarchitecture. Всъщност става дума за изцяло преработена микроархитектура на процесора, която има за основна цел да осигурява максимална енергийна ефективност. От Intel обаче не възнамеряват да обърнат внимание само на енергийната ефективност на процесора, но и на цялата система. Причината, е че в съвременните системи се губи доста голяма част от постъпващото захранващо напрежение при конвертиране и при регулирането за подаване към процесора и другите компоненти. Консумираната електроенергия е необходимо да бъде използвана максимално ефективно, тъй като при големите информационни системи например със стотици сървъри разходите за електроенергия са на второ място, след тези за заплати за персонала.

Увеличаването на ефективността на използването на енергията води само да предимства за потребителите, тъй като то е свързано пряко и с охлаждането на системата и съответно с акустичните параметри. Не е необходимо да се овърклоква системата, при което нараства значително консумираната енергия спрямо прираста в производителността, при положение че може да се намали подаваното напрежение и съответно леко честотата на процесора и да се добави второ ядро. Това е значително по-ефективен начин за подобряване на производителността на системата, без да е необходимо да се удвоява консумираната електроенергия. Именно на тази идея е базиран подходът при новите двуядрени мобилни предложения на базата на Intel Core Duo процесорите.

Джъстин дори демонстрира предварителна работеща система, макар и в ранен етап на разработка, която използва нови методи за пестене на енергия по време на работа. А именно режим на самообновяване на екрана по време на idle състояние, без да е необходимо да е активен чипсета и процесора на системата или допълнителния видеоконтролер (в режим на сън), като при задействане на промяна на изображението тези компоненти биват изваждани от състояние на сън моментално. Демонстрирана беше дори възможност за пълно "изключване" на самата дънна платка, като единствено екрана продължава да функционира и извежда образ. При това положение консумацията спада още по-драстично при режим на "бездействие" на системата. Тези идеи за преработка на начина на работа на цялата платформа, както и на самата операционна система са все още в ранен етап, но в близките 2-3 години вероятно ще се появят в работещи системи на пазара, тъй като предлагат наистина интересни нови възможности особено за мобилните устройства.

2006 ще бъде годината на двуядрените процесори, не само при настолните, но и при мобилните и сървърни решения, а пред 2007 ще станем свидетели на 4-ядрени решения. Четирите ядра комбинирани в един общ корпус ще се появят първоначално при сървърните решения, като постепенно ще навлязат и при настолните а вероятно и дори при мобилните компютри, като това ще стане според нуждите на пазара и на потребителите на тези устройства.

От Intel се готвят сериозно за подобряване на ефективността на работата на многопроцесорните системи, като освен многоядрени процесори са готови и с подходящ софтуер и библиотеки за разработка на приложения, които максимално ефективно да използват възможностите на новия хардуер. Факт, е че в момента двуядрените системи достъпни на пазара не могат да се използват достатъчно ефективно от наличните приложения, тъй като те са предвидени да работят на стандартни процесори. В момента предимството на двуядрените процесори се вижда основно, когато на конкретната система се изпълняват няколко фонови задачи едновременно. Ако направим сравнение между едноядрена и двуядрена система, изпълняващи едни и същи задачи (направа на бакъп на системата, проверка за вируси и същевременно гледане на филм) ясно се вижда разликата. При едноядрената система видеото няма да върви съвсем плавно (ще накъсва), като същевременно и другите два процеса ще вървят значително по-бавно отколкото при двуядрената система. На практика, дори да не е специално оптимизирано дадено приложения за многоядрени/многопроцесорни системи, то при паралелното използване на няколко приложения отново се усеща сериозна разлика.

С появата на Windows Vista по-късно през тази година предимството на двудярените системи допълнително ще се прояви, тъй като Vista изпълнява доста голям брой "фонови" задачи, които обикновено остават невидими за потребителя. Новата версия на Windows ще изисква и по-мощен хардуер, като процесор, памет и видеокарта. Тя разполага с по-добри възможности за ефективно използване на повече от един процесор или ядро на процесор, което допълнително ще даде преимущество на потребителите на двуядрени системи, което заедно с тенденцията за поевтиняване на този тип решения ще доведе и до по-сериозното им навлизане на пазара, като тенденцията е те постепенно да започнат да изместват едноядрените решения в близките години.

Безжичните мрежи също са сериозно предизвикателство за Intel, особено с предстоящото навлизане на WiMAX, който вероятно ще замени сравнително бързо актуалния в момента 802.11g стандарт при безжичните мрежи. Новият WiMAX или 802.16 стандарт, както е известен още, има за цел да осигури по-добро покритие и по-висока скорост на трансфер на данни. Част от проблемите до които води разпространението на новият формат са например обратната съвместимост с 802.11b/g, както и възможността за интеграция в малки мобилни устройства като GSM и PDA например. От Intel са готови с WiMAX мобилен чип, който би трябвало да е достъпен в редица "опаковки" (интерфейси за връзка) за различни устройства някъде през втората половина на тази година, като за следващата е предвидено да има и модел с програмируем приемник, който да е съвместим с по-старите формати и да осигурява MIMO (Multiple In Multiple Out) функционалност.

Демонстрирана беше и Santa Rosa мобилната платформа, която използва Robson технологията на компанията за ускоряване на зареждане на операционната система и приложенията при нормална работа. Robson технологията всъщност използва определено количество NAND флаш памет, която бива управлявана от специализиран контролер и служи за "кеширане" на данни и съответно по-бърз достъп до тях при работа на системата. Това води не само до подобряване в скоростта, но същевременно спомага и за намаляване на енергопотреблението на системата (както стана дума това е един от основните акценти за тазгодишния пролетен IDF).
За самата демонстрация на живо на предимството на новата Santa Rosa мобилна платформа спрямо настояща достъпна в момента на пазара мобилна платформа беше показана разликата при зареждане на операционната система и в последствие при стартирането на няколко често използвани приложения. Santa Rosa мобилната система беше обурудвана с 256MB флаш памет, като от Intel твърдят, че производителността на Robson технологията е скалируема при увеличаване на обема на паметта. Всъщност самите производители на дънни платки за новата платформа ще имат възможност да определят размера на флаш паметта, която ще бъде вграждана. Но идеята все пак е да не се оскъпява мобилната система с инсталирането на твърде много флаш памет (например 4 гигабайта биха увеличили цената с около 150$, като прираста в производителността надали би бил толкова голям спрямо 256MB чип, който би струвал няколко пъти по-малко). Идеята на Intel с Robson технологията е да постигнат значително подобрение в бързодействието на системата и намалена консумация на електроенергия, без това да води до сериозно оскъпяване.

Другата област на която сериозно беше обърнато внимание е VIIV платформата, която има за цел да се превърне в нещо повече от просто домашен развлекателен център. Беше наблегнато сериозно и на факта, че VIIV не е просто хардуер, но и около 1 милион реда код - специализиран софтуер писан от Intel, VIIV е комбинация между хардуер и софтуер.
VIIV устройствата са много компактни като размери, с ниска консумация на енергия, тихи са при работа. Те осигуряват максимално улеснена употреба, като дори не е необходимо да разполагате с клавиатура за да пуснете и конфигурирате системата, това може да бъде направено и само от дистанционното управление.
От Intel обявиха, че до края на годината ще има повече от 250 различни дизайна на VIIV системи от техните партньори, като до момента вече има около 110 дизайна. Сред показаните решения имаше интересни концептуални модели които предлагат възможности като разпознаване на гласови команди.
Друга интересна и много важна възможност на VIIV платформите, е че те не изпращат към приемника просто даденото видео съдържание (видеоформат), който всъщност може да се окаже несъвместим. Вместо това те четат файловия формат (поддържат се около 20 формата в момента) и го прекодират в MPEG2 и го предават в такъв вид. Това води до елиминирането на проблемите свързани с по-нестандартни формати, които н могат да бъдат разпознати и съответно пуснати от доста алтернативни платформи достъпни на пазара към дадения момент.

Не бяха подминати и новостите при сървърните платформи на базата на Intel Xeon MP и Itanium 2 решенията, сериозно внимание беше обърнато и на блейд сървърите на базата на технологията използвана при Core Duo мобилните системи на компанията.

Бяха представени и нови мрежови устройства за съхранение на данни, които са позиционирани за използване в по-малки фирми и дори домашни потребители, осигуряващи капацитет от порядъка на 1 до 2 терабайта данни. Акцентите при storage устройствата бяха поставени върху тяхната достъпност, лесното им настройване и ползване, добрата защита и сигурността на данните която осигуряват. И макар, че от Intel демонстрираха версия която използва мрежов кабел за връзка към останалата част от мрежата, то те обявиха че някои от техните партньори вече са разработили и безжични модели на базата на същата платформа.

Очаквайте още актуална информация от мястото на събитието за това какво се случва на IDF Spring 2006 и в следващите два дни, в които продължава да се провежда форума...

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 34 минути

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 50 минути

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 3 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 3 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 3 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 4 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 4 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 5 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 5 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 5 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 6 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 6 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 6 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 6 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата