0

И стинската война в Ливан започва днес. Светът и Израел може би вярват, че прекратяването на огъня, което влезе в сила тази сутрин, ще бъде началото на края на последната мръсна война в Ливан, в която загинаха повече от 1000 цивилни ливанци и над 30 цивилни израелци.

Но действителността е доста по-различна и няма да понесе подобна самозаблуда. Израелската армия, задъхваща се пред яростното нападение на "Хизбула" през последните 24 часа, сега е изправена пред най-ожесточената партизанска война в своята история.

Война, която може да загуби

Най-малко 39, а може би дори 43, израелски войници бяха убити през последните дни, докато шиитското движение продължи да изстрелва ракетите си по Израел и оказа съпротива срещу мащабната израелска сухопътна операция в Ливан.

Израелското военно командване обяви, че става дума за операции за "прочистване на терена", извършени от техни войници южно от река Литани, но на ливанците им се стори, че "Хизбула" е тази, която прави чистка.

До миналата нощ израелците дори не можаха да стигнат до телата от екипажа на хеликоптера, свален от бойците на движението в събота през нощта в ливанска долина.

Официално Израел прие резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на израелските операции в Ливан и на нападенията на "Хизбула".

Лидерът на организацията Хасан Насрала обяви, че ще се придържа към споразумението, според което израелски войски не трябва да остават в Ливан.

Но 10 000 израелски войници (а Йерусалим твърди, че са дори 30 000 и никой в Бейрут не се съмнява в това) вече са навлезли в страната и всеки един от тях е мишена на "Хизбула".

От тази сутрин операциите на движението ще бъдат насочени само към силите на нашественика. И Израел няма да може да избегне загубата на 40 души дневно.

Неспособна да свали нито един от израелските самолети Ф-16, които опустошиха по-голямата част от Ливан, "Хизбула" от години се молеше и бленуваше за

момента, в който да нападне израелската армия по суша

Сега се предполага, че организацията ще задейства своята отдавна планирана кампания. Хиляди от членовете й останаха живи и въоръжени в разрушените планински села в Южен Ливан само заради този дългоочакван миг.

Часове след като шейх Насрала предупреди Израел, че хората му чакат израелските войници на бреговете на река Литани, "Хизбула" заложи своя капан и уби над 20 от тях за по-малко от три часа.

Самият Тел Авив, според информации от Вашингтон и Ню Йорк, отдавна е планирал кампанията си срещу Ливан, предизвикана от навлизането на бойци на "Хизбула" в Израел на 12 юли - което завърши с убийството на трима израелски войници и отвличането на двама други.

Но израелците изглежда не са взели предвид очевидно най-ефективния план на армията на "Хизбула", според който ако издържи на продължилите с дни въздушни нападения, тя може да принуди израелската армия да се върне в Ливан по суша. И тогава ще се сражава с нея при равни условия.

Ракетите с лазерно насочване на "Хизбула", които са иранско производство, както повечето израелски оръжия пък са произведени в САЩ, изглежда са предизвикали сериозни загуби в израелските редици в събота, а свалянето на израелския хеликоптер беше безпрецедентно в продължителната война на движението срещу Израел.

На теория хуманитарните конвои ще могат да се придвижват в южните части на Ливан, за да стигнат до хилядите ливански шиити, блокирани в селата, но никой не знае дали бойците на "Хизбула" ще изчакат няколко дни, за да позволят на тези помощи да стигнат до разрушените места, тъй като те, както и израелските войници, са физически изтощени.

Проявите на насилие продължиха в Ливан до последно

преди влизането в сила на прекратяването на огъня. Последното нападение беше на конвой от коли, превозващи 600 християнски семейства от южния ливански град Марджаюн.

Начело с войници от ливанската армия, кортежът се отправи на север през долината Бекаа, за да бъде нападнат от израелски самолети. Най-малко седем души бяха убити, в това число и съпругата на кмет на ливански град, християнка, която беше обезглавена, когато ракета падна върху нейната кола.

В Западен Бейрут вчера израелската авиация разруши осем жилищни кооперации, в които имаше шест семейства. 12 цивилни бяха убити в Южен Ливан, в това число майка, трите й деца и тяхната прислужница.

Израелец пък загина от продължилия вчера обстрел с ракети Катюша на "Хизбула" по Северен Израел. Бойците, наричани "терористи" от Израел и САЩ, но смятани все повече за герои в мюсюлманския свят, имат да си отмъщават за много убити техни хора, въпреки, че лидерите им изглежда не се интересуват толкова много от отмъщението "око за око", а по-скоро горят от нетърпение да нанесат удар на израелската армия.

В това фатално стечение на обстоятелствата в близкоизточната история никой не бива да подценява значимостта на този момент за региона. Израелската армия изглежда безсилна да защити страната си, докато

"Хизбула" категорично ще брани Ливан

Но ако прекратяването на огъня се провали, което изглежда сигурно, нито израелците, нито американците имат план как да избегнат последствията.
САЩ видяха в тази война възможност да унижат иранските и сирийските спонсори на "Хизбула", но изглежда нещата са се преобърнали.

Израелските военни сякаш ги бива повече да разрушават мостове, електроцентрали, бензиностанции и жилищни кооперации, отколкото да разгромят терористичната армия, която се заклеха да ликвидират.

Ще се обръщаме към ливанското правителство при всеки възникнал проблем или при всяко нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня, каза вчера израелският премиер Ехуд Олмерт, осъзнавайки сякаш

крехкостта на договорката

Което, разбира се, дава на Израел друг повод да нападне гражданската инфраструктура на Ливан.

Далеч по-обезпокояващи са разпоредбите на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно многонационалните сили, които трябва да бъдат разположени на територията между израелската граница и река Литани.

Ако Израел и "Хизбула" са във война през следващите седмици, коя страна ще се осмели да изпрати войниците си в хаоса, който ще се възцари в Южен Ливан?

Трагично, но фатално за всички, които са замесени в кризата, е че истинската война в Ливан в действителност започва днес.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 2 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 3 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 4 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 5 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 5 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 6 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 6 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 7 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 7 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"